GAP ile içme suyu sorunu çözüldü

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, GAP kapsamında yapılan yatırımlarla bölgedeki illerin içme suyu sıkıntısı çözüldü

Haberler 11.12.2016 - 11:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Orman ve Su leri Bakanlnca, Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda yaplan yatrmlarla bölgedeki illerin içme suyu sknts çözüldü. 2019 yl sonuna kadar hizmete alnacak tesislerle de temin edilen su miktarnn 800 milyon metreküpe çkarlmas hedefleniyor.

Orman ve Su leri Bakan Veysel Erolu, GAPn, Türkiyenin en büyük kalknma projesi, dünyann da sayl projelerinden birisi olduunu belirtti.

GAPn eitimden sala, sulamadan ziraata, ormanclktan hayvancla, kültürden turizme, altyapdan sanayiye her alanda bölgenin kalknmas ve refah seviyesinin artmas için entegre bir proje olduunu dile getiren Erolu, hükümetin halkn refah adna son 14 ylda bölgeye 105 milyar lira yatrm yaptn kaydetti.

Bakan Erolu, GAP bölgesi yatrmlarnn toplam kamu yatrmlar içerisindeki pay 2002de yüzde 5 iken 2015te yüzde 10,5e çkt. GAPa yatrm ödenei artrlmaya devam edecek. 2019 yl sonuna kadar GAP için bakanlmz tarafndan toplam 33 milyar 600 milyon lira yatrm yaplacak. dedi.

LLERN TAMAMININ çME SUYU MESELESN MASAYA YATIRDIK

Vatandalarn hayat artlarnn iyilemesi adna öncelikli yatrmlardan birinin de içme suyu sektörüne yaplan yatrmlar olduunu aktaran Erolu, Bu balamda bölgedeki illerin tamamnn içme suyu meselesini masaya yatrdk, çözüm adna ciddi çalmalar yaptk. 2003 ylndan önce bütün illerin içme suyu sknts vard. Yaptmz çalmalar ve hizmete aldmz tesisler ile bu problemi ortadan kaldrdk. ifadelerini kulland.

GAP illeri arasnda Diyarbakr, Adyaman, anlurfa, Gaziantep, Kilis, Batman, Mardin, rnak ve Siirtin yer aldn anmsatan Erolu, konumasn öyle sürdürdü:

Bu illerimizde yaayan yaklak 8,5 milyon vatandamzn içme suyu problemini 2003 ylndan bu tarafa hizmete aldmz tesislerle 618 milyon metreküp içme suyu temin ederek ortadan kaldrdk. 2019 yl sonuna kadar ise hizmete alacamz tesisler ile temin edilen su miktarn 800 milyon metreküpe çkaracaz.

Planlamalar 40-50 yl sonras nüfusa göre yaplyor

Bakan Erolu, illere içme suyu temin ederken 40-50 yl sonrasnn nüfusunun da hesaba katlarak planlamalarn yapldn söyledi.

GAP kapsamnda yer alan illerde de bu ekilde planlama yaptklarn ifade eden Erolu, Bu illerimizin uzun vadeli içme suyu ihtiyaçlarn karladk. Yapacamz dier içme suyu tesislerinde de bu planlamaya uygun hareket ediyoruz. diye konutu.

Erolu, GAPn bölgeyi kalkndracan, vatandalarn refah seviyesini artracan, isizlii azaltacan ve terör hadiselerini bitirerek bölgenin makus tarihini deitireceini kaydetti.

Ana Sayfaya Git