Gençlik bölgeye güç kazandırıyor

GENÇLİK ve Spor Bakanlığı, Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde, 91'i Gençlik Merkezi, 87'i Kitap Kafe ve 25'i Mobil Gençlik Merkezi olmak üzere toplam 203 projeye 20 milyon TL destek verecek.

Haberler 23.04.2017 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gençlik ve Spor Bakanl, gençlerin 2023 vizyonunu hayata geçirebilir nitelikte, özgüven sahibi ve uluslar aras alanda rekabet edebilecek donanma sahip gençler olarak yetimelerini salayabilmek için gençlik projelerine olan desteini artrarak sürdürüyor. Bu kapsamda, genç fikirleri, gençlerin projelerini hayata geçirebilmeleri adna Gençlik Projeleri Destek Program kapsamnda bugüne kadar yaklak 800 bin gencin faydaland 1.353 projeye, 129 milyon TL destek salad.

DEZAVANTAJLI GENçLERE VE BÖLGELERE YÖNELK DAHA GÜçLÜ DESTEK

Gençlik Projeleri Destek Programnn içeriini, güncel gelimelere, deien beklentilere ve ihtiyaçlara göre revize eden Bakanlk, destek kapsamnda dezavantajl gençlere ve bölgelere daha güçlü destek vermeye balad. Son dönemde ülkemizin dou ve güneydousunda yaanan terör olaylar sonrasnda bölgenin yeniden imarna yönelik çalmalar hzl bir ekilde devam ederken, Gençlik ve Spor Bakanl da bölge gençlerine yönelik çalmalara güçlü bir katk sunmaya devam ediyor.

Gençlik Projeleri Destek Program kapsamnda, Türkiye geneli dnda sadece Dou Anadolu Projesi (DAP) ve Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamndaki illere yönelik özel bir destek verme karar alan Gençlik ve Spor Bakanl, Özel çar Programn, Mobil Gençlik Merkezi, Gençlik Merkezi ve Kitap Kafe projeleri olmak üzere üç tür proje ile snrlandrd. Ve destek tutarnn üst snrn, Kitap Kafe ve Mobil Gençlik Merkezi projeleri için 125 bin TL, Gençlik Merkezi projeleri için ise 150 bin TL olarak belirledi.

203 PROJEYE 20 MLYON TL DESTEK

Sözkonusu üç proje türü ile bölgede kalc ve sürdürülebilir projelerin desteklenmesi ve sivil toplum kurulularnn kurumsal kapasitelerinin artrlmasn amaçlayan Bakanlk, bu yl Sivil Toplum Kurulularnca sunulan proje tekliflerinin deerlendirilmesini tamamlayarak, 91i Gençlik Merkezi, 87i Kitap Kafe ve 25i Mobil Gençlik Merkezi olmak üzere toplam 203 projeye 20 milyon TL destek salad.

KTAP KAFE PROJELER

Gençlik Projeleri Destek Program kapsamnda çanakkalenin çan içesinde uygulanan bir proje kapsamnda açlan Kitap Kafenin gençler için bir çekim merkezi haline gelmesi, bu proje türünün daha yaygnlatrlmas düüncesini dourdu.

Bakanln destek verdii Kitap Kafe projeleri ile sadece okumaya ve ders çalmaya yönelik sunulan imknlarn ötesinde canl bir kültürel ortamn, gençler için bir cazibe merkezinin oluturulmas amaçlanyor ve Kitap Kafelerin gençlerin kültürel, sanatsal ve entelektüel geliimine katk salayabilecek nitelikte hizmet vermesi bekleniyor.

Tarih, Siyaset Bilimi ve Edebiyat gibi farkl disiplinlere ait ve farkl ilgi alanlarna sahip gençlerin beklentilerine karlk verecek çeitlilikte seçilmesi öngörülen asgari 3.000 kitabn bulunaca Kitap Kafelerde gençlerden herhangi bir ücret alnmadan çay, kuru pasta vb. ikramlarda da bulunuluyor.

Kitap Kafelerde ayrca, imza günleri, okur - yazar bulumalar, kitap ve sinema tahlilleri gibi etkinlikler de düzenleniyor.

GENçLK MERKEZ PROJELER

Bulunduklar ortam ile bütünleen ve mahallenin bir parças olacak Gençlik Merkezleriyle gençlerin ilgi, ihtiyaç ve beklentilerini karlayacak bilimsel, eitsel, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle serbest zamanlarn deerlendirebildikleri cazibe merkezi meknlar oluturulmas amaçlanyor.

Gençlik Merkezlerinin, gençlere okuma, aratrma yapabilecei, yaz ve k kamplar, özel günleri anma toplantlar, konser, gezi, müsabaka, turnuvalar gibi her türlü etkinliklerin saland, panel, seminer, imza günü, okur yazar bulumas, söylei vb. etkinliklerin düzenlendii, bilgisayar kursundan diksiyon kursuna, ebrudan balama kursuna eitim alabilecei, masa tenisi, satranç, mangala gibi oyun ve sporlarla nitelikli vakit geçirebilecei, nitelikli ve uzman personel yoluyla rehberlik ve danmanlk hizmetleri alabilecei bir ortam olmas öngörülüyor.

MOBL GENçLK MERKEZ PROJELER

Daha önce Siirtte uygulanan ve çok olumlu tepkiler alnan Mobil Gençlik Merkezi projeleri ile Gençlik ve Spor Bakanlnca sunulan hizmetlerden yararlanma imkn bulamayan ya da yeterince yararlanamayan özellikle krsal kesimlerde yaayan gençlere bu hizmetlerin yerinde sunulmas amaçlanyor.

Mobil Gençlik Merkezleri ile köy, ilçe ya da merkezdeki okullarda, sanayi bölgelerinde, yerleim yeri meydanlarnda, AVMlerde ve benzeri meknlarda, kitap datm, satranç turnuvas, sportif ve önemli günlere ilikin etkinlikler düzenlenmesi amaçlanyor. Proje ile ayrca, uzak mahallerde ikamet eden özellikle dezavantajl gençlerin katlaca sportif, kültürel, eitsel ve sanatsal etkinlikleri düzenlenmesi ya da bu gençlerin gezi, kamp, sinema gibi etkinliklere katlmnn salanmas öngörülüyor.

GENçLERE YÖNELK DESTEMZ ARTARAK DEVAM EDECEK

Güneydou ve Dou Anadolu Bölgesi kapsamnda Gençlik Projeleri Destek Programnda bölgeye ayr bir önem verdiklerini dile getiren Gençlik ve Spor Bakan Akif çaatay Klç, bölgeye yönelik desteklerinin artarak süreceini söyledi.

Bakan çaatay Klç, öyle dedi:

Bölgedeki tüm illerimiz bundan payn alacak. Proje ve Koordinasyon Genel Müdürlüümüz vastasyla gençlerimizin hayata geçirdii hareketlilik projeleri ve gençlik çalmalar ile ilgili özel proje çalmalarna destek veriyoruz. Bunu da 20 milyon TL ayrdmz kaynak ile gerçekletiriyoruz. Önümüzdeki dönemde de gerçekletirmeye devam edeceiz. Evlatlarmza, birbirleriyle kaynamalar, birbirlerini daha iyi tanmalar, aramzdaki farkllklarn deil daha yakn olduumuz ortak deerlerimizin öne çkarlmas, farkllklarmzn ortak deerlerimiz çerçevesinde zenginliimiz olduunu erken yata anlatacaz.

Ana Sayfaya Git