Geleceğini kuran kadınlar

Ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınların sorun ve ihtiyaçlarını gündeme taşımayı amaçlayan Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesinin ikinci yerel paydaş toplantısı Diyarbakır’da düzenlendi.

Haberler 20.04.2022 - 01:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Remzi ET

DYARBAKIR(SÖZ)- Türkiyede ne eitimde ne istihdamda (NEET) yer alan yaklak 3,5 milyon genç kadnn karlat zorluklar anlamaya ve çözüm gelitirmeye odaklanan Geleceini Kuran Genç Kadnlar projesinin saha ziyaretleri zmirden sonra Diyarbakr ile devam etti. Projenin pilot illeri arasnda yer alan Diyarbakrda gerçekletirilen ikinci yerel payda toplantsnda, Diyarbakrda yaayan ne eitimde ne istihdamda yer alan genç kadnlar ile ilgili durum deerlendirilmesi yapld ve paydalarn görüleri alnd.

DYARBAKIRDAK TOPLANTI

Ülkemizde 18-29 ya arasndaki ne eitimde ne istihdamda yer alan genç kadnlarn sorunlarn gündeme tamay ve bu sorunlara yönelik mekanizmalar gelitirmeyi amaçlayan proje kapsamnda Diyarbakrda düzenlenen yerel payda toplantsna Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanl, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl, Sabanc Vakf, UNDP Türkiye, kamu kurum ve kurulular, sanayi ve ticaret odalar, sivil toplum kurulular (STK) ve üniversitelerden temsilciler katld.

VAL YARDIMCISI BEKç

Diyarbakrda gerçekletirilen istiare toplantsna katlan Diyarbakr Vali Yardmcs Zerrin çay Beikçi, Diyarbakrda göreve baladmdan bu yana çok güzel projelere ahitlik ediyorum. Bu projenin hayata geçmesinde en büyük görev sivil toplum kurulularna ve sahada görev alanlara düüyor. Saha, projenin en önemli ksmn oluturuyor. Ülke olarak, genç nüfusumuz en büyük güçlerimizden biri ancak genç nüfus nitelikli olmadkça, yetenek kazandrlmadkça, eitim almadkça o nüfusun bizim ekonomimize de katks olmuyor. Ülkemizin gelimesi anlamnda da kadnn eitime ve ekonomiye kazandrlmas gerekiyor. Güçlü kadnlar, güçlü yarnlar douruyor. Bu konuda emei geçen, buna katk sunan herkese, tüm taraflara teekkür ediyorum. dedi.

SÜRDÜREBLNR EKONOM

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl çalma Genel Müdürlüü Genel Müdür Yardmcs Mehmet Ba, Sürdürülebilir ekonomik ve sosyal gelimenin vazgeçilmez bir parças olan kadn istihdam ve demografik frsat penceresinde bulunan ülkemizdeki genç nüfusun igücü piyasasna kazandrlmas hem Bakanlmzn hem de ülkemizin öncelikleri arasndadr. 2019 ylndan bu yana devam eden pandemi süreci, bugüne kadar kadn ve genç istihdam alannda yürütülen politikalarn önemini daha da artrmtr. Ülkemizde ne eitimde ne istihdamda yer alan genç nüfus, igücü piyasasna kazandrlmay bekleyen potansiyel beeri sermayeyi barndrmaktadr. Bahse konu gençlerin istihdam edilebilirliini ve sosyal refahn artrmak, hem igücü istatistiklerimize olumlu anlamda katk yapacak hem de bu kiilerin topluma katlmlarn salayacaktr. Söz konusu tespitler nda, özellikle pandemi sonras dönemde Devletimizce hem gençler hem kadnlar hem de eitim, istihdam ve mesleki beceri kurslarnda yer almayan kiiler adna politika, tevik, destek ve proje çalmalar hayata geçirilmektedir. Bu sebeplerle, ne eitimde ne istihdamda yer alan kadnlarn sorunlarnn ve ihtiyaçlarnn görünür klnmasna zemin hazrlanmas temel amacyla uygulamaya konan Geleceini Kuran Genç Kadnlar Projesi, tam da Devletimizce istihdamda önceliklendirilen bir grubu kapsayan önemli bir çalmadr. Projemiz kapsamnda düzenlediimiz ve bugün sizlerle bir arada olmamza vesile olan toplantmzn genç kadnlar ve ülkemiz adna hayrl olmasn diliyorum. ifadelerini kulland.

