Gezgin arıcıların vazgeçilmez durağı: "Muş Ovası"

Muş Ovası her yıl havaların ısınmasıyla Türkiye'nin farklı illerinden gelen gezgin arıcılara ev sahipliği yapıyor.

Haberler 13.05.2020 - 01:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin birçok kentindeki gezgin arc, geçen yl üretilen 700 ton civarndaki baldan ekonomiye yaklak 15 milyon lira katk salayan Mua gelmeye balad.

Arclar, zengin floraya sahip yaylalarda bu sezonunun verimli geçmesini bekliyor.

Mays ve haziran aylarnda arlarn Mu Ovasnda konaklatan arclar, karlarn ermesiyle kovanlarn yüksek kesimlerdeki yaylalara çkard.

Osmaniyeden gelen arc Ali Ate, 7 yldr da sürekli Mu Ovasn tercih ettiini söyledi.

Bu yl ilkbahar mevsiminin ya almasndan dolay çiçek çeitliliinin çok fazla olduunu belirten Ate, Bu yl bal rekoltesinde art bekliyoruz. Yorucu ve meakkatli bal maratonuna yeni baladk. Bir ay Mu Ovasnda konakladktan sonra yüksek yaylalara çkacaz, baka yerlerde konaklayacaz. Sürekli geziyoruz. Baln bu yl bol olacana inanyorum. diye konutu.

ARICILARIMIZ NEREDE ççEK AçARSA ORAYA GDYOR

Mu Tarm ve Orman Müdürü Mehmet Aydn da geçen yl kentte yaklak 52 bin kovandan 700 ton civarnda bal aldklarn dile getirdi.

lkbahar mevsimiyle gezgin arclarn kente gelmeye baladn ifade eden Aydn, unlar söyledi:

15 Maystan sonra daha da younlaacak. limizdeki arclarn dnda baka illerden de arclar geliyor. Ordudan veya Güneydoudan olsun baka illerden de arclar geliyor. Yaklak 150 bin kovan gezgin arclara ait kaytlarmza giriyor. Bu ylda ayn younluu bekliyoruz. Arclarmz nerede çiçek açarsa oraya gidiyor. Arclar buraya çiçekler açld için gelmeye balad. Ovamz çevreleyen doal dalarmz, bin milyon dönüm çayrmz ve 2 milyon 800 bin dönüm meramz var. Bunun yannda ekimi yaplan dier bitkilerde var. Bunlarn hepsi arcla hizmettir.

Ana Sayfaya Git