Gıda arzı uyarısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ramazanın bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele sürecinde idrak edileceğini belirterek, "Bu dönemde gıda arzında sıkıntı yaşanmaması için çiftçilerimizi desteklemek, üretime devam etmelerini sağlamak zorundayız." ifadelerini kullandı.

Haberler 21.04.2020 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bayraktar, yazl açklamasnda, ramazan ay öncesi üretici ve market fiyatlarna ilikin deerlendirmede bulundu.

Üreticilerin ürününü düük fiyata sattna, tüketicilerin ise pahalya tükettiine dikkati çeken Bayraktar, bütün kesimlerin saduyulu davranarak, spekülatörlere frsat verilmemesi gerektiini bildirdi.

Bayraktar, gda arznda sknt yaanmamas için atlmas gereken admlara iaret ederek, u ifadeleri kulland:

Ramazan ayn bu yl Kovid-19 salgnyla mücadele sürecinde yaayacaz. çiftçilerimiz, vatandalarmzn huzurlu bir ekilde iftar yapabilmeleri ve salklarn koruyabilmeleri için çalacak. Ramazanda sofralarda hiçbir ey eksik kalmayacak. Gda arznda sknt yaanmamas için çiftçilerimizi desteklemek, üretime devam etmelerini salamak zorundayz.

- Tarmn öncelikli olaca bir ekonomik paket bekliyoruz

Kovid-19 ile mücadele edilen bu dönemde, gda güvenlii ve tarmsal üretimin öneminin daha iyi anlaldnn altn çizen Bayraktar, üreticilerin tespit ettikleri sorun ve taleplerini, ilgili mercilere ilettiklerini, tarm sektörünün öncelikli olaca bir ekonomik paket açklanmasn beklediklerini kaydetti.

Bayraktar, üretilen gdalarn tüketiciye ulatrlmas konusunda önlem alnmas gerektiine dikkati çekerek, Ramazan ay içinde sokaa çkma yasa uygulanmas durumunda, vatandalarmzn taze meyve sebze ihtiyaçlar ekmek datmnda olduu gibi evlerine kadar ulatrlmal, iftar bekleyen tüketicilerimizin taze gdaya eriimi salanmal. Belediyeler ve belirlenen pazarc esnafnn, semtlerde seyyar olarak sat yapmas salanabilir. deerlendirmesinde bulundu.

- Market fiyatlar takip edilmeli

Ramazanda görülebilecek gda fiyat artlar konusunda da uyarda bulunan Bayraktar, markette ve üreticide fiyat deien ürünlere dikkati çekti.

Bayraktar, artan hava scaklklar ve alnan karantina tedbirlerinin fiyatlarda etkili olduunu belirterek, özellikle çabuk bozulan ürünlerde tüccarn ald mal satamama endiesiyle piyasada görülen yavalamann fiyatlara yansdn aktard.

Bayraktar, hracata getirilen yasak limon fiyatlarnn dümesine neden oldu. Limonda ihtiyaç fazlas ürünün, üretici fiyatlarn düürmeden, iç piyasada arzda daralmaya meydan vermeyecek ekilde kademeli ve kontrollü olarak ihracat salanmal. önerisinde bulundu.

Halkn ramazanda makul fiyatlara ürün tüketebilmesi için market fiyatlarnn özenle takip edilmesi gerektiini vurgulayan Bayraktar, unlar kaydetti:

TZOB olarak üretici ve market fiyatlarnn takipçisi olmaya ve kamuoyuyla paylamaya devam edeceiz. Beklentimiz, bütün kesimlerin sorumlu davranmas, artan talebin suistimal edilmemesi, tüketicilerin yeterli ve güvenilir gdaya uygun fiyatla eriebilmesinin salanmasdr. Üreticilerimiz ve halkmzn madur olmamas için spekülasyonlara frsat verilmemeli, tedbirler zamannda alnmal, pazarlama sorunlar çözülmeli, gda denetimleri artrlmal.

Ana Sayfaya Git