Gelir idaresinin yakın markajı!

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele konusundaki çalışmalarını hızlandıran Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), nakit ekonomisi ve dış ticaret konuları ile akaryakıt, inşaat, tütün ile alkollü içecekler, tarım ile gıda sektörlerindeki kayıt dışılığın azaltılması için düzenlediği çalıştaylarda bu alanlardaki açığın nedenlerini ve çözüm önerilerini araştırıyor.

Haberler 02.12.2019 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2019-2021 dönemini kapsayan Kayt D Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Plann yürürlüe koyan bakanlk, bu alandaki mücadelesine planl ekilde devam ediyor.

Kayt d ekonomi ile mücadele amacyla risk odakl analiz ve denetim çalmalar yürüten GB, sektör bazl çalmalara da hz verdi.

Bu kapsamda, akaryakt, inaat, tütün ile alkollü içecekler, tarm ile gda sektörlerine yönelik çaltaylar düzenlenirken, nakit ekonomisi ve d ticaret alanlarndaki kayt dlk da ayr bir çaltayla ele alnd. Bakanlkça düzenlenen tüm çaltaylar, ilgili kamu kurumlar, özel sektör, üniversite ve sivil toplum kurulularnn temsilcilerinin katlmyla gerçekletirildi.

- naat sektörü yakn takipte

Tütün ve Tütün Mamulleri ile Alkollü çecekler Sektörlerinde Kayt Dln Azaltlmas çaltaynda, Bandrollü Ürün zleme Sisteminin (BÜS) gelitirilmesi ile tütün ve tütün mamulleri ile alkollü içecekler sektörlerinde kayt dla sebep olan sorunlarn çözümüne yönelik stratejilerin belirlenmesi amaçland. çaltayda sektördeki mevcut durum ile yaplacak çalmalarn sektörün vergi gelirleri ve denetimi açsndan kayda deer fayda salayabilecei deerlendirildi.

naat Sektöründe Kayt Dln Azaltlmas çaltayyla da inaat sektörü dinamikleri, kayt dla sebep olan unsurlar, deer zincirindeki olas boluklar ve çözüm önerilerinin deerlendirilerek mücadele stratejilerinin gelitirilmesi amaçland. çaltaya katlan tüm taraflardan, sektördeki kayt d ekonominin boyutunun ve mücadele stratejilerinin belirlenmesi, mevzuattaki boluklarn giderilmesi, denetim-izleme mekanizmalar ve kurumlar aras veri paylamnn gelitirilmesi konularna younlamalar talep edildi. naat sektöründe kayt dln analizi açsndan önemli görülen konular, gelitirme, finansman ile sat ve sonras aamalar olarak sraland.

- Kayt dlk en youn gda ve tarmda

Tarm ve Gda Sektöründe Kayt Dln Azaltlmas çaltay, kayt dln en youn olduu ve stratejik önemi en yüksek sektörlerden biri olan tarm ve gda alanlarndaki sorunlar tartmak için gerçekletirildi. çaltayda, tarmsal veri altyaps, veri teknolojileri ve üretim planlamas, tarmsal piyasa yaps, pazarlama ve deer zinciri, tarmsal girdi piyasas, kredi ilemleri ve tevikler gibi konulara odaklanld.

Akaryakt Sektöründe Kayt Dln Azaltlmas çaltaynda da akaryakt sektöründe yer alan oyuncular, kayt dlk ve buna neden olan sorunlar, bu sorunlarn analizi, tespiti ve çözüm önerileri, sektörü düzenleyip denetlemekle görevli tüm payda kurum ve kurulularn mevzuat düzenlemeleri gözden geçirildi. çaltayda, akaryakt sektörünün hizmet verdii ve ilikili olduu sektörlerin fazlal göz önüne alndnda kayt dln önlenmesinin büyük önem arz ettii vurguland.

- Perakende ve ulatrmaya odaklanlacak

Sektörel Nakit Ekonomisi Konulu çaltayda da nakit ekonomisinin ve dijital ödemelerin takip edilmesine olanak veren hukuki düzenlemeler ele alnd. çaltayda, nakit kullanmna bal kayt dln en yüksek olduu deerlendirilen perakende, serbest meslek ve ulatrma-lojistik sektörlerinin incelenmesi deerlendirildi.

D Ticaret Alannda Kayt Dln Azaltlmas çaltaynda da d ticaret alanndaki kayt dlk ve bundan kaynaklanan vergi kayplar ele alnd. çaltayda, dahilde ileme rejimi, geçici ithalat rejimi ve mene kymet farkllklar, transit ve antrepo rejimi, ihracat ve hariçte ileme rejimi, serbest bölge uygulamalar balklar altnda çalma gruplar oluturuldu.

Ana Sayfaya Git