Gıda fiyatlarına fren stratejisi

Kurulacak yeni hükümetin en önemli gündem maddelerinden birini bazı gıda maddelerinin fiyatlarındaki artış oluşturacak. Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesince belirlenen tedbirlerin kalan kısmının yılın ikinci yarısından itibaren uygulamaya konulması hedefleniyor.

Haberler 30.06.2018 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son dönemde etten patatese kadar çeitli gda ürünlerinin fiyatlarnda gerçekleen art, ilgili kurumlarn çeitli tedbirleri uygulamaya koymasyla ald. Gda ve Tarmsal Ürün Piyasalar zleme ve Deerlendirme Komitesi, ürünün tarladaki üretiminden tüketiciye ulamasna kadar geçen tüm süreçlerinde fiyatlarnda meydana gelen artlarn nedenlerini analiz etti. Bu konuda, bata zayiat oranlar ve araclk ücretleri olmak üzere ar fiyatlanmaya yol açan faktörlere yönelik baz tedbirler uygulamaya konuldu. Bu konudaki tedbirlerin kalan ksm da yeni hükümetin kurulmasyla yln ikinci yarsndan itibaren devreye girecek.

GIDA FYATLARINA FREN STRATEJS

Ekonomi politikalar açsndan da yeni hükümetin yol haritas niteliini tayacak AK Partinin seçim beyannamesinden çkan sonuçlara göre, komitenin kararlar hzla hayata geçirilecek. Bu kapsamda, üretimden son tüketiciye kadar olan tedarik zincirine ilikin kayt sistemi güçlendirilecek. Lisansl depoculuun yaygnlatrlmas için yasal ve kurumsal düzenlemelere devam edilecek.

Ya meyve-sebze tedarik zincirinde maddi kayba neden olan fire oranlarn en aza indirmek ve lojistik süreçlerinin genel kalitesini artrmak amacyla tarladan tüketiciye souk zincir yatrmlar desteklenecek. Tarm ürünlerinin paketlenmesi, perakende sat noktalarna sevk edilmesi ve perakende sat noktalarnda sergilenmesi hususlarnda belirlenen uluslararas standartlara tam uyum salanacak. Tedarik zincirinin kritik noktalarndan biri olan toptanc hallerinin daha etkin çaltrlmas ve modernizasyonuna yönelik yasal düzenlemeler tamamlanacak.

Tarmsal desteklerin belirlenmesinde ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri dikkate alnacak. Desteklerde sadeletirmeye gidilerek, bunlarn etkinliini artrlacak.

Bu kapsamda, lisansl depoculuk sisteminin yaygnlamas ve gelimesi de salanacak. Uzun süreli kiralama garantisi kapsamnda özel sektöre lisansl depo yaptrlacak. Bu yl 2,5 milyon ton kapasiteli depo yapm tamamlanacak.

- DESTEK PAKET AçIKLANACAK

Öte yandan, tarladan maazalardaki sat ortamna kadar tama, depolama ve sat noktalarnda souk zincir kurulmasnn desteklenmesine yönelik paketin de yeni hükümetin kurulmasnn ardndan açklanmas bekleniyor. Bu kapsamda, ürünlerin zayi orannn düürülmesi için ambalaj tesisleri kurulmas tevik edilecek. Souk zincir içinde gelen ürünler marketlerde de soutmal alanlarda sata sunulacak.

Ana Sayfaya Git