Gıda dışında yüzde 8’e yakın enflasyon var

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Gıda dışında yüzde 8'e yakın bir enflasyon var. Enflasyonu oluşturan diğer unsurlara neden bakılmıyor? Çiftçiye cesaretiniz yetiyor da onlara yetmiyor mu?" dedi.

Haberler 01.08.2017 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Ziraat Odalar Birlii (TZOB) Genel Bakan emsi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile Et ve Süt Kurumuna (ESK) verilen ithalat yetkilerine ilikin, Hasadn devam ettii, üreticinin fiyattan ar derecede maduriyet yaad bu ortamda böyle bir kararname çkarlmas, ithalat yaplmasa bile piyasay psikolojik olarak etkileyecek ve üretici fiyatlarn daha da düürecektir. dedi.

Bayraktar, TZOB Genel Merkezinde düzenledii basn toplantsnda, temmuz aynda üreticide ve markette tarmsal ürün fiyatlarnda meydana gelen deiimle bata buday olmak üzere baz ürünlerde yaanan tartmalar ve tarmdaki gelimeleri deerlendirdi.

Budayda üretici fiyatlarnn vasfna göre 830 liraya kadar dütüüne iaret eden Bayraktar, Hasatta çkard yanl kararnameyle budayda fiyatlarn dümesine neden olan hükümetimiz, kilogramda 5 kuru olarak uygulanan primi artrarak hatasn telafi etmeli, üreticinin zararn gidermelidir. diye konutu.

Bayraktar, TMOya ve ESKye verilen ithalat yetkisine deinerek, Hasadn devam ettii, üreticinin fiyattan ar derecede maduriyet yaad, üretimin de geçen ylki üretimin 1,2 milyon ton üzerinde çkacann tahmin edildii bu ortamda böyle bir kararname çkarlmas, ithalat yaplmasa bile piyasay psikolojik olarak etkileyecek ve üretici fiyatlarn daha da düürecektir. Kararnamenin zamanlamas da yanltr. TMOya 2015 ve 2016 yllarnda böyle bir buday ithalat yetkisi verilmemitir. Ofis, 2012 ylnda 1 milyon tonluk yetki alm ancak ihtiyaç görülmedii için kullanmamtr. Kararn üretici maduriyetine yol açmamasn talep ediyoruz. ifadelerini kulland.

ESKye verilen yetkiyi de doru bulmadklarnn altn çizen Bayraktar, et fiyatlarn düürmenin yolunun ithalattan deil, daha fazla destek vererek üretimi artrmaktan ve buna yönelik politikalar izlemekten geçtiini söyledi.

Fndk ve msrda üretici madur edilmesin

Bayraktar, fndkta da ileriki günlerde hasada balanacana deinerek, TMOnun nisanda balad almlara yeni sezonda da etkin olarak devam etmesi ve üreticiyi madur etmemesi gerektiini vurgulad.

Scaklarn mevsim normallerinin üstünde seyretmesi nedeniyle çukurovada msr hasadnn baladn belirten Bayraktar, TMOya 700 bin ton msr ithalat yetkisi tannmtr. Budayda yaananlar msrda yaanmasn. TMO, hzl hareket etsin, çiftçimizi madur etmeyecek müdahale alm fiyatn bir an önce açklasn. çarsnda bulundu.

Gdann enflasyondaki pay yüzde 3 civarnda

Bayraktar, haziran ay verilerine göre tüketicideki yllk enflasyonun yüzde 10,9u bulduunu ve gdann enflasyondaki paynn yüzde 3 civarnda çktn belirterek, unlar kaydetti:

Enflasyon denilince hemen akla gda geliyor. Gdada enflasyonu sfrladn diyelim, enflasyon sorunu ortadan kalkacak m? Gda dnda yüzde 8e yakn bir enflasyon var. Enflasyonu oluturan dier unsurlara neden baklmyor? çiftçiye cesaretiniz yetiyor da onlara yetmiyor mu? Neden sadece bizim üzerimize geliniyor? Günah keçisi biz miyiz? Bunu da herkesin görmesi gerekir. 14 Maysta Ankara-Tandoanda düzenlediimiz mitingde bütün mesajlarmz verdik, sorunlar dile getirdik, çözüm yollarn gösterdik. Bu ülkeyi doyuran, reel sektör olan tarmn ve çiftçimizin kymeti anlalmyor dedik. Görüyoruz ki mesajlarmz yeterince anlalmam. çiftçimiz, sorunlarn bir an önce çözülmesini istiyor. Uyaryoruz, kimse bizi tekrar meydanlara çkmak zorunda brakmasn.

Markette en çok karpuzun fiyat dütü

Son bir aylk süreçte market fiyatlarnda 6 üründe fiyat deiimi olmadn anlatan Bayraktar, markette en fazla fiyat düüünün yüzde 38,75 ile karpuzda, en fazla fiyat artnn ise yüzde 28,43 ile sivri biberde görüldüünü bildirdi.

Bayraktar, sezon bandan beri kuraklk, sel, dolu, frtna, hortum gibi doal afetlerden birçok çiftçinin olumsuz etkilendiine iaret ederek, Afetlerden zarar gören üreticilerimizin maduriyeti giderilmelidir. 2016 ylnda yaplan borç ertelemesi bu yl için henüz çkarlmamtr. Yaanan afetlerden zarar gören çiftçilerimizin her türlü vergi ve sosyal sigortalar prim borcu en az bir yl süreyle faizsiz olarak ertelenmelidir. dedi.

Kurban Bayramna bir aydan fazla süre olduunu anmsatan Bayraktar, Hayvan pazarlar henüz kurulmamtr. u an hayvan fiyatlaryla ilgili yaplacak bir açklama yanltc olacaktr. TZOB olarak bayrama yakn, gerçeklemesi muhtemel fiyatlar açklayacaz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git