NSAN KAYANAI GENçLERMZ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanl Kadnn Statüsü Genel Müdürlüü Daire Bakan Güler Özdoan toplantda yapt açklamada, Bir ülkenin en önemli insan kaynan gençler oluturmaktadr. Ülkemiz genç nüfus younluu açsndan zengin bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyelden yeterince faydalanmak için gençleri çan gerektirdii yetkinliklerle donatmak gerekir. Bu noktada, NEET nüfus grubunda yer alan genç kadnlarn farkl ihtiyaçlarnn gözetilerek kapsaml çalmalarn hayata geçirilmesi çok önemlidir. Gençlerin öncelikle eitim sistemi içerisinde kendine güvenen, analitik düünebilen, yenilikçi, yaratc, insani ve toplumsal duyarlla sahip bireyler olarak yetitirilmesi, ardndan çalma hayatna aktif katlmnn salanmas ülkemizin öncelikli hedeflerindendir. Bu bak açsyla kurgulanan, NEET kadnlarn güçlenmesi, becerilerinin ve istihdam olanaklarnn iyiletirilmesi için kapasite gelitirme çalmalar, farkndalk ve mesleki eitimlerin yan sra danmanlk ve mentorluk programlar gibi faaliyetleri içeren Geleceini Kuran Genç Kadnlar Projesinin alana hizmet edecek örnek bir proje olduunu düünüyorum. Projemizin baarya ulamas için tüm taraflarca sahiplenilmesi büyük önem arz etmektedir. Sizlerin bugün burada bulunmas bizlere bu anlamda güç vermektedir. dedi.

KADIN KADINLARIN KAZANIMI

Sabanc Vakf Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, Geleceini Kuran Genç Kadnlar projemizin zmirin ardndan ikinci saha ziyaretini Diyarbakrda gerçekletiriyoruz. Sabanc Vakf olarak Türkiyede büyük bir etki yaratacak proje gerçekletirme hayaliyle yola çktk. Öncelikle, Yaama Dair Vakf ile konu aratrmas yürüttük. Ekonomik kalknma, kente eriim, toplumsal cinsiyet eitlii ve iklim deiiklii olmak üzere dört temel konu karmza çkt. ki yl süren aratrma, payda toplantlar ve ön hazrlk süreci sonunda bunlar arasndan önemli bir sorun alan olan ve Vakf olarak bizim deneyim ve birikimlerimizle katk sunacamza inandmz toplumsal cinsiyet eitlii konusunda, dünyada ve Türkiyede giderek önemli bir toplumsal sorun haline gelen Ne Eitimde Ne stihdamda yer alan genç kadnlar konusuna yönelmeye karar verdik. Sahaya inmek üzere 11 il seçtik, 11 ilden biri de Diyarbakr. Diyarbakr NEET kadn orannn yüksek olduu illerden biri. Hem NEET kadn orannn yüksek olmas hem de Diyarbakrn i birliine açk ve halihazrda güzel çalmalar yürüttüünü bildiimiz için buradayz. diye konutu.

SOSYAL VE EKONOMK GELME

UNDP Türkiye Kapsayc ve Sürdürülebilir Büyüme Portföy Yöneticisi Mustafa Ali Yurdupak, Gençlerin, özellikle genç kadnlarn güçlenmesini tevik etmek, UNDP için büyüyen bir öncelik. Hem politika hem de uygulama düzeyinde gençlerin ve kadnlarn sosyal ve ekonomik olarak güçlenmesine, istihdama katlmalarna destek olan giriimlerin içinde yer alyoruz. Ülkemizde 18-29 ya arasndaki her iki genç kadndan biri ne yazk ki ne eitimde ne de istihdamda yer almyor. Geleceini Kuran Genç Kadnlar projesi ile kimseyi geride brakmadan NEET genç kadnlarn karlat zorluklar anlamaya ve çözüm gelitirmeye odaklanyoruz. Tüm paydalarn ortak çabalaryla tasarlanan projenin NEET genç kadnlarda farkndalk yaratmada ve istihdam edilebilirliklerinin artmasnda büyük etkisi olacana inanyorum. dedi.

Sabanc Vakf tarafndan desteklenen Geleceini Kuran Genç Kadnlar projesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanl ile çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl i birliinde, Birlemi Milletler Kalknma Program (UNDP) ve Sabanc Vakf tarafndan yürütülüyor.

Proje; Diyarbakr ve ilk yerel payda toplantsnn gerçekletii zmirin yan sra Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, stanbul, Konya, Mardin, Trabzon ve Van olmak üzere 11 pilot ilde uygulanacak. Diyarbakrn ardndan Adanada da bilgilendirme ve istiare toplantlar yaplacak. htiyaçlarn belirlenmesi ve aksiyon plannn oluturulmas için Adana, Diyarbakr ve zmirde illere özel mevcut durum ve ihtiyaç analizleri yaplarak eitimler düzenlenecek.

PROJENN çER

Analizler dorultusunda ne eitimde ne istihdamda yer alan genç kadnlarn güçlenmesi, becerilerinin ve istihdam olanaklarnn iyiletirilmesi için kapasite gelitirme çalmalar, farkndalk ve mesleki eitimlerin yan sra danmanlk ve mentorluk programlar tasarlanp uygulanacak.

çalma kapsamnda ayrca eitim, staj ve istihdam frsatlarna ulalabilen Frsatlar Haritas ile mentorluk ve çevrim içi eitim modüllerini içeren dijital portal da açlacak. Mays aynda faaliyete geçecek dijital portal, ne eitimde ne istihdamda yer alan kadnlara yönelik frsatlar konusunda özel sektör, sivil toplum ve kamu kurumlar arasnda köprü görevini görecek.

Ana Sayfaya Git