Fiyat farkı çözüm olmadı

Hükümetin, fiyat farkı ödemesi kamu müteahhitlerinin beklentilerini karşılamadığı bildirildi.

Haberler 29.01.2022 - 02:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

sa PEK

DYARBAKIR(SÖZ)-Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Fiyat fark kararnamesi ile ilgili açklama yapt.

Açklamada u ifadelere yer verildi,

BEKLENTLER KARILANMADI

Kamu müteahhitleri fiyat fark ödemelerinin 2021 yl bandan iin bitimine kadarki süreci kapsamasn talep etmektedirler.

2020 ylnn balarnda balayan Pandeminin etkisiyle bütün sektörlerde finansman sorunu yaanmaya balam, üretim ve hizmet sektörleri bu anlamda oldukça skntl bir süreç yaamlardr. Ardndan 2021 ylnda dövizdeki fiyat dalgalanmalar ve artan fiyatlarla bata inaat sektörü olmak üzere, bütün sektörlerde finansman sorunu en üst düzeye çkm, ülke genelinde alt ve üst yap yatrmlar durma noktasna gelmitir.

Özellikle inaat malzemelerinde yüzde yüzleri aan fiyat artlar kamu müteahhitlerini madur etmitir. Bu sektör çok komplike bir sektör olduundan beraberinden yüzlerce alt sektörün de maduriyetine neden olmutur.

ODA ÜYELER SIKINTILI

Yaanan sorunlarn çözümü için Odamz tarafndan da konu birçok kez gündeme getirilmi, ilgili kurumlara müracaatla sorunun çözümü için yasal düzenlemelerin yaplmas talep edilmitir.

Fiyatlardaki yüksek artlarn inaat sektörünü durma noktasna getirmesi ile birlikte konu TBMM gündemine gelmi ve torba yasa ile müteahhitlere fiyat fark ödemesi yaplmas için gerekli yasal düzenlemeler yaplarak resmi gazetede yaynlanmtr. Ancak kanunun 01.07.2021 ile 31.12.2021 tarihleri arasndaki süreçle snrl olmas ve ödenmesi uygun görülen fiyat farknn çok düük düzeyde tutulmas sektörün beklentilerini karlamamaktadr.

NAAT SEKTÖRÜNE BALI

Bu düzenleme ile birlikte bata kamu yatrmlarn üstlenen müteahhitleri olmak üzere, inaat sektörü ile balantl yaklak 200 sektör ciddi bir finansman sorunu ile kar karya kalacak, sektördeki daralma yaklak 700 bin civarnda insann isiz kalmasna neden olacaktr. Bununla birlikte yatrmlar duracak, yeni ihaleler ve yeni sözlemeler gündeme gelecektir. Yeni ihaleler güncel fiyatlar ile yaplacandan kamuya maliyeti çok daha fazla olacaktr.

Bu nedenle; 31 Aralk 2021 tarihi ve öncesinde ii yüklenen müteahhitlere 1 Ocak 2021 tarihinden iin bitimine kadarki süreci kapsayacak ekilde fiyat fark ödemesinin yaplmas, belli bir deerin altnda olup gerek finansal, gerekse de teknik açdan devam ettirilmesi mümkün olmayan iler için koulsuz ve cezasz Tasfiye Hakk tannmas gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git