Gençler tarımsal üretimde sahaya inmeli

Koronavirüs salgını sonrası birçok alanda olduğu gibi gıda ve tarım alanında da önemli değişimler beklendiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Merve Hamzaoğlu, yeni döneme uyum için üretime devam etmenin önemine vurgu yaparak, gençlerin tarımsal üretime teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 13.05.2020 - 02:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Ör. Üyesi Merve Hamzaolu, Koronavirüs (Covid-19) pandemisi koullarnda Türkiye ve dünyada, gda ve tarmn durumuna ilikin deerlendirmelerde bulundu.

ÜRETMDE DEVAMLILIK ART

çiftçilerin üretime devam etmesi için motivasyona ihtiyaçlar olduunu belirten Hamzaolu, ksa vadede Türkiyede ktlk olacan düünmediini söyledi ve üretime devam etmenin art olduunu dile getirdi. Hamzaolu, Üretime devam etmek için de yeni normalde kiisel önlemlerin alnmas, 65 ya üstü çiftçinin tarlasna gitmesinde sorun yaamamas ve mevsimlik içilerin ehirleraras seyahatinin salanmas gerekiyor. Ekin ve baz ürünlerde hasat dönemindeyiz, bunlar devam ettirmeliyiz. Yoksa ürün tarlada kalr, israf olur. dedi.

TARIMDA DJTALLEME ÖNEML

Tarmda dijitalleme admlarnn yeni yeni atldn ve önemli olduunu aktaran Dr. Ör. Üyesi Hamzaolu, Sonuçlarn uzun vadede alacamz düünüyoruz. Türkiyede yalanan bir tarm nüfusu var. çiftçinin dijitallemeye uyum salamas için de birtakm uygulamalara ihtiyaç var. Gençlerin sahaya inmesi ve tarmsal üretimde bulunmalar için tevik edilmeleri gerekiyor. Gençlerin üretimde yer almas, Türkiyenin kalknmasnda da önemli rol oynayacaktr. diye konutu.

SÜRDÜRÜLEBLR TARIM POLTKALARI

Bu dönemde üretimi artrmak için sürdürülebilir tarm politikalarnn da ele alnmas gerektiine vurgu yapan Hamzaolu, çiftçilerimiz geleneksel tarmdan kopamyor. Gençler, tarmda yeni teknolojilere daha merakl. Salgn sonras Türkiye, Avrupa Birlii (AB) ülkelerine ihracata tekrar balayacaktr. Tarmda teknolojinin kullanlmas için gençleri tevik edip, bu ekilde daha fazla kar elde edeceklerini görmelerini salamalyz. dedi.

KÜçÜK ALE LETMELERNE DESTEK

Küçük aile iletmelerinin desteklenmesinin de önemli olduuna dikkat çeken Hamzaolu, Üreticilerin gelirlerinin artmas lazm ki üretimin devam gelsin. Devlet, özellikle salgn sürecinde tarmda, üretimden tüketime kadar her alanda daha fazla destek salamal, üreticileri daha fazla desteklemeli. ifadelerini kulland.

TÜRKYE ANSLI

Dünyada salgn sonras açlk krizinin olabileceini de aktaran Dr. Ör. Üyesi Hamzaolu, Açlk krizinden en çok Afrika ülkeleri gibi geliri az ve yoksul ülkeler etkilenecek. Türkiye, bu konuda ansl çünkü kendi kendimize yetme konusunda problem yaamyoruz. Ama üretimin devam etmesi art. Sebze ve meyve üretiminde sorun yok ama yemde yüzde 60a yakn da bamlyz. O yüzden acilen daha fazla önlem alnmal. diye konutu.

Ana Sayfaya Git