Gıdasını üretemeyen hiçbir devlet bağımsızlıktan söz edemez"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, gıdaya ulaşmanın gün geçtikçe daha da önemli hale geldiğini belirterek, "Böyle bir ortamda kendi gıdasını üretemeyen hiçbir devlet bağımsızlıktan söz edemez. Son zamanlarda gördük, tırlar dolusu doları olan ülkeler gıdaları olmayınca ne duruma düştüler." dedi.

Haberler 27.04.2018 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fakbaba, Türkiye Tarm Kredi Kooperatiflerine bal Bereket Sigorta ve Gübreta Bölge müdürlüklerinin açlnda yapt konumada, Türkiyenin ürün çeitlilii ve yüksek üretim potansiyeliyle tarmsal üretimde dünyann sayl ülkelerinden biri olduunu söyledi.

Tarmn, kaliteli ve salkl gdaya ulamann yannda ekonomik kalknma için büyük bir ans olma özellii tadn ifade eden Fakbaba, sektörün stratejik öneminin her geçen gün arttn dile getirdi.

GIDA ÜRETMN SALAYABLMEK

Gdaya ulamann gün geçtikçe daha da önemli hale geldiini vurgulayan Fakbaba, öyle devam etti:

Böyle bir ortamda kendi gdasn üretemeyen hiçbir devlet bamszlktan söz edemