"Fosilli mermerler" araştırılıyor

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ercan Aksoy, Bitlis ve çevresindeki ocaklardan çıkarılan mermerlerin içindeki fosilleri araştırdıklarını bildirdi.

Haberler 07.11.2016 - 06:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aksoy, mermerlerin içinde pek çok farkl canlya ait fosil çktn ve bunlar incelediklerini söyledi.

Fosillerin milyonlarca ylda olutuunu belirten Aksoy, Mermerlerin içinde ostrea ad verilen canlya ait kalntlar olduunu belirledik. Günümüzde istiridye olarak tanmlayabileceimiz bir canl türü. Bu konuda mikroskobik aratrma yaptk. stiridyenin yannda alg ve mercanlara ait kalntlar da tespit ettik. Bunun yannda miogypsina cinsine ait fosiller bulduk. dedi.

Fosilli mermerler aratrlyor

Prof. Dr. Aksoy, aratrdklar fosillerin yaklak 20 derece scaklktaki, derinlii fazla olmayan denizlerde yaadn tespit ettiklerini belirterek, unlar kaydetti:

Bu fosiller miyosen dönemini karakterize ediyor. öyle diyebiliriz Dou Anadolu Bölgesi yaklak 200 milyon yl önce bölgede açlan okyanusla su altnda kalm. Levhalarn kapanmasyla bölge oldukça yükselerek kalnt denizler olumu. Bu dönemde bölgede okyanuslama balyor. Yani Bitlis sular altndayd. Yaklak 20 milyon yl önce denizin bölgeden çekilmesiyle karasal koullar hakim oldu. Yani Bitlisin 180 milyon yl su altnda kaldn söyleyebiliriz.

Ana Sayfaya Git