Geleceğini kuran kadın

"Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi" hayata geçirilecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde yürüteceği proje, üç yıl sürecek.

Haberler 07.05.2022 - 02:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanl, eitim ve i hayatnda yer almayan, çeitli nedenlerle eitimi kesintiye uram, aktif i aray olmayan ya da eitim ve istihdama dahil olmak isteyen 18-29 ya arasndaki kadnlarn güçlenmesi, toplumsal ve ekonomik hayata aktif katlmlarnn salanmas amacyla Geleceini Kuran Genç Kadnlar Projesi balatacak.

Bakanlktan yaplan açklamaya göre, ne eitimde ne istihdamda (NEET) yer alan 18-29 ya arasndaki kadnlarn tespiti, igücü piyasas ya da eitime yeniden dahil edilerek toplumun sosyal ve ekonomik yönden refahnn artrlmasna katk sunmak için balatlan proje, Birlemi Milletler Kalknma Program (UNDP) ve Sabanc Vakf desteiyle yürütülecek.

Geleceini Kuran Genç Kadnlar

Üç yl sürecek proje için Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, Diyarbakr, stanbul, zmir, Konya, Mardin, Trabzon ve Van olmak üzere 11 pilot il belirlendi. lk etapta Adana, Diyarbakr ve zmirde 18-29 ya arasndaki kadnlarn eitim durumlar, neye ihtiyaçlar olduu, i ya da eitimi ile ilgili kurslara gidip gitmedii gibi bilgilere ilikin saha aratrmalar yaplacak.

Aratrma sonucunda, NEET kadnlarnn becerilerinin ve istihdam olanaklarnn iyiletirilmesi için farkndalk ve mesleki eitimler verilecek. Proje kapsamnda, danmanlk ve mentorluk programlar da uygulanacak.

Projeye yönelik faaliyetleri destekleyici uygulamalarn hayata geçirilmesi için Sabanc Vakf koordinasyonunda hibe program düzenlenecek. Program ile kadn istihdamna ve onlarn güçlenmelerine yönelik çalmalar yürüten sivil toplum kurulularnn projelerine destek verilecek.

Proje kapsamnda dijital bir portal da oluturulacak. Portalda, Türkiyede NEET kadnlarn faydalanaca içeriklerle zengin ve NEET konusunda en kapsaml bilgilerin yer ald bir alan oluturulacak.

Portal üzerinde NEET kadnlarnn özel sektör, sivil toplum kurulular ile kamu kurumlarnn kurs, eitim, staj ve istihdam gibi imkanlarna ulaabilecekleri Frsatlar Haritas oluturulacak. Ayrca, mentorluk ve çevrim içi eitim modülleri de bulunacak. Mentorluk programlarnda, NEET kadnlarnn kendilerine ilham verecek kiilerle bir araya getirilerek deneyim paylam ve gelecek planlar için vizyon kazanmalar salanacak.

Ayrca projede ilgili kurumlarn bu alandaki çalmalarna destek vermek amacyla çaltaylar, farkndalk kampanyas, yuvarlak masa toplantlar, politika önerileri, uluslararas sempozyum, yenilikçi proje yarmas gibi görünürlük ve farkndalk faaliyetleri düzenlenecek. veren, yerel yönetim ve kamu kurumu temsilcilerine de projeye yönelik farkndalk eitimleri verilecek.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Derya Yank projeye ilikin deerlendirmesinde, Geleceini Kuran Genç Kadnlar Projesini önemsediklerini belirtti.

Projenin hedef kitlesinin 18-29 ya aras kadnlar olduunu kaydeden Bakan Yank, Ne eitimde ne de istihdamda olan genç bir kitle var. Ya olarak son derece dinamik bir yata ve istihdama katldnda çok verimli olabilecek bir grubun atl kalmasna gönlümüzün raz olmas mümkün deil. Sadece 18-29 ya arasndaki gençlerimizin deil, tüm kadnlarmzn istihdama katlmas için gerekli çalmalarmz yürütmeye devam edeceiz. ifadelerini kulland.

- NEET nedir?

NEET, TÜKe göre igücüne dahil olmayan, genç nüfusta yer alp eitime (örgün eitim, yaygn eitim, çraklk eitimi, kurs) devam etmeyen nüfus olarak tanmlanyor.

Ana Sayfaya Git