Fiyatı dip yapan karpuz tarlada kaldı

Büyük market zincirlerinde kilogram fiyatı 3 buçuk liraya kadar çıkan karpuz fiyatları tarlada 10 kuruşa kadar düştü. Üretici maliyetini çıkaramayınca karpuz tarlada bırakıldı ve sürülmeye başlandı.

Haberler 03.07.2019 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karpuz üreticisi, piyasalarda yaanan arz fazlas üretim yüzünden zor durumda. Bunun yannda ar scaklar, iddetli scak rüzgarlar karpuzlar yakt. Ürün fazlas sebebiyle fiyatlarda yaanan ciddi düü karpuzun tarlada kalmasna sebep oldu. 40 kurutan satlan karpuz 10 kurua kadar geriledi. Dönüm bana seraclk yaplarak 3 bin 500 liraya mal edilen karpuz, dönüm maliyetini karlayamaz duruma geldi.

TÜRKYE GENELNDE ARZ FAZLASI OLUTU

Seyhan Ziraat Odas Eski Bakan ve Seyhan Ziraat Odas Yönetim Kurulu Üyesi Cahit ncefikir, piyasalarda yaanan fiyat düüklüünden dolay çiftçinin karpuzu toplamak yerine tarlada sürmeye karar verdiini aktard. Hava artlarnn ürünleri ciddi anlamda etkilediini ifade eden ncefikir, Scak poyrazlar ve ar scaklar karpuzu yakmaya balad, 10 kilogramn üstündeki karpuzlar da yanmaya balaynca kilogram fiyat 40 kurutan 30 kurua daha sonra 10 kurua kadar geriledi. Karpuzun dier illerde de piyasaya sürülmesiyle beraber Türkiye genelinde arz fazlas olutu dedi.

Tarla ve market fiyat arasnda çok ciddi farklarn bulunduunu belirten ncefikir, stanbula baktmzda marketlerde karpuzun kilosu 3 buçuk liraya satlyor. çukurovada fiyat düüklüünden karpuz sürülüyor dedi.

çFTç ZARARDA KREDSN ÖDEMEKTE GÜçLÜK çEKYOR

çiftçinin seraclk yaparak dönümünü 3 bin 500 liraya mal ettii karpuzun 10 kurua kadar dümesinin çiftçiyi ekonomik olarak zor duruma düürdüünü ifade eden ncefikir, Bu kadar girdi maliyetinin yüksek olduu durumda karpuzu tarlada sürmek hiç iyi olmad. çiftçi zarara urad kredisini ödemekte güçlük çekiyor diye belirtti.

Tarmsal planlamann önemine deinen ncefikir, önümüzdeki dönemlerde ve bundan önceki dönemlerde yaanan skntlarn devam etmemesi için tarmsal planlamaya önem verilmesi gerektiini söyledi. ncefikir, Bu tür durumlarn olmamas için artk tarmda planlamaya, istatistie ve envantere çok ciddi önem vermemiz gerekiyor. Tarmsal planlamaya geçemezsek bu gibi durumlar tarlada ya da dalnda çürüyen sebze ve meyveyi görmeye devam edeceiz dedi.

Ana Sayfaya Git