Gıda takviyelerine sorgulama yetkisi

Gıda takviyesi ürünlerinde "Bakanlık onay kodunu arayın" önerisi

Haberler 03.09.2021 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda Takviyesi ve Beslenme Dernei Yönetim Kurulu Bakan Samet Sertta, gda takviyesi ürünleri satn alnrken Tarm ve Orman Bakanlnn onay kodunun aranmasn ve sorgulatlmasn önerdi.

Sertta, takviye edici gdalarn ilaç olmadn ve dünya mevzuatnda gda olarak tanmlandn söyledi.

Tarm ve Orman Bakanlnn onay koduna sahip ürünlerin, gerekirse telefonla hemen sorgulatlabileceini, böylece gda sat gerçekleen her ortamdan söz konusu ürünlerin güvenle satn alnabileceini belirten Sertta, onay kodu sorgulamasnda üpheli bir durumla karlalrsa Bakanln ALO 174 hattnn aranarak, ihbarda bulunulabileceinin altn çizdi.

Sertta, gda takviyelerinin ilaçlar gibi özel saklama koullar gerektirmediini belirterek, Eczanelerin de bu ürünlerin satna devam etmesini destekliyoruz. diye konutu.

Tarm ve Orman Bakanlnn da gda takviyesi ürünleri üzerinde çok sk denetimleri olduuna dikkati çeken Sertta, Türkiyede bu anlamda baka ülkelerde olmayan bir onay mekanizmas bulunduunu anlatt.

Ürünlerin hem piyasaya arz edilmeden önce hem gümrük kaplarnda hem de sat noktalarnda Bakanlk yetkililerince denetlendiini, ürünün içerisinde hangi bileenden ne kadar bulunmas gerektiini belirleyen bir bilim komitesi olduunu aktaran Sertta, Bu bilim komitesi, Tarm ve Orman Bakanl ile Salk Bakanl yetkilileri ve alannda uzman akademisyenlerden oluuyor. Türkiye Akdeniz diyetiyle beslenen bir ülke olduu için Avrupa ve Amerika ile kyasladmzda gda takviyelerine konulan bileenlerin maksimum olabilecek limitleri hususunda oldukça muhafazakar. Bu nedenle ülkemizdeki makul tüketicinin bir doz am problemi bulunmuyor. ifadelerini kulland.

MÜTER GB NTERNETTEN SPAR VERP KONTROL EDYORUZ

Sertta, özellikle Kovid-19 salgn sebebiyle internet satlarnn younlamasna dikkati çekerek, Kim, bizim ürünümüzü nerede satyor, bunu takip ediyoruz. Sipari verip ürünün kontrolünü salyoruz. dedi.

Türkiyedeki pazar büyüklüüne ilikin de deerlendirmelerde bulunan Sertta, 2020 rakamlaryla gda takviyesi pazarnn 1,5 milyar lira seviyesinde gerçekletii bilgisini paylat. ABDde bu pazarn 34,5 milyar dolar seviyesinde bulunduuna dikkati çeken Sertta, sözlerini öyle tamamlad:

Almanya pazar 2 milyar avro, Fransa ise 1,6 milyar avro seviyesinde bulunuyor. Türkiyede öyle sanld gibi vitamin çlgnl gibi bir durum yok. Pazar, henüz emekleme seviyesinde bulunuyor. Türkiyede gda takviyesi sektörünün, katma deeri yüksek ürün üretme potansiyeli mevcut. Bu yüzden gelecek için umut vadediyor.

Ana Sayfaya Git