Gıda sahtekarına disiplin cezası var

TOBB'dan 81 ildeki odalara "gıdada taklit ve tağşiş yapanlar" için disiplin uyarısı

Haberler 18.01.2020 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii (TOBB), 81 ilde faaliyet gösteren 365 oda ve borsa yönetimine, gdada taklit ve tai yapan üye firmalarn bu faaliyetlerinin disiplin kurullarnda ele alnmasna yönelik talimat gönderdi.

Tarm ve Orman Bakanl Gda ve Kontrol Genel Müdürlüü, laboratuvar sonucuyla gdada taklit ve tai yapld kesinleen firmalarn bilgilerini TOBBa iletti.

Bunun üzerine TOBB Bakan Rifat Hisarcklolunun talimatyla illerdeki 365 oda ve borsa genel sekreterliklerinden, söz konusu üye firmalara Oda ve Borsa Üyelerine Verilecek Disiplin ve Para Cezalar ile Disiplin Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulu Hakknda Yönetmelike istinaden gerekli ilemlerin balatlmas talep edildi.

Talimata, Bakanlk tarafndan gönderilen, kiilerin hayatn ve saln tehlikeye düürecek ekilde bozulmu, deitirilmi gdalar üreten veya satan firmalarn listesi de eklendi.

- Disiplin kurullar uyar, knama ve para cezas verebiliyor

Oda ve borsa bünyesindeki disiplin kurullar, meslek eref ve haysiyetine uygun dümeyen tavr ve hareketlerde bulunanlar, sata arz olunan mallarn nitelii veya miktar bakmndan gerçee aykr beyan verenler, nizami olmayan ölçü ve tart aletlerini bilerek kullananlar için farkl cezalar uygulayabiliyor.

Ayrca, söz konusu kurullar imalatta, mal ve hizmet arznda salk kurallarna uymayan, hileli, kark, standartlara aykr ve kalitesiz mal imal eden ve satanlara uyar, knama ve para cezalar gibi muhtelif cezalar verebiliyor. Bu cezalar, mevzuatta ihlallerin derecesi ve niteliine göre belirleniyor.

- Birçok gdada ilaç maddeleri tespit edilmiti

Tarm ve Orman Bakanl, 14 Ocakta taklit veya tai yapld kesinleen, aralarnda et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel ya, bal, takviye edici gdalar ve çikolatalarn yer ald 229 firmaya ait 386 parti ürünü kamuoyuyla paylamt. Böylece, konuya ilikin ilk kamuoyu duyurusunun yapld 2012 ylndan bu yana 1443 firmaya ait 3 bin 202 parti ürün tüketicilere açklanm oldu.

Yaplan denetimler sonucu baz alkolsüz içeceklerde, takviye edici gda ürünlerinde, ekerli mamullerde, bitki çay ve kahvede ilaç etken maddesi katld tespit edilmiti. Baz firmalarn ballarnda taklit ve tai yapld anlalrken, salçada, baharatlarda, çay ve kahvede gda boyas, süt ve süt ürünlerinde niasta, jelatin ve bitkisel ya, zeytin yalarnda da farkl tohum yalar kullanld ortaya çkmt. Ayrca, krmz et ve et ürünlerinde domuz eti, tek trnakl eti, at eti, soya, kanatl eti, sakatat, deri dokusu ve ba eti tespit edilmiti.

Ana Sayfaya Git