Fuar turizmi bereketli?

DİYARBAKIR'da, 29 Nisan'da açılacak olan milyon dolarlık mücevherlerin sergileneceği 2'nci Mezopotamya Mücevher fuarı için geri sayım başladı. Irak, İran ve yerli firmaların da katılacağı fuar için kentteki 5 otel kapatıldı.

Haberler 26.04.2018 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sedeks Fuarclk tarafndan Diyarbakr Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenecek olan 2nci Mezopotamya Mücevher Fuarnn tantm toplants yapld. Toplantya Diyarbakr Kuyumcular Odas Bakan Mustafa Akkul ve Sedeks Fuarclk Yönetim Kurulu Bakan Gökhan Yerdan katld. Mezopotamya Mücevher Fuarnn Türkiyenin ikinci büyük fuar özelliini tadn belirten, Kuyumcular Odas Bakan Akkul, fuara yurt d ve yurt içinden yatrmclarn katlacan söyledi. Uluslararas bir fuar yapacaklarn kaydeden Akkul sözlerini öyle sürdürdü:

Fuarmza yaklak 100e yakn firma katlacak. Bata stanbul, Diyarbakr, Kahramanmara, Gaziantep, Mardin, Giresun ve Ankaradan firmalar katlacaklar. Ziyaretçi anlamnda ise, Kuzey Irak Kürt bölgesi bata birçok yerden gelecekler. Iraktan 200e yakn kuyumcu esnaf fuarmza katlacaktr. Ayn zamanda yurt dndan gelen tüm misafirlerimizi misafir ediyoruz. Erbilden stanbula kadar gelen tüm misafirlerimizle birlikte yaklak 5 bin ziyaretçi bekliyoruz. Mücevher fuarmzda altn, prlanta, elmas, gümü, saat ve ilgili makine ve cihazlar olacak. Ünlü mankenlerin katlmyla taklarn sunulduu bir defile yaplacak. Bata sektör olmak üzere Diyarbakr ve bölge için bilinen algy bir nebze de olsa bu sayede deitirmek amacmz. Türkiyenin 81 il oda bakanlar eleriyle birlikte, aileleriyle birlikte buraya gelecekler. Diyarbakrda bizim misafirimiz olarak 3 gün boyunca kentin tarihi, turizm alanlar rehber eliinde gezdirilecek.

ALTIN KARPUZ DA SERGDE

Mezopotamya Mücevher Fuarnn Diyarbakr için önemli bir fuar olduunu vurgulayan Akkul, Fuarn yaplaca tarihlerde misafirlerimizi arlayacamz otellerde bo oda bulunmuyor. Biz ev sahibi olarak 5 otelimizi biz kapatm durumdayz. Gelen ziyaretçilerimize Diyarbakrn ne kadar güvenli ve güzel bir ehir olduunu kantlayacaz. Fuarmza katlan 100e yakn firma yaklak ortalama 2 ton üzerinde altn yatrm olacak. 2 ton altn ve deerli talarla birlikte elmas, prlantalarla yaklak 500 milyon deerinde mücevher olacak. Geçtiimiz fuarda kentin tarihinde önemli yeri olan dört ayakl minarenin 52 kilo arlnda altn maketini sergilemitik. Bu yl da, Diyarbakra has altndan karpuz sergilenecek. Yaklak 4-5 trilyon deerindeki altn karpuz fuarda sergilenecek. Güzel bir fuar olacan düünüyoruz, hep birlikte Diyarbakr en güzel ekilde Türkiye ve uluslararas alanda, dünyada tantmaya hedefliyoruzdiye konutu.

FUAR HALKA KAPALI

Sedeks Fuarclk Yönetim Kurulu Bakan Gökhan Yerdan ise, güvenlik anlamnda her hangi bir sknt olmadn yatrmclara anlattklarn ifade ederek, Kymetli mücevher ve altnlar geliyor. Türkiyede ikinci büyük fuar olacak. Diyarbakr için çok önemli, ikinci ylnda uluslararas kimlie kavuan bir fuar oldu. kinci ylnda uluslararas fuar yapmak çok zordur. Ama, biz ikinci ylnda 150-200e yakn Irak, randan gelecek olan kiiler var. Buradan altn ihracatmz maalesef yok, biz buradan altn ihracat yapma kaplarn da zorladk. Devlet nezdinde bu giriimlerimizi sürdürüyoruz. Bu kadar ciddi bir fuar yaplmas Diyarbakr için çok önemli, birçok otel kaplarn kapatt. Fuar tamamyla dolu, en önemlisi imalatç firmalarn bu organizasyonda olmas, prlanta, külçe altn firmalar da fuarda yer alacak. Yurt dndan gelecek olan ziyaretçiler için de özel koleksiyonlar hazrlayacaklar. Fuarmza sadece firmalar katlacak, halk maalesef alamyoruz. çünkü, toptana dönük bir organizasyon olduu için. Katlmclarmzn da talebi de bu yönde oldu, koleksiyonlar sergilenecek. 3 gün olacak fuarmz, ilerdeki dönemde 4-5 güne çkarrsak o fuarda halkmzn da katlmn salayacazdiye konutu.

Ana Sayfaya Git