Fiyat düşürülecekse! üretim desteklenmeli

Diyarbakır Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Hacı Atlı, et fiyatlarının düşürme yolunun en önemlisinin üretime destekten geçtiğine vurgu yaptı.

Haberler 30.10.2017 - 08:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda Tarm ve Hayvanclk Bakan Ahmet Eref Fakbabann, et fiyatlarn düürmek için Türkiye geneli, zincir marketlerinin de içerisinde yer alaca 10 bin sat noktasyla anlama yaplaca söylemlerini deerlendiren Diyarbakr Kasaplar ve Besiciler Odas Bakan Hac Atl, et fiyatlarnn düme yolunun en önemlisinin üretime destekten geçtiine vurgu yapt.

Kurban Bayramnda bir yan doldurmayan küçük ve büyükba hayvann kurban edildiini belirten Atl, devletin bu uygulamann önüne geçmesi gerektiini ve federasyonlarnn da muhatap alnmas gerektiini söyledi.

Atl, Gda Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn 10 bin market ile anlama yapacana ucuz etin Türkiye geneli Et ve Süt Kurumu bünyesinde esnafa et verebileceine iaret ederek, Bakanln kasaplarla da irtibata geçmesi gerektiini belirtti.

Bir yan doldurmayan ve gebe hayvanlar kesiliyor

Bakan Fakbabann, geçtiimiz günlerde Vanda esnaf ziyaretlerinde bulunduu esnada Altn fiyatlar düerse et fiyatlar da düer söylemlerine kar altn fiyatlarnn et fiyatlar ile bir alakas olmadn savunan Atl, Bir ii erbabna vermelisiniz. Ustasna verilmeyen i de sknt olur. Gda Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn açklamalarnda duyduumuz kadaryla 10 bin noktaya et datmn, Et Balk Kurumu yapacak, o noktalarda et sat yaplacak. imdi ben bunu söylemek istiyorum: Bu uygulama ile piyasada haksz kazançlar salanacak. Bugün Diyarbakr et borsasnda allar yüksek, yüksek olduu zamanda neticede esnaf zarar görecek. Devlet et fiyatlarn düürmek istiyorsa, bunun önüne geçmek istiyorsa birinci yapaca ey üretime destek vermesi. Devlet üretime destek verecek ve bunu da kontrollü bir ekilde yapacak. kincisi bir doldurmayan küçük ve büyükba hayvanlar ile gebe hayvanlar kesiliyor. Eer devlet bunlarn önüne geçerse, bu skntlar çözerse halkmz ucuz et yer. dedi.

Bu uygulamann esnafn çerçevesinde yaplmasn gerektiini savunan Atl, yoksa rekabetin oluacan, rekabet sonucunda ise esnafn zarar göreceini iddia etti.

Et Balk Kurumlarna yetki verilsin, ithal eti yönlendirsinler onlara biz de buradan esnafmz yönlendirelim

Diyarbakrda Et ve Süt Kurumunun etini tüketebilecek esnafn var olduunu vurgulayan Atl, Biz burada defalarca Et ve Süt Kurumuna müracaat ettik. Bize yaz geliyor Et ve Süt Kurumu esnafa karkas et verecek diye. Biz defalarca Et ve Süt Kurumu yetkilileri ile görütük, esnafmz yönlendirdik ama ne yazk ki karkas eti esnafmz alamad. Yani devlet 10 bin tane et sat noktas yapacana, Türkiye genelinde Et ve Süt Kurumuna yetki versinler, ithal eti yönlendirsinler onlara, biz de buradan esnafmz yönlendirelim, bu i esnaf çerçevesi içerisinde yaplsn. leride yaplrsa bizim federasyon bakannn dedii gibi, burada esnaf zor durumda braklyor. Rekabet oluur ve rekabette esnafmz zarar görür. çünkü allar u anda çok yüksek. fadelerini kulland.

Geçmi yllarda Dou ve Güney Dou Anadolu Bölgelerinde besiciliin zirvede olduu söyleyen Atl, günümüzde ise bir köyde 100 adet küçükba hayvann bulunmadna dikkat çekti.

Bir köyde 100 tane küçükba hayvan bulamazsn

Geçmi yllara bakldnda Dou ve Güneydou Anadolu Bölgelerinin hayvancln bakenti olduunu belirten Atl, Bütün buradaki hayvanlar batya giderdi ve besicilik zirvedeydi ama bugün baktn zaman köyleri geziyorsun bir köyde 100 tane küçükba hayvan bulamazsn. Daha önceleri bir köye gittiin zaman 3-4 bin küçükba hayvan görürdün. Ne oldu bu gittikçe skntlara yol açt. Bir de buras terör bölgesi. Besici yanmza geliyor Bakanm meralarmz güvenlik bölgesi ilan edildiinden ben hayvanmz meraya götüremiyor. Bu ekilde olduu zaman besici hayvannn nasl otlatacak. Zaten üretim yok, bunlar da sknt. eklinde konutu.

Biz bunu geçmi yllarda gördük, esnaf zor durumda braktlar

Et ve Süt Kurumunun esnaf muhatap ald vakit esnafn kazanacan ifade eden Atl, Sonuçta esnaf onun esnaf. Diyarbakrda bir esnaf vergisini veriyor, bunun içilii ve masrafn veriyor. Bu esnaf kapatmadan kepenklerini indirirse insan vicdan bunu kabul eder mi? Burada federasyonumuzun muhatap alnmas lazm. Zaten federasyon bakanmz görüürse bu skntlar giderilir. Bunu devlet birebir yapmas lazm. Biz bunu geçmi yllarda gördük, esnaf zor durumda braktlar. fadelerine kulland.

Ana Sayfaya Git