Gıda enflasyonuna yakın markaj

Gıda enflasyonuyla mücadele kapsamında, fiyat dalgalanmalarının önlenmesi için soğuk depo zincirleri ile taşımacılık sırasında oluşan zayiatı önlemeye yönelik taşıma araçları modernizasyonu teşvik edilecek.

Haberler 10.07.2019 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda enflasyonuyla mücadele kapsamnda, fiyat dalgalanmalarnn önlenmesi için souk depo zincirleri ile tamaclk srasnda oluan zayiat önlemeye yönelik tama araçlar modernizasyonu desteklenecek.

TBMMye sunulan ve 2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalknma Planyla enflasyonun kademeli ekilde yüzde 5 hedefine inmesi öngörülürken, bu hedef dorultusunda izlenecek tedbirler de belirlendi. Hükümet ve Merkez Bankas enflasyon hedefini birlikte belirlemeyi ve bu hedefi kamuoyuna açklamay sürdürecek.

Fiyatlar etkileyen etmenler yakndan izlenerek, fiyat istikrarn olumsuz etkileyecek ani gelimeler karsnda, enflasyon hedefinden saplmamasna yönelik para ve maliye politikas araçlar koordineli, hzl ve etkili bir ekilde devreye alnacak.

Merkez Bankas, fiyat istikrarnn salanmas temel amac dorultusunda parasal aktarm mekanizmasnn etkin ileyii için tüm araçlar kararl ve bamsz bir ekilde kullanmaya devam edecek. Para politikas kararlar, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranlar ve enflasyonu etkileyen dier unsurlardaki gelimeler dikkate alnarak oluturulacak. Finansal istikrarn gözetilmesine yönelik rezerv artrc uygulama ve araçlar güçlendirilecek ve çeitlendirilecek.

Gda fiyatlarna yönelik önlemler

Gda fiyatlarnn enflasyon üzerindeki basksn azaltmaya yönelik olarak lojistik ve depolama alanlarnda gerekli düzenlemeler yaplacak ve tarmda bölge ve ürün baznda bir planlamann kurumsal altyaps hayata geçirilecek.

Gda datm zincirindeki araclk ve lojistik maliyetlerini azaltmay teminen tarmsal üretimde örgütlü yap güçlendirilecek.

Gda lojistik ve depolama hizmetlerini uluslararas standartlarda sunacak, daha rekabetçi bir yapnn oluturulmasn salayacak düzenleme yaplacak.

Dönemsel fiyat dalgalanmalar asgariye indirilmesini salayacak souk depo zincirleri desteklenecek. Tamaclk srasnda oluan zayiat oranlarn en aza indirmeye yönelik tama araçlar modernizasyonu ve dönüümü tevik edilecek.

Rekabete açk ürün piyasas oluturulmasna yönelik bitkisel ve hayvansal ürün ihtisas borsalar tesis edilecek.

Tarm ürünlerinde arz ve rekolte tahminlerinin salkl yaplabilmesine imkan veren bir erken uyar sistemi kurularak, gda ürünlerinde fiyat dalgalanmasnn büyük veri ve ileri analitik yöntemler kullanlarak yakndan takip edilecei Ürün Gözetim Mekanizmas hayata geçirilecek.

Teknolojik örtü alt üretime destek

Taze meyve sebze piyasasnda mevsimsellii ve yüksek fiyat artlarn dengeleyici bir unsur olarak teknolojik örtü alt üretim ile modern sulama sistemleri desteklenecek.

Enflasyonun ekonomik ve sosyal yaama dair olumsuz etkileri konusunda farkndalk artrlacak, enflasyonla mücadeleye yönelik toplumsal mutabakat güçlendirilecek. letiim kanallar aktif olarak kullanlarak, tüm kesimlere hitap edecek ekilde çeitlendirilmi, yazl, görsel ve iitsel içerikler kamuoyu ile paylalacak.

Ana Sayfaya Git