Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik Şanlıurfa'da

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Tarım Sigortaları Havuzunun (TARSİM) alanını genişletebileceği noktaya kadar taşıdığını belirterek, "Bu yıl buğday ile ilgili kuraklığı da kapsama altına aldık. Gelecek yıl kuraklığın tamamı kapsama altında olacak." dedi.

Haberler 09.04.2017 - 12:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çelik, Tarm Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüü anlurfa Bölge Birliinin açlnda yapt konumasnda, çiftçilerin ürünlerinin risk altnda bulunduunu, bu riski önlemenin de çiftçilerin elinde olduunu söyledi.

Tarmsal ürünlerin her zaman doal afetlerle kar karya olduunu hatrlatan çelik, sosyal devlet olarak ürünleri güvence altna alacak admlar atlmas gerektiini ve bu kapsamda 2005 ylnda TARSM kurulduunu dile getirdi.

TARSMin bugüne kadar çok önemli mesafeler kat ettiini vurgulayan çelik, öyle devam etti:

Süreyi uzatmama adna çok hzl hareket etti ve TARSM alann geniletebilecei noktaya kadar tad. Bu yl budayla ilgili kurakl da kapsama altna aldk. Gelecek yl kurakln tamam kapsama altnda olacak. çiftçi kardelerimden yllk mevsimlik sigortalar olduu için bu kadar risklere kar yani ürünlerini sigorta ettirmenin önemli olduunu vurgulamak istiyorum. Artk baka bir kaynaktan bu risklerin karlanmas söz konusu olmayacak. çiftçinin dostu TARSMe geleceksiniz sigorta yaptracaksnz ve böylelikle risklere kar da korunmu olacaksnz. Zaten biz kamu olarak sigorta primlerinin yüzde 50, yüzde 60n biz karlyoruz. TARSMden uzak durmak felaketlere, afetlere kapy aralamaktr ki o zaman çiftçinin maduriyeti söz konusu olacaktr. Buna frsat verilmemesini çiftçi kardelerimden rica ediyorum.

BUDAY ÜRETM

Hem TARSMin hem de Ziraat Bankas Bölge Müdürlüünün anlurfada hizmet verdiini anmsatan Bakan çelik, Amacmz çiftçinin üzerindeki yükü almak, çiftçiye Tarm Kredi Kooperatifleri vastasyla ürünlerin daha uygun artlarda ve salkl bir ekilde ulamasn salamak ve neticesinde de verimi arttrmaktr. dedi.

Üretimin, verimin, tarmdaki kalitenin artmas noktasnda AK Parti iktidarlar döneminde tarm ve hayvanclktaki desteklerin çok üst düzeye çkarldn aktaran çelik, anlurfaya bu yl 950 milyon liralk destek çktn, bunlarn 770 milyon liralk ksmnn çiftçilerin hesabna yatrldn söyledi.

Tarm ve tarmsal üretimin çok daha önem arz edecei önümüzdeki süreçte verimin artmas noktasnda desteklerin önemli temel ta görevi göreceine iaret eden çelik, u ifadeleri kuland:

çünkü nüfus artyor. Turizm açsndan ciddi potansiyele sahip anlurfada 500 bin Suriyeli yayor. Tüm bunlar dikkate aldmz zaman üretimimizi çok daha yüksek seviyelere çkarma zorunluluumuz var. Aksi takdirde birçok dünya ülkesinde açlklar, yokluklar, ktlklar yaanyor ama bizde de da baml bir durum olur ki bu Türkiye için doru bir ey deil. Bundan dolay biz üretimimizi nasl arttrrz, çiftçimizi nasl destekleriz, hangi alanlarda çiftçimize el uzatabiliriz diye yaptmz çalmalar neticesinde bölgelerde bölge birliklerini kurulmasnn çiftçiye en yakn yerden hizmet vermenin önemi açsndan bu giriimlerde bulunduk ve çok ükür bugün anlurfa 3 bölge müdürlüüne kavumu bulunmaktadr.

Ana Sayfaya Git