Gaz akışı artıyor

Bakan Dönmez: TANAP'tan yaklaşık 9,1 milyar metreküp gaz akışı gerçekleşti

Haberler 22.01.2021 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, TANAPtan 2020 ylnda 4,9 milyar metreküp olmak üzere bugüne kadar yaklak 9,1 milyar metreküp gaz ak gerçekleti dedi.

Bakan Dönmez, video konferans yöntemiyle Azerbaycan Eitim Program açlna katld. Burada konuan Bakan Dönmez, karlkl güvene dayanan, uzun vadeli ve büyük ölçekte yatrm gerektiren projeleri kararllkla hayata geçirdiklerini bildirdi. Hayata geçirilen projelerin tümünün uluslararas boyuta sahip olmasnn da bir baka baarnn göstergesi olduunu söyleyen Dönmez, Bakü-Tiflis- Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doal Gaz Boru Hatlarmz dönemin en önemli eserleri olarak ortaya çkmt. Bu projeler baaryla iledikçe, birlikteliimiz güç kazand, kardeliimiz pekiti. Bunlarn devamnda ise Güney Gaz Koridorunun en önemli parças olan TANAP tamamlayarak gaz akn balattk. TANAP bir taraftan ülkemizin doal gaz arz güvenliine çok önemli bir katk sunarken dier taraftan da Avrupann arz güvenliinin anahtar durumuna geldi. TANAPtan 2020 ylnda 4,9 milyar metreküp olmak üzere bugüne kadar yaklak 9,1 milyar metreküp gaz ak gerçekleti. TAPla birlikte, TANAPn ve Azerbaycan gaznn stratejik önemi daha da artacak dedi.

YÜZDE 24ÜNÜ AZERBAYCANDAN ALDIK

Bakan Dönmez, Türkiyenin Azerbaycan doal gazn hem güvenle kullanp, hem de uluslararas piyasalara sunacak projelere ortaklk yaptn söyledi. Dönmez, 2020de ithal ettiimiz doal gazn yüzde 24ünü Azerbaycandan aldk. Böylece ülkemiz açsndan doal gazda kaynak çeitliliini ve arz güvenliini temin ettik. Hayata geçirdiimiz depolama projelerimiz, FSRU ve LNG terminallerimiz sayesinde milletimize her art altnda kesintisiz doal gaz sunuyoruz. Bugün ülkemizde 81 ehir merkezimiz, 589 yerleim yerimiz ve 173 Organize Sanayi Bölgemiz kesintisiz ve ksntsz olarak doal gaz kullanabiliyor. Bu hafta içerisinde gerçekleen iki doal gaz tüketim rekorunu yine rekor arzla, kesintiye ya da ksntya gitmeden karlamamz da arz güvenliinde ortaya koyduumuz baary tam anlamyla gösteriyor diye konutu.

Türkiye-Nahçvan doal gaz boru hatt projesi için çalmalara devam ettiklerini belirten Bakan Dönmez, Hedefimiz Nahçvana da kesintisiz ve güvenli doal gaz arz sunmak. 85 kilometrelik bu hatla tayacamz yllk 500 milyon metreküp gaz, Nahçvanda yaayan Azerbaycan Türklerine büyük bir rahatlk salayacak. Nahçvann sanayisi doal gaz ateiyle harlanacak. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git