Gaz'da kademeli tarife

Kademeli tarifeyle 2,5 milyar metreküp doğal gaz tasarrufu hedefleniyor

Haberler 14.01.2022 - 01:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Boru Hatlar le Petrol Tama A (BOTA) Genel Müdürü Burhan Özcan, kademeli doal gaz tarifesinin arkasnda verimlilii artrmay hedefleyen bir felsefe olduunu belirterek, Bu uygulama ile elde etmeyi düündüümüz tasarruf yllk 2,5 milyar metreküp doal gaz. dedi.

BOTA 4. Sürdürülebilir Enerji Zirvesinde konuan Özcan, sürdürülebilirliin tüm dünyada son yllarn en önemli gündem maddelerinden biri olduunu söyledi.

Özcan, BOTAn 23 bin kilometreyi aan altyapyla 644 yerleim merkezinde 18 milyondan fazla kullancya doal gaz hizmeti verdiini kaydederek, öyle devam etti:

KADEMEL TARFE

Geçen yl enerji fiyatlarnda yaanan inanlmaz artlarn gölgesinde geride braktk. 2021 küresel anlamda kriz düzeyinde yaanan olumsuzluklarla geçti. Yln banda 110-120 dolar mertebelerinde balayan gaz fiyatlamalar 2 bin 200 dolarlara ulat. Bunda arz tarafnda yaanan krizlerin ciddi etkisi oldu. Üretim noktalarn teker teker ele aldnzda çok önemli üretim merkezlerinde yaanan plansz bakm ve arzalarn damga vurduunu görüyorsunuz. Üretimde yaanan bu problemler tüketim noktasna yüksek fiyat art olarak döndü. BOTA olarak bir gün bile plansz bakm nedeniyle devasa sistemlere sahip olduumuz amzda bir problem yaamadk. Dünyann yapamad planl bakmlarn sonucu ortaya çkan durumlardan hiçbiri BOTAta gaz ve petrol sistemimizde yaanmad. çalanlarmz sürdürülebilirlik anlamnda en büyük baary gerçekletirmi oldular.

Silivri Doal Gaz Yer Alt Depolama Tesislerinin 12 Ocak itibaryla karbon ayak izi sertifikasn aldn açklayan Özcan, u anda 45 bin ton olan karbon salmn iki yl içinde yüzde 50 düzeyinde düürmeyi hedeflediklerini vurgulad.

TASARRUF SALANIR

Özcan, kademeli doal gaz tarifesi uygulamasnn arkasnda verimlilii artrmay hedefleyen bir felsefe olduunu belirterek, Bu uygulama ile elde etmeyi düündüümüz tasarruf yllk 2,5 milyar metreküp doal gaz. Bu, cari dengeye yapaca pozitif katknn yan sra 5 milyon ton karbon salmn ortadan kaldracak. ifadelerini kulland.

Enerji Verimlilii Dernei (ENVER) Genel Bakan Ali hsan Slkm, kamu ve hane halknda enerji verimlilii konusunda bilgi bilinç düzeyini ölçmek ve davrana dönüme durumunu ortaya koymak amacyla projeler düzenlediklerini dile getirerek, Elektrik datm sektörüyle bu çalmalar yapld. KaDoal gaz datm sektörüyle de HASAT projesine balamay planlyoruz. dedi.

Slkm, enerji verimlilii kanununun 2007de yürürlüe girdiini, 2008de de dernein kurulduunu anmsatarak, Birçok sektöre yönelik kampanyalar yaptk. Enerji verimlilii konusunda kamu ve hane halknn bu konuda düünmelerini ve davranlarnda deiiklii hedefliyoruz. 2019da Bilinç Endeksi çalmas yaptk. Hane halk, sanayi, ulam ve tarmda verimlilikten insanlarn ne anladn görmü olduk. diye konutu.

Ana Sayfaya Git