Gelirler vergisi

Gelir, emlak ve çevre temizlik vergilerinde ilk taksit dönemi başladı

Haberler 02.03.2022 - 01:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçen yla ilikin yllk gelir vergisi ile 2022 yl emlak ve çevre temizlik vergisinin ilk taksit ödeme dönemi balad.

Gerçek kiiler tarafndan 2021 ylnda elde edilen ticari kazanç, zirai kazanç, ücret, serbest meslek kazanc, gayrimenkul sermaye irad, menkul sermaye irad ile dier kazanç ve iratlardan dolay yllk gelir vergisi beyannamesi 1-31 Mart döneminde verilecek.

Ticari, zirai ve mesleki faaliyetinden dolay gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri, 2021 takvim ylna ilikin yllk gelir vergisi beyanlarn elektronik ortamda yapacak.

Geliri sadece kira, ücret, menkul sermaye irad veya dier kazanç ve iratlarn biri veya birkaçndan oluan mükellefler, yllk gelir vergisi beyannamelerini Gelir daresi Bakanlnn (GB) elektronik uygulamalarndan Hazr Beyan Sistemi üzerinden vergi dairesine gitmeden düzenleyebilecek.

Hazr Beyan Sistemine, Bakanln internet sayfasndan (www.gib.gov.tr) üzerinden 7 gün 24 saat ulalabiliyor.

2021DE 1,4 MLYON MÜKELLEF HAZIR BEYAN SSTEMN TERCH ETT

GB, Hazr Beyan Sistemi üzerinden beyannameleri hazrlarken kira, ücret, menkul sermaye irad ile dier kazanç ve iratlar elde eden kiilere ilikin bilgileri Merkezi Nüfus daresi Sistemi, tapu, banka, PTT, inaat ve sigorta irketleri, TOK, elektrik, su, doal gaz irketleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kurum ve kurululardan temin ediyor.

Söz konusu veriler GBin analiz araçlaryla farkl kriterler dikkate alnarak deerlendirilip, mükellef bazl sonuçlar elde ediliyor.

Geçen yl 1 milyon 442 bin 786 mükellef kira, ücret, menkul sermaye irad ile dier kazanç ve iratlarn Hazr Beyan Sistemi üzerinden bildirdi. Beyan edilen gelir 164 milyar 185 milyon 129 bin 974 lira oldu.

Hazr Beyan Sistemi ile mükelleflerin vergi dairesine giderek mükellefiyet kayd açtrmalarna gerek kalmyor. Mükellefler kendi kontrollerini yapp, özel durumlarna uygun istisna, gider ve indirim gibi eklemeleri veya düzeltmelerini sistem üzerinden gerçekletirerek beyannamelerini onaylayabiliyor. Ayrca, geçmi yllara ait kanuni süresi içinde verilmeyen beyannameler de sistem üzerinden pimanlk talepli veya kanuni süresinden sonra seçenekleriyle verilebiliyor.

GELR VERGS MART VE TEMMUZDA ÖDENECEK

2021 yl kazançlarna ilikin 1-31 Mart döneminde verilecek yllk gelir vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanan gelir vergisi, bu yl mart ve temmuz aylarnda iki eit taksitte ödenecek.

Tahakkuk eden gelir vergisi GBe ait nteraktif Vergi Dairesi ve GB Mobil Uygulamas üzerinden, anlamal bankalarn ubelerinden, kredi kartlar, banka kartlar veya banka hesaplarndan, PTT i yerlerinden ve tüm vergi dairelerinde ödenebiliyor.

GB, 2021de elde edilen gelirin beyanna ilikin vergiye gönüllü uyumlarn artrmak, mükellefleri bilgilendirmek ve yükümlülüklerini kolaylkla yerine getirmelerini salamak amacyla bilgilendirme çalmalarn beyan dönemi süresince yürütecek.

Mükellefler, yllk beyannamelerini doldururken ihtiyaç duyduklar açklama ve örnekler için her gelir unsuruna yönelik GBin hazrlad rehber ve broürlere www.gib.gov.tr adresinden ulaabilecek.

Yllk beyanname verme konusunda mükellefler GBin çar merkezi Vergi letiim Merkezini (VMER-189) arayarak her türlü bilgiyi alabilecek.

BEYANNAMENN SÜRESNDE VERLMES GEREKYOR

Mükellefler tarafndan, yllk beyannamede bildirilen gelirden, yl içinde yaplan ahs/hayat sigorta primleri, eitim ve salk harcamalar, ba ve yardmlar gibi harcamalarn, yasal artlar salanmas halinde indirimi mümkün oluyor.

Konutlardan elde edilen kira gelirinin süresinde beyan edilmemesi veya eksik beyan durumunda 2021 yl için belirlenen 7 bin liralk mesken istisnasndan yararlanlamyor.

Mükelleflerin yllk gelir vergisi beyannamesini kanuni süresinden sonra vermesi durumunda vergi ziya cezas, gecikme faizi gibi cezai müeyyideler söz konusu olacandan, beyannamenin süresinde verilmesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekiyor.

EMLAK VE çEVRE TEMZLK VERGS MART-MAYIS DÖNEMNDE ÖDENEBLECEK

2022 yl emlak ve çevre temizlik vergisinin ilk taksiti ise 1 Mart-31 Mays döneminde ödenecek.

Emlak vergisi, tanmazn bulunduu belediye tarafndan yllk olarak tahakkuk ettiriliyor.

Konutlara ait çevre temizlik vergisi su faturalaryla birlikte ödenirken i yeri ve dier ekilde kullanlan binalara ait çevre temizlik vergisinin ise her yl emlak vergisinin taksit sürelerinde belediyeye ödenmesi gerekiyor.

Söz konusu vergilerin ikinci taksitleri ise 1-30 Kasm döneminde ödenecek.

Mükelleflerin tahakkuk eden vergileri taksit süreleri içinde ödemeleri, gecikme zamlaryla karlamamalar açsndan önem tayor.

Ana Sayfaya Git