“Gıda hilekarları”

At etinden gıda boyalı baharatlara; Bakanlık 1211 gıdada 'hile' tespit etti. Tağşiş listesine Diyarbakır’dan 54 lokanta ve firma girdi. Vatandaşlara kırmızı et yerine kanatlı et veya sakatat yedirdikleri belirlendi.

Haberler 14.10.2019 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanlnca bu yl gerçekletirilen 860 bin gda denetiminde, olumsuzluk tespit edilen iletmelere yönelik 76 milyon 582 bin 794 lira idari para cezas verildi. Tarm ve Orman Bakanlnca belli aralklarla yaynlanan son tai listesine Diyarbakrdan 54 lokanta ve firma girdi. Diyarbakr Söz Gazetesi olarak vatandalara krmz et yerine kanatl et veya sakatat yediren firma ve iletmeleri sorumlu yaynclk ilkesi gerei yaynlyoruz.

Tarm ve Orman Bakanlndan edindii bilgiye göre, ülkede gda güvenilirliinin salanmas ve tüketicilerin aldatlmasnn önlenmesi için gda ve bunlarla temas eden malzeme üreterek piyasaya sunan iletmelere yönelik sk takip yaplyor. Resmi kontroller, yllk denetim programlarnn yan sra üphe, ikayet, ihbar, TMER, CMER ve Alo 174 Gda Hatt kapsamnda ikayet edilen ürün ve firmalara yönelik olarak da gerçekletiriliyor. Bu kontroller, uygun sklkta ve gda maddesinin tad riskle orantl yaplyor.

DENETMLER SIKLATIRILDI

Riske dayal denetim sisteminde, iletmenin hijyen durumu, önceki kontrollerden edinilen bilgi ve deneyimler ile gda iletmecilerinin uyguladklar otokontrol sonuçlar göz önünde bulunduruluyor. Gda iletmelerinin risk esasl denetim skl 1 ay ile 1 yl arasnda deiiyor. Bu çerçevede, bu yl gda iletmelerine 860 bin 415 denetim yapld. Denetim sonucunda olumsuzluk tespit edilen iletmelere yönelik 10 bin 675, toplamda 76 milyon 582 bin 794 lira idari para cezas uyguland. 108 iletme için ise cumhuriyet savclna suç duyurusunda bulunuldu.

DYARBAKIRDAK LOKANTALAR

Öte yandan Tarm ve Orman Bakanlnca yaynlanan listede Diyarbakrdan 54 lokanta ve iletme yer alyor. Krmz et diye, kebap ve lahmacunlarda vatandaa sakatad ve kanatl et yediren firmalarn çounun kamuoyu nezdinde lüks saylabilecek seviyede algs bulunuyor.

TE, DYARBAKIRDAK LETMELER

Diyarbakr Söz Gazetesi olarak vatandalara krmz et yerine kanatl et veya sakatat yediren firma ve iletmeleri sorumlu yaynclk ilkesi gerei yaynlyoruz. Vatandalar hayal krklna uratan ve kandran bu lokanta ve firmalarn listesi ise u ekilde;

KIRMIZI ETE KANATLI ET KARITIRILMIY

Uur Lahmacun, 7 Kardeler Sofra Salonu, Amed Lahmacun ve Pide Kebap Salonu, Aspava Lahmacun Pide ve Kebap Salonu, Aydn Usta Ocakba, Babil Sofra Salonu, Bir Tat Lahmacun, Birtat Lokantas, Buhara Lahmacun, Büyük Hal Lokantas , Cierci Nihat Usta, Dicle 2 Pide ve Lahmacun Salonu, Dicle Ciercisi , Dicle Lahmacun Pide ve Kebap Salonu, Diyarbakr Köftecisi ve Ciercisi Halim Ustann Yeri, Dörtyol Et Lokantas, Durak Kahvalt Salonu, Eflatun Özel Eitim Özel Salk Spor Turz. n. San. ve Tic. A.. Yemekhanesi, Halil brahim Sofras, Hanedan Sofra Salonu, Helin Börek Salonu, Hevsel Lahmacun Pide Kebap Salonu, Hira Lahmacun ve Kebap Salonu, Hostam Piknik Döner, Kardeler Kahvalt çorba Salonu, Kaya Nak. Gda n. Tem. San. Turz. Tic. Ltd. ti. (Cierci Emin), Kebapç Mehmet Ustann Yeri, Keyfi Diyar Kebap Lahmacun -

ARALARINDA LÜKS LETMELER

Köfte Dünyas, Köem Ocakba, Mee Lokantas, Metina Sofra Salonu, Miran Lahmacun Pide ve Kebap Evi, aif Usta Lahmacun Pide Salonu, Naml Hatay Döner, Navroj Lokanta, Nokta Döner Salonu, Nokta Döner ve Dürüm, Organize Kebap Salonu, Osmani Lezzet Dura, Öz Buhara Lokantas, Öz Fidan Lahmacun Pide ve Kebap Salonu, Öz anl Et çiftlii, Özgür Ocakba, Sanayi Lokantas, Sanayi Lokantas, Sarmak Sofra Salonu, Satar Tamaclk Tem. Turz. Gda n. San. ve Tic. Ltd. ti, irin Lahmacun ve Izgara, Tatbak Ciercisi, Tavac Hac Usta, Tavac Sabri Usta, Yaprak Ocakba, Ylmazlar Sosyal Hizmetler,

TÜKETC çN KAYET MKANI

Tüketicilere gda güvenilirliiyle ilgili her türlü ihbar, ikayet ve talebini, Türkiyenin her yerinden 174 numarasn arayarak ya da mobil uygulama, canl destek (webchat) ve e-posta yoluyla bildirebilme imkan saland.

Tüketicinin denetim mekanizmasna etkin katlmnn salanmas amacyla kurulan Alo 174 Gda Hattna faaliyete geçtii 14 ubat 2009dan bugüne kadar gdayla ilgili bilgi edinme, ihbar ve ikayet kapsamnda 641 bin 483 bavuru yapld. Bu bavurularn 639 bin 365i sonuçlandrld ve 50 bin 467 bavuruda denetimler sonucunda cezai ilem uyguland.

Web tabanl yazlm sayesinde gelen bavurulara annda ulalarak e zamanl takibi salanrken, ikayette bulunan tüketiciler, Alo 174ü tekrar arayarak ya da kendisine verilen bavuru numaras araclyla http://www.alo174.gov.tr adresi üzerinden bavurusunun sonucunu örenebiliyor.

Ana Sayfaya Git