Gaza gizli zam geldi

İran'ın vanayı kapatması sonrası BOTAŞ'tan orta ve büyük ölçekli sanayi tarifesine yeni zam geldi. Sanayi tüketicilerine aylık bazda yapılan zam yüzde 50'den yüzde 80'e çıkmış oldu.

Haberler 22.01.2022 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye, randan gelen doalgaz aknn kesilmesi ile birlikte sanayi ve santrallere tedarik edilen gaz miktarndaki ksnty tartrken, BOTAtan orta ve büyük ölçekli sanayi tarifesine yeni bir zam daha geldi.

BOTAn ocak ay için yaynlad tarifelerin açklamasnda yaplan deiiklikle, ylda 300 bin metreküpün üzerinde gaz tüketen ve gaz elektrik üretimi haricinde kullanan tüketici grubuna uygulanan kademeli tarifenin uygulanma biçimi deitirildi.

Böylece, söz konusu sanayi tüketicilerine aylk bazda yaplan zam oran yüzde 50den yüzde 80e çkartlm oldu.

YÜZDE 80E çIKMASI ANLAMINA GELECEK

Yl banda açklanan tarifede, senede 300 bin metreküpün üzerinde gaz tüketen sanayi kurulularna, geçen yln ocak ayndaki tüketimleri esas alnarak kademeli bir tarife uygulanmas öngörülüyordu.

Buna göre kurulular, geçen yl ocak ayndaki tüketimlerinin yüzde 60na kadar olan ksm için bin metreküp bana 6 bin 300 lira, bunu aan miktarlar için de 9 bin 450 lira ödeyecekti. Yaplan deiiklikle, tarife hesaplamasnda artk geçen yl ocak ayndaki tüketim esas alnmayacak.

Bunun yerine, sanayi kuruluunun bu ay sonunda gerçekleecek fiili tüketimi baz alnacak ve bu tüketimin yüzde 60 için bin metreküp bana 6 bin 300 lira, yüzde 40 için ise bin metreküpte 9 bin 450 lira ödenecek. Yani sanayicinin faturas her halükarda bu iki deerin arlkl ortalamas olan 7 bin 560 TL üzerinden hesaplanacak.

Bu da ay banda açklanan zammn yüzde 50den yüzde 80e çkmas anlamna gelecek.

Bu zamla birlikte, sanayicilerin tüketimlerini geçen yln ocak ay tüketimine göre yüzde 60 ile snrlandrp düük olan tarifeden yararlanma hakk da elinden alnm oldu.

Yaplan son gizli zamla birlikte sanayi tarifesinde son bir yldaki art yüzde 435 oldu. Geçen yln ocak aynda sanayiciler her bin metreküp gaz için bin 414 lira ödüyorlard. Yaplan pe pee yaplan zamlarla birlikte bu rakam yüzde 435 artla 7 bin 560 liraya yükselmi oldu.

Ana Sayfaya Git