GAP bölgesi ülkenin gıda üssü olacak

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yürütülen projelerle sulamaya kavuşan Güneydoğu illeri, Türkiye'nin gıda üssü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Haberler 04.08.2020 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinin sahip olduu kaynaklar GAP kapsamnda deerlendirilerek, bölgede yaayan insanlarn gelir düzeyleri ve yaam kalitelerinin yükseltilmesi için kullanlyor. Ülke ekonomisine de büyük katklar sunan GAP, her geçen yl artan sulanabilir alanlaryla bu hedefine emin admlarla ilerliyor.

Adyaman, Batman, Diyarbakr, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, anlurfa ve rnakn yer ald, ülkede ilenen tarm arazilerinin yüzde 11,4ü ve su potansiyelinin yüzde 28ine sahip bölgede, Türkiyenin sulanabilir arazisinin yüzde 20si bulunuyor.

Son yllarda yürütülen sulama yatrmlar sayesinde ürün çeitlilii ve üretiminin her geçen gün artt bölge, gda üssü olma yolunda ilerliyor.

GAP Bölge Kalknma daresi (GAPBK) Bakan Vekili Mehmet Açkgöz, Güneydou Anadolu Bölgesinin toprak ve su kaynaklar açsndan zengin olduunu söyledi.

Bölgenin tarm için iyi bir potansiyele sahip olduunu aktaran Açkgöz, klimimiz tarma çok müsait, bereketli topraklara sahibiz. Tabi bu bölgenin bir tarm geçmii var. Güneydou Anadolu Bölgesi dünyada tarmn yapld ilk yerlerden biri. Dolaysyla bu bereketli topraklarn bol suyun uygun iklimin deerlendirilmesine yönelik önemli bir potansiyeli sahibiz, bu potansiyelin deerlendirilmesine yönelik GAP daresi ve dier kurumlar olarak birçok çalma sergilemekteyiz. dedi.

Açkgöz, bölgede tarma el verili ilenebilen 3 milyon 200 bin hektarlk alann yaklak 572 bininin u an sulandn kaydetti.

GAP Eylem Plan kapsamnda daha fazla alann suyla bulumas için büyük gayret sarf ettiklerini belirten Açkgöz, öyle devam etti:

GAP Eylem Plannn hedefi gerçekletiinde yaklak 1 milyon 60 bin hektarlk alan sulamaya açm olacaz. Tabi u an sulamaya açtmz alan dikkate alndnda bile GAP bölgesinde pamuk üretiminin yüzde 60, krmz mercimein yüzde 98i, budayn yüzde 20si, msrn yüzde 25i üretilmektedir. Yakn gelecekte sulama alanlarnn genilemesiyle birlikte özellikle ülkemizin ihtiyaç duyduu yal bitkilerin, sebze ve meyvelerin üretimi önemli bir oranda artacak ve hem ülkemizin hem bölgemizin gda güvenlii konusunda en önemli garantörü GAP bölgemiz olacak.

130 BN HEKTAR ALAN DAHA SULAMAYA AçILACAK

GAPn en bataki yatrmlarnn sulama yatrmlar olduunu vurgulayan Açkgöz, bu yöndeki yatrmlara aralksz sürdürdüklerini ifade etti.

Açkgöz, bu sulama yatrmlarnn hedefinde 1 milyon 60 bin dekar alann sulanmas olduuna deinerek, unlar kaydetti:

Bu hedefin u anda yüzde 54ünü tamamlam durumdayz. çok yakn gelecekte geri kalann önemli bir ksmnn iletmeye açlacan düünüyoruz çünkü bu alanlara suyu ulatracak ana kanallarn büyük bir ksm Devlet Su leri tarafndan tamamlanm durumda. GAP Eylem Plan öncesi 233 kilometre uzunluundaki ana kanal uzunluu u an 1500 kilometrenin üzerine çkm durumda. Ana kanallarla birlikte tabiki suyu tarlalara ulatracak ebeke inaatlar da devam ediyor. u an iletmeye açk olan 572 bin hektar alana ilave olarak 130 bin hektar alann sulanmas için inaat devam eden sulama projelerimiz var. Bunun yannda planlama ve projelendirme aamasnda olan yaklak 350 bin hektarlk bir alanda da çalmalar devam etmektedir.

Ana Sayfaya Git