Fiyatlar çakıldı...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son 14 günde marketlerde en fazla fiyat düşüşünün yüzde 44,39 ile salatalıkta meydana geldiğini belirterek, "Bunu yüzde 39,43 ile sivri biber, yüzde 36,7 ile domates izledi. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 9,1 ile Antep fıstığında oldu. Antep fıstığını yüzde 6,17 ile kuru üzüm, yüzde 5,43 ile süt takip etti." dedi.

Haberler 01.06.2019 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Ziraat Odalar Birlii (TZOB) Genel Bakan emsi Bayraktar, TZOB Genel Merkezinde düzenledii basn toplantsnda, ramazan aynda üretici ve market fiyatlarndaki deiime ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Market fiyatlarnda 15 Mays-29 Mays 2019 tarihlerinde 5 üründe fiyat deiimi görülmediini belirten Bayraktar, 17 ürünün fiyatnda azal, 14ünün fiyatnda ise art gerçekletiini söyledi.

Bayraktar, kuru fasulye, nohut, kuru incir, fndk ve zeytinya fiyatnda deiim olmadn ifade ederek, Fiyat düüü markette yüzde 44,39 ile en fazla salatalkta meydana geldi. Bunu yüzde 39,43 ile sivri biber, yüzde 36,7 ile domates izledi. Markette en fazla fiyat art ise yüzde 9,1 ile Antep fstnda oldu. Antep fstn yüzde 6,17 ile kuru üzüm, yüzde 5,43 ile süt takip etti. diye konutu.

Söz konusu dönemde 16 ürünün üretici fiyatlarnda deiim görülmezken, 9 ürünün fiyatnda azal, 3ünün fiyatnda ise art olduunu anlatan Bayraktar, Kuru kays, havuç, marul, maydanoz, limon, elma, kuru fasulye, nohut, krmz mercimek, yeil mercimek, pirinç, kuru incir, fndk, Antep fst, zeytinya ve süt fiyatlarnda deiim olmad. Fiyat düüü üreticide yüzde 67,5 ile en fazla salatalkta görüldü. Üreticide en fazla fiyat art yüzde 5,56 ile kuru soanda meydana geldi. dedi.

Bayraktar, ramazan aynn son günlerinde üretici ve market fiyatlar arasndaki farkn yüzde 444,36 ile en fazla salatalkta görüldüüne iaret ederek unlar söyledi:

Salatalktan sonra fiyat fark srasyla, kuru kaysda yüzde 360,39, kabakta yüzde 316,23, oldu. Salatalk 5,4 kat, kuru kays 4,6, kabak 4,2, kuru incir 4, süt 3,8, yeil mercimek 3,7 kat fazlaya tüketiciye satld. Baz ürünlerde üretici baznda fevkalade ucuzlama var. Market fiyatlarna bunun yansmadn görüyoruz. Bu zinciri ksaltamyoruz, bunun yolu da belli, örgütlenme noktasnda mesafe almamz lazm. Tarm ve Orman Bakanlmza sesleniyorum gelin beraber çalalm, Türkiyenin her yerinde tekilatmz var.

Yemde üreticimize destek verilmesini talep ediyoruz

Ziraat Bankasnn tarmsal kredi faiz oranlarnda indirime gitmesini isteyen Bayraktar, pamuk için verilen prim destei snrlamasnda eski sisteme dönülmesi gerektiini dile getirdi.

Bayraktar, yem fiyatlarnda meydana gelen arta dikkati çekerek, Hayvanlarmzn kesime gitmemesi ve süt üretiminin de sürdürülebilir noktada olmas için süt yem paritesinin 1,5 olmas önemli. Yani süt fiyatlarnn 2,6 olmas gerekir. Ayrca 25 kuru olan süt tevik priminin devam etmesi son derece önemli. Yem maliyetlerimizin aa düürülmesi ve yemde üreticimize destek verilmesini de talep ediyoruz. dedi.

emsi Bayraktar, üretici ve market fiyatlar arasndaki farkn en fazla salatalkta görülmesinin nedeninin sorulmas üzerine de unlar kaydetti:

Bu ürünün nakliyesi var, firesi var. Frigorifik araçlarla bunun nakliyesi yaplmyor asl problem o. Üründe sat yaplaca yere gelene kadar bir bozulma oluyor ama 5 kat normal deil. 44 kurusa bu markette 1 lira 50 kuru olsun. 2 lira olmaz. Bu bir spekülasyonu gösteriyor. Orada bir üretici örgütü olsa, bu ürünü alr nakliyesini ve halde satn yapar. Bu sayede ürünün fiyat 1 lira -1 lira 25 kuru olur.

Ana Sayfaya Git