Gelir İdaresinden mükelleflere elektronik tebligat çağrısı

Kovid-19 nedeniyle pek çok işlemin elektronik ortamda yapılması tercih edilirken Gelir İdaresi Başkanlığı, zorunlu mükellefler dışındaki kişi ve şirketlerin de gönüllü olarak elektronik tebligat uygulamasına geçebileceğini bildirdi.

Haberler 13.05.2020 - 02:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) birlikte elektronik uygulamalarn kullanm artarken Gelir daresi Bakanl (GB) da mükelleflerin gönüllü olarak elektronik tebligat (e-Tebligat) uygulamasna geçmesini önerdi.

GB tarafndan uygulanan e-Tebligat, ilgili kamu kurumunca düzenlenen belgelerin mükelleflere posta yerine elektronik adresleri üzerinden ulatrlmas anlamna geliyor. e-Tebligat, fiziki ortamda yaplan tebligat ile ayn sonucu douruyor.

Bakanlk, Kovid-19 sürecinde e-Tebligat Sisteminin kullanmnn yaygnlamasn salamak üzere mükelleflere yönelik bir broür hazrlad.

Sistemi, kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlarn kullanmas zorunlu tutulurken, Bakanlk, zorunluluk kapsamna girmeyen tüzel kiiler ile tüzel kiilii olmayan teekküller ve istee bal olarak kendilerine e-Tebligat yaplmasn talep eden gerçek kiilerin sisteme gönüllü bavurmas çarsnda bulundu.

Buna göre, sadece sahip olduu araç nedeniyle motorlu tatlar vergisi mükellefi olan bir vatanda, sistemi kullanmak zorunda deil. Ancak kendisine kesilen trafik para cezasndan veya idari para cezalarndan hzl

ve zamannda haberdar olarak haklarndan faydalanmak isterse e-Tebligata dahil olma imkan bulunuyor. stee bal olarak kendilerine e-Tebligat yaplmasn talep eden gerçek kiiler nteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) sistemi üzerinden elektronik ortamda bavuruda bulunabilecek.

Bavuru bizzat mükellef veya kanuni temsilcisi ile yaplabilecei gibi e-Tebligat Sistemi ile ilgili ilemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterden verilmi vekaletnameyle yetkili klnan kiiler araclyla da yaplabiliyor.

Elektronik tebligat gönderimine ilikin bilgilendirme amacyla, mükelleflerin e-Tebligat bavurusu srasnda veya daha sonra beyan ettikleri cep telefon numaralarna SMS ve e-posta adreslerine mesaj da iletiliyor. Ancak mükellefin bu bilgilendirme mesajlarn beklemeden elektronik tebligat adresini takip etmesi önem tayor.

- 5. günün sonunda tebli edilmi saylacak

Mükellefler nteraktif Vergi Dairesi web sayfasnda yer alan e-Tebligatlarm bölümünden kendilerine tebli edilen belgeyi görüntüleyebilecek, tebli tarihini örenebilecek ve belgenin çktsn alabilecek.

e-Tebligat ile gönderilen evrak, mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulat tarihi izleyen 5. günün sonunda tebli edilmi saylacak ve ayrca posta yoluyla gönderilmeyecek.

Ana Sayfaya Git