Gevaş fasulyesinin ilk hasadı yapıldı

Van'ın Gevaş ilçesinde 3 bin 500 dekarlık alandan toplamda 15 bin ton hasılat beklenen fasulyenin ilk hasadı yapıldı.

Haberler 05.07.2019 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geva Kaymakam shak çnar, beraberindeki lçe Tarm ve Orman Müdürü Suat Özek, Kaymakamlk Yaz leri Müdürü Faruk Arvas ile Güzelkonak Mahallesinde yeil fasulyenin hasadn gerçekletirdi. Geva fasulyesi ile ilgili bilgi alan çnar, burada çiftçilerle sohbet etti. çiftçilerle birlikte fasulye hasad yapan Kaymakam çnar, Geva denilince akla gelen ilk tarm ürününün yeil fasulye olduunu ifade etti. çnar, Geva fasulyesinin bu bölgede ismi hep ön plandadr. Özellikle Batman, Siirt, Mu Bitlis, Hakkari ve Ar illerinden Geva fasulyesine youn bir talep var. Bu, bizim içinde salam bir geçim kayna, salam bir istihdam alan oluturuyor dedi.

Gevata 3 bin 500 dekarlk bir alandan toplamda 15 bin ton fasulye haslat beklenildiine dikkat çeken çnar, Bu da iyi bir gelir getirici ürün olarak gözüküyor. Bununla ilgili ileride yapacamz yeni projelerimizle bu sahay daha da canlandrmak, daha da güçlendirmek istiyoruz ifadelerini kulland.

Gevan genç bir nüfus potansiyeline sahip olduuna dikkat çeken Kaymakam çnar, Tarm alannda fasulyenin çok youn olmas, dier tarm ürünlerinin çok olmas, buradaki genç kardelerimize de salam bir istihdam kaps oluturuyor. Günlük yevmiye usulü olsun, buna benzer bir gelir getirici çalma olunca bizim için de iyi oluyor. Ben bu anlamda çiftçilerimize teekkür ediyor, kendilerine bol kazançlar diliyorum diye konutu.

Güzelkonak Mahalle Muhtar Mehmet eker ise, mays aynda ekmeye baladklar fasulyenin ilk haslatn 40 gün sonra aldklarn dile getirerek, Bu fasulyeleri Diyarbakra, Malatyaya, Erzuruma ve Van il merkezine gönderiyoruz. nallah ileri ki zamanlarda Ankara ve stanbul gibi illerde de yeil fasulyemizin tantmn yapar, oralara da satarz dedi.

Tek sorunlarnn ilçede souk bir hava deposunun olmamas olduuna vurgu yapan eker, Fasulyeler burada hep birlikte toplanyor. Birlikte toplanldnda da elimizde kalyor ve ucuza gidiyor. Eer souk bir hava depomuz olsa, biz fasulyelerimizi burada muhafaza eder ve ucuza gitmesini önleriz. Böylece hem bizler hem çiftçilerimiz kazanr eklinde konutu.

Günde yaklak 1,5 ton fasulye topladklarn ifade eden Devrim eker isimli vatanda da, emeklerinin karln alamadklarn belirterek, lk toplandnda satlar iyi oluyor. Ancak daha sonra fiyatlar düüyor. Marketlerde kilosu 5 TL olmasna ramen bizden 1 TLden talep ediliyor. Bu da bizi çok üzüyor, ama yapacak bir ey yok. çok emek harcyoruz. Ama emeimizin karln alamyoruz diye konutu.

Geva fasulyesini dier fasulyelerden ayran özelliin hem sulu hem etli olmas olduunu sözlerine ekleyen eker, Geva fasulyesi hem çok sulu hem de çok etlidir. Bunun yannda daha canl ve daha parlak görünüyor. Buna bu tad veren de Gevan souk suyudur. Ayrca Geva fasulyesi organiktir. Sadece klk gübre veriliyor. Bu da fasulyenin tarlada daha geç bitmesini salyor dedi.

Ana Sayfaya Git