Genç istihdama destek paketi

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt: "Mart sonuna kadar başvuru alacağız diye duyurduk ancak 75 bin hedefimizi inanıyorum ki mart gelmeden tamamlamış olacağız. Şu anda başvuru sayısı 10 binli rakamlara yaklaştı"

Haberler 08.01.2022 - 12:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA - KOSGEB Bakan Hasan Basri Kurt, genç istihdamna katk salayacak destek paketi için bavuru saysnn 10 binli rakamlara yaklatn belirterek, Peyderpey ie almlar da balad. Bu çerçevede ocak aynda KOSGEB olarak istihdama ciddi katk vermi olacaz. dedi.

Kurt, vedik Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren SSA Makina irketini ziyaret ederken, AA muhabirine, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann açklad Mikro ve Küçük letmelere Hzl Destek Programnn yeni fazna ilikin deerlendirmede bulundu.

SSA Makinann söz konusu destekten faydalanmak için bavuru yaptn ifade eden Kurt, Üniversite, meslek yüksekokulu veya teknik lise mezunlarn önceki senenin üstüne art 1 istihdam olarak alan firmalarmza 100 bin liralk destek salyoruz. diye konutu.

Kurt, destein 2 yl geri ödemesiz olacan, sonraki 2 ylda da taksitler halinde sadece anaparann geri ödeneceini aktararak, komisyon veya herhangi bir evrak ücreti alnmayacan söyledi.

Destek bavurularnn çevrim içi olarak e-Devlet üzerinden gerçekletirilecei bilgisini veren Kurt, Ankaradaki bu firmamz da 5 kiiyi ie alacan taahhüt etti. Bunun karlnda 500 bin liralk bir destei hak etmi olacaklar. ifadelerini kulland.

- Perakende ve hizmet sektörü dahil edildi

Kurt, salgndan etkilenen iletmelere yönelik Hzl Destek Programn geçen yl balattklarn anmsatarak, öyle devam etti:

Bu desteimiz, programn 3üncü aamas. Orada biz istihdam korumay hedeflemitik ve sadece imalat sektörü ve start-uplara yönelikti. imdi perakende ve hizmet sektörü de iin içinde. Bir turizm acentesi, lokanta veya bakkal dükkan da ilave istihdam gerçekletirecekse programa bavurabilir. Burada istihdam önceliyoruz. stihdamda da artmz üniversite, meslek yüksekokulu veya meslek lisesi mezunu olup daha önce son 3 ylda 6 aydan fazla sürede sigortal olmamas. Bu artlar salayan kiileri ie alan iletmelerimize bu destei vermi olacaz.

Firmalarn bavuru esnasnda ilave istihdama ilikin taahhütte bulunacan dile getiren Kurt, SGK üzerinden sigorta girilerini gördükten sonra gelip bize ödeme talebinde bulunacaklar. Sigorta girii olmusa ilk yarsn hemen batan ödüyoruz. Takip edeceiz. Bu kiiler istihdama devam ediliyorsa 6 ayn sonunda ikinci taksiti de ödemi olacaz. deerlendirmesinde bulundu.

- Daha önce destek alan firmalar da bavurabilecek

Kurt, istihdam edilen personelin ehir deitirme, baka ie girme, askere gitme, salk problemleri gibi farkl nedenlerle iten ayrlmas durumunda, program artlarn tayan baka personel ie alndnda destein devam edeceini kaydetti.

Bavuru saylarnn çok iyi gittiini vurgulayan Kurt, Mart sonuna kadar bavuru alacaz diye duyurduk ancak 75 bin hedef rakammz inanyorum ki mart gelmeden tamamlam olacaz. u anda bavuru says 10 binli rakamlara yaklat. Peyderpey ie almlar da balad. Bu çerçevede ocak aynda istihdama ciddi katk vermi olacaz. ubat, mart aynda da bu süreç devam edecek. dedi.

Kurt, programn ilk iki faznda 10 binin üzerinde iletmeye dorudan gelir destei saladklarna iaret ederek, bu kapsamda destek alan firmalarn yeni fazdan da yararlanabileceini dile getirdi.

- Nitelik ve kapasite art için yeni programlar çalyoruz

Kurt, Türkiye de 100 bine yakn KOBnin ihracat yapar hale geldiine dikkati çekerek, öyle konutu:

Bunlarn hem niteliini artrmak hem kapasitelerini yükseltmek için farkl destek programlar çalyoruz. Nitelikli eleman, yurt d fuar gezileri, test ve analizle ilgili destekler firmalarmz için sonuna kadar açk. Bunun dnda biz bu firmalarmzn daha yaygn bir ekilde süreçlerde güçlü olabilmeleri için farkl destek programlar çalyoruz. Yeil ekonomiye dönü, verimlilik ve dijitalleme anlamnda çok güçlü desteklerimizi firmalarmz yannda hissedecek. Bu firmamz ziyaretten de çok memnun kaldk. Ufak görünen ama büyük iler yapan bu tezgahlarn içinde buradan yetiecek yeni mühendisler, teknikerler Türkiyenin geleceini ina edecekler.

- Destek kapsamnda 5 yeni istihdam yapacaz

SSA Makina Üretim Müdürü Tayfun Saylganolu da savunma sanayisi ve havaclk sektörlerine yönelik mekanik parçalar ürettiklerini ve ihracat da yaptklarn belirterek, KOSGEBin yeni destek paketi kapsamnda 2 yazlmc ve 3 tasarmc olmak üzere 5 ilave istihdam yapmak için bavuruda bulunduklarn söyledi.

çaltklar sektörde teknik eleman aç olduunu vurgulayan Saylganolu, Bize nitelikli elaman gerekiyor. Program televizyondan duyduk, bavurumuzu yaptk, u anda onay sürecindeyiz. Halen 20 personelimiz var, destek kapsamnda 5 kii daha almay düünüyoruz. lerleyen zamanlarda personel saymz daha da artrmay planlyoruz. dedi.

- Destek program

Mikro ve Küçük letmelere Hzl Destek Programnn yeni aamas, genç, yeni mezun ve kadn istihdamn hedefliyor. Program kapsamnda iletmeler, belirlenen sektörlerde, 1981 ve sonras doumlu, daha önce hiç çalmam veya son 3 ylda 6 aydan fazla çalmam yeni personeli istihdam edebilecek.

Destekten, üniversite mezununun yan sra mesleki veya teknik lise mezunu olan kiileri istihdam eden iletmeler yararlanabilecek.

letmelerden, kriterlere uygun yeni bir personeli 12 ay boyunca istihdam etmeleri istenecek. Destei kullanmak isteyen iletmelerde aranacak bir dier önemli kriter de son 12 aydaki ortalama istihdamn korumas olacak.

artlar salayan mikro ve küçük iletmeler, istihdam edecekleri her bir personel için 100 bin lira geri ödemeli destek alacak. Mikro iletmeler 2, küçük iletmeler de 5 personele kadar bu destei kullanabilecek. letme sahibinin veya ie alnan personelin kadn olmas durumunda destek üst limiti 110 bin liraya çkacak.

Programa 31 Marta kadar bavuru yaplabilecek.

Ana Sayfaya Git