Gençlerin borcu tamamen silindi

SGK Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Daire Başkanı Uğur Ünalan, Nisan ayında çıkarılan 6704 sayılı torba kanun ile 25 yaşını geçmemiş 5 milyon 558 bin 124 gencin 4 milyar 751 milyon liralık GSS prim borcunun silindiğini açıkladı.

Haberler 06.11.2016 - 12:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel salk Sigortas Tescil ve Prim Daire Bakan Uur Ünalan, Nisan aynda çkarlan 6704 sayl torba kanun ile 25 yan geçmemi 5 milyon 558 bin 124 gencin 25 Nisan 2016 tarihine kadar olan 4 milyar 751 milyon liralk GSS prim borcunun silindiini açklad.

Genel Salk Sigortas (GSS) Tescil ve Prim Daire Bakan Ünalan, GSS saha çalmalar kapsamnda Mersine geldi. Beraberindeki heyetle birlikte 3-4 Kasm 2016 tarihlerinde Mersin Sosyal Güvenlik l Müdürlüünde incelemelerde bulunan Ünalan, GSS tescil ilemlerinin yapld birimleri ziyaret ederek, ilemleri yerinde gördü. çalmalar çerçevesinde heyet tarafndan birimlerde çalan personele deien mevzuat ve programlar hakknda eitim verilmesinin yan sra vatandalarn ve personelin görü ve önerileri de alnd.

Daire Bakan Ünalan, incelemelerinin ardndan yapt açklamada, SGKnn çalmalar, vatandalara getirilen olanaklar ve kolaylklar ile son çkan yaplandrma kanununa ilikin bilgiler verdi. 5510 sayl Sosyal Sigortalar ve Genel Salk Sigortas Kanununun yürürlüe girmesi ile Türkiyede sosyal güvenlik reformunun gerçekletirildiini anmsatan Ünalan, Sosyal güvenlikte norm ve standart birliini salayarak, sistemi disiplin altna almay amaçlayan bu reform ile mevcut sosyal güvenlik kurumlarndaki verimsiz hantal yapnn yerine, daha hzl, standartlar salanm, kaliteli hizmet sunan bir sosyal güvenlik sistemi oluturulmutur dedi.

5.5 MLYON GENCN 4.7 MLYAR LRALIK GSS PRM BORCU SLND

çkarlan birçok kanunla sosyal güvenlik alannda getirilen yenilikleri anlatan Ünalan, 6663 sayl Kanunla da gençlere birtakm yeni haklar verilerek madur olmalarnn önüne geçildiini belirtti. Ünalan, bu çerçevede liseden mezun olan gençlerin 20 yan, üniversiteden mezun olan gençlerin ise 25 yan geçmemek artyla mezun olduklar tarihten itibaren iki yl süreyle prim borçlarna baklmakszn bakmakla yükümlü olunan veya hak sahibi kii saylmak suretiyle salk hizmetinden faydalandrlmaya balandn dile getirdi. Ünalan, ayn kanun ile anne ve babas üzerinden bakmakla yükümlü olunan kii kapsamnda olmayan gençlere de bu iki yllk sürede primleri devlet tarafndan ödenerek salk hizmetlerinden faydalanma imkan getirildiini kaydetti. Nisan aynda çkarlan torba yasa ile milyonlarca gencin biriken GSS prim borçlarna da af getirildiini ifade eden Ünalan, u bilgileri verdi:

ki yllk ücretsiz salk yardmnn yan sra çkarlan 6704 sayl kanun ile 25 Nisan 2016 tarihine kadar 25 yan geçmemi olan gençlerin GSS prim borçlar silinmitir. Bu kapsamda 5 milyon 558 bin 124 kiinin 4 milyar 751 milyon 7 bin 685 TL borcu silinmi, bu sayede gençlerimiz GSS prim borcu yükünden kurtulmutur.

GSS uygulamasnda yaplan önemli düzenlemelerden birinin de 6745 sayl Kanun ile gerçekletirildiini dile getiren Ünalan, Daha önce sigortalnn bakmakla yükümlü olduu kii statüsünde olan ve part time çalan sigortallarmz 30 günden az kalan GSS sürelerini kendi cebinden ödemekte iken, yaplan son deiiklik ile de bu kapsamdaki sigortallarmzn kalan sürelerini kendi cebinden ödeme yükümlülüünü kaldrm olduk ifadelerini kulland.

YAPILANDIRMA SÜRECN MUTLAKA e-devlet ÜZERNDEN TAKP EDN

19 Austos 2016 tarihinde Resmi gazetede yaymlanarak yürürlüe giren 6736 sayl torba Kanunla vatandalara salanan borçlarn yaplandrlmasna ilikin bilgiler vererek, uyarlarda bulunan Ünalan, unlar kaydetti:

Burada önemli nokta bavuru sürelerini kaçrmamak. Yaplan son düzenleme ile Ekim ay sonuna kadar olan bavuru tarihleri 25 Kasm 2016 tarihine kadar uzatlmtr. Vatandalarmz, kanunun getirdii haklardan en ksa sürede yararlanmaldr. Özellikle yaplandrma ödeme plan, salk kapsamlarn ve aktivasyonlar gibi hususlar mutlaka e-devlet üzerinden takip etmeliler. Yaplandrmann bozulmamas için mutlaka vatandalarmzn süresinde ilk iki taksiti ödemesi ve ayn yl içinde ikiden fazla ihlal yapmamalar gerekiyor. Aksi takdirde yaplandrmalar bozulacak ve yaplandrma imkanndan faydalanamayacaklar. Salk yardmlar için sadece borcu taksitlendirmek yeterli deil, ayn zamanda ilk taksitte pein seçenei seçilmi ise pein ödemeyi sigortallarmzn zamannda yapmas gerekli. Yine cari dönemde de 60 günden fazla GSS borcu bulunmamaldr. Aksi takdirde sigortallarmz kendilerine sunulan salk yardm imkanlarndan faydalanamayacaklardr.

Ana Sayfaya Git