Fiyatlar uçuşa geçti

Yazlık ev almak isteyenlere kötü haber geldi. Pandemide uzak çalışma ve uzaktan eğitim ilgiyi büyük şehirlerden sahil kentlerine kaydırdı. Yazlık bölgelerinde konut satışları yüzde 70 artarken, kiralar da uçuşa geçti.

Haberler 20.04.2021 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemiyle birlikte hem kalabalktan uzak durma istei hem de uzaktan eitim ve çalmann devreye girmesiyle ilgi büyükehirlerden sahil kentlerine yönelmeye balad. K aylarnda da tatilciler ehirlere geri dönmedi. Yazl olmayanlar ise son bir ylda araya girdi. Sahil kentlerine talep birden patlaynca fiyatlar da hzla yükselie geçti. Dönemsel kiralamalar ise neredeyse satlk ev fiyatlarn yakalad. Yaza yaklarken talebin hl youn olduuna deinen uzmanlar, yerli talebi sürerken dövizdeki yükseli sonras kur avantajyla yabanclarn da bölgedeki arlnn artmaya baladn ifade ediyor.

BR YILDA YÜZDE 70 ARTTI

Endeksa.comun verilerine göre, yazlk bölgelerde konut sat deerlerinde bir ylda yüzde 70 art oldu. Kiralar ise yüzde 58 yükseldi. Konut sat fiyatnda en fazla art görülen bölgeler Kemer, Kuadas, Fethiye ve Bodrum iken, kiralarn en fazla artt bölgeler Alanya ve Ayvalk oldu. Satlk yazlk fiyatlarnda ise Bodrum ve çeme yaryor. Bodrumda ortalama metrekare fiyat 12 bin 581 iken, çemede bu rakam 13 bin 994 liraya yükseliyor. Her iki popüler tatil beldesinde ortalama fiyatlar ise 2 milyon 500 bin lira seviyesinde.

MÜSTAKILE TALEP ARTTI

Endeksa Genel Müdürü Görkem Öüt, özellikle balkonlu, müstakil evlere talebin arttn belirterek, Yazlk bölgelerdeki müstakil konutlarn sat ve kira deerleri çok fazla art gösterdi. Kemerde müstakil konutlarn ortalama konut metrekare sat fiyat 8 bin 715 TL, ortalama fiyat 1 milyon 690 bin 710 TL. Sat fiyatlarnda deer at ise yüzde 70.41 seviyesinde gerçekleti. Ortalama kira rakamlarnn 4 bin 161 lira olduu Kemerde kiralar 1 ylda yüzde 50.67 artt diye konutu.

YAZLIK SEçERKEN BUNLARA DKKAT

Yazlk bölgeye ulamn uygunluuna dikkat edilmeli. Sonbahar ve k aylarnda da kullanlabilmek için duvar kalnlnn yeterli ya da izolasyonunun iyi olmas gerekli. Arazi alnarak üzerine yazlk ev ina edilecekse arazinin imar durumu yaplamaya uygunluu da deerlendirilmeli. Doalgaz tesisat ve internet altyapsnn durumu sorulmal. Yazlk evde tadilat, yeni ev eyas ya da bahçe düzenlemesi gibi masraflar göz önünde bulundurulmal.

KRALAR DA UçTU

GÖRKEM Öüt, aratrmada yazlk bölgelerdeki kira artlarnda Alanyann birinci srada yer aldn söyledi. Öüt, En fazla yllk deer artnn yüzde 58.13 ile Alanyada olduu görülüyor. Alanyada müstakil konutlarn metrekare sat fiyat 5 bin 873 TL, ortalama fiyat ise 1 milyon 268 bin 568 TL seviyelerinde dedi. Yazlk bölgeler içerisinde kirann en yüksek olduu bölgenin Bodrum olduunu belirten Öüt, Bodrumda müstakil konutlarn konut metrekare sat fiyat 12 bin 518 lira civarnda. Bölgede yazlk müstakil evlerin fiyatlar 2 milyon 228 bin 204 lira, kiralar ise 4 bin 866 lira seviyesinde eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git