Genç Çiftçiye 30 Bin Tl Hibe

Genç çiftçilere 30 bin liralık hibe desteği sağlanması uygulaması bu yıl da devam edecek Genç çiftçilerin, destekten yararlanması için bugün itibarıyla 18 yaşını doldurmuş, 41 yaşından gün almamış olması gerekiyor Destek, genç çiftçilerin mahallinde uygulayacağı bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimiyle bunların işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projeleri kapsıyor

Haberler 25.03.2018 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Krsal alanda yaayanlarn desteklenmesi amacyla balatlan genç çiftçilere 30 bin liralk hibe destei salanmas uygulamasna bu yl da devam edilecek.

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn Krsal Kalknma Destekleri Kapsamnda Genç çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakknda Teblii Resmi Gazetede yaymlanarak, yürürlüe girdi.

Teblile krsal alanda yaayan genç çiftçilerin mahallinde uygulayaca bitkisel, hayvansal, yöresel tarm ürünleri, tbbi ve aromatik bitki üretimiyle bunlarn ilenmesi, depolanmas ve paketlenmesine yönelik projelere 30 bin liraya kadar hibe ödenmesine ilikin usul ve esaslar düzenlendi.

Buna göre, genç çiftçilerin hazrlayaca projeler u konularda olacak:

Büyükba ve küçükba hayvan yetitiricilii, ar yetitiricilii ve bal üretimi, ar sütü, ana ar, polen ve benzeri ar ürünleri üretimi, ipek böcei yetitiricilii ve tesis yapm, serbest sistem yumurta tavuu yetitiricilii ve tesis yapm, kapama meyve bahçesi tesisi, fide, fidan, iç ve d mekan süs bitkisi yetitiricilii, kontrollü örtü alt yetitiricilii, çok yllk yem bitkisi yetitiricilii, kültür mantar üretimi ve tesis yapm, çok yllk tbbi ve aromatik bitki üretimi, ilenmesi, depolanmas ve paketlenmesi, corafi iaretli, organik veya iyi tarm uygulamal bitkisel ve hayvansal üretim.

Genç çiftçilerin, destekten yararlanmas için bugün itibaryla 18 yan doldurmu, 41 yandan gün almam olmas gerekiyor. Daha önce Bakanln dier hibe programndan faydalanmam olma art da aranyor.

Destek için ön bavurular, https://gencciftci.tarim.gov.tr adresinden yaplacak. Kesin bavurular, genç çiftçilerin proje uygulayaca krsal alanda ikamet ettii veya ikamet etmeyi taahhüt ettii yerleim biriminin bal olduu il/ilçe müdürlüklerine ahsen gerçekletirilecek.

- 30 bin liraya kadar hibe

Bavurusu kabul edilip, hibe sözlemesi imzalayarak, belirlenen artlar yerine getiren genç çiftçiye en fazla 30 bin liraya kadar hibe ödemesi yaplacak. Proje, KDV hariç hazrlanacak ve hibe ödemesi buna göre gerçekletirilecek.

Bavurular, bugünden itibaren 5 i günü geçtikten sonra balayacak ve 20 gün devam edecek.

- Komisyonun karar kesin olacak

Bu bavurular, oluturulacak genç çiftçi proje deerlendirme komisyonu tarafndan 10 i günü içinde deerlendirilecek. Komisyonda, vali veya görevlendirecei vali yardmcs bakanlnda, bakanlk il müdürü ve il müdür yardmcsnn da aralarnda bulunduu 5 kii yer alacak. Komisyon, bavuruyu reddedip, hibe sözlemesini iptal etme hakkna sahip olacak. Genç çiftçi proje deerlendirme komisyonunun ald kararlar kesin olarak uygulanacak.

Komisyon tarafndan belirlenen listelerde yer alan genç çiftçilerle hibe sözlemesi imzalanacak.

Genç çiftçi, hibe ödeme taleplerini, yatrma ait fiili gerçeklemelerden sonra veya hibe sözlemesi bitim tarihinden itibaren, 5 i günü içinde yatrm yerinin bal olduu il/ilçe müdürlüüne yapacak.

Hibe ödemesi, proje sahibi genç çiftçinin TC kimlik numarasyla uyumlu olarak Ziraat Bankas tarafndan yaplacak. Hibe ödemeleri, Türk liras olarak gerçekletirilecek.

Haksz yere yaplan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren hesaplanan kanuni faiziyle geri alnacak.

Genç çiftçi, proje içindeki almlar ve amacn, ödemenin yaplmasndan sonra 2 yl süreyle deitiremeyecek.

Genç çiftçiler, büyükba ve küçükba hayvan yetitiricilii proje konularndaki canl hayvan almlarn Tarm letmeleri Genel Müdürlüünden yapacak. pekböcei yetitiricilii ve tesis yapm proje konusuna esas gider kalemlerinin almlar da Koza Birlikten gerçekletirilecek. Genç çiftçiler, ar yetitiricilii ve bal, ar sütü, ana ar, polen ve benzeri ar ürünleri üretimi proje konularna esas gider kalemlerinin almlarn ise protokol hükümlerince ve alm sözlemesi kapsamnda Türkiye Ar Yetitiricileri Merkez Birliinden yapabilecek.

Öte yandan, Bakanln, Krsal Kalknma Destekleri Kapsamnda Tarma Dayal Yatrmlarn Desteklenmesi Hakknda Teblide Deiiklik Yaplmasna Dair Teblii de Resmi Gazetenin bugünkü saysnda yaymland.

Deiiklikle, teblie konu tarma dayal yatrmlarn, fiziki olarak tamamlanma tarihi 1 Ekim 2018den 31 Mays 2019a kadar uzatld. Teblide geçen, 1 Ekim 2018 tarihinde veya ek süre sonunda fiziki gerçeklemeleri tamamlanm olan ancak yasal izinlerini alamam yatrmlar için ise yatrmcnn bavurmas halinde 90 günü amamak üzere yasal izinleri alabilmesi için süre verilir. cümlesindeki tarih de 31 Mays 2019 olarak deitirildi.

Ana Sayfaya Git