Fıstık ve ceviz ayıklama, Siirtli ev kadınlarının geçim kaynağı

SİİRT'in önemli gelir kaynaklarından biri olan fıstık ve ceviz üretimi, ev hanımları için yeni geçim kapısı oldu. Bağ ve bahçelerde toplanan, daha sonra fabrikalarda kabuklarından ayrılan fıstık ile cevizler, çuvallar ile kadınların evlerine getiriliyor. Burada kapalı, açık diye ayrılan fıstık ile cevizler, pense yardımı ile açılarak tezgahlardaki yerini alıyor. Torba başına ise kadınlara ceviz için 15 lira, fıstık için ise kilo başı 7 lira ücret ödeniyor.

Haberler 23.09.2018 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Ulus ve Bar mahallelerinde yaayan ve ekonomik durumlar iye olmayan kadnlar, her yl bu mevsimde fstk, ceviz ayklayarak, aile bütçelerine katkda bulunuyor. Yaklak 15 yldan beri bu ii yaptn belirten Fatma Gedik (65), Ben bu ii yaklak 15 yldr yapyorum, Ulus Mahallesinde bulunan tüm ev kadnlar bu ii yapyor. Sabah çocuklarmz okula gönderdikten sonra evimizin önünde fstk ile ceviz ayklama ilemine balyoruz. Bu sayede ev ekonomisine, çocuklarmzn okul harçlklarna yardmc oluyoruz. Ceviz torba bana 15 liradan hesaplyoruz. Fst ise kilosu 7 liradan ayklayp pense ile açyoruz. Aylk her kadn ortalama 500 lira kazanyor gelen talep üzerine. Bizim için farkl bir ura oluyor ve ayn zamanda cebimize para giriyor dedi.

ASKER OLUNA PARA GÖNDERYOR

Fstk ve cevizi açarak, ayklamann kadnlar için meslek haline geldiini anlatan Suzan Dönmez de (48), Kocam çalamyor. Onun emekli maa ile benim burada kazandm para ile geçimimizi salyoruz. Maddi durum pekiyi deil. Bulunduumuz ev yklmak üzere ve ciddi bir tadilat gerekir. Dier yandan ise bir olum askerde, kendisine de para göndermek zorunda kalyorum ve bu iten kazandm para ile kendisine bir nebze de olsa harçlk gönderiyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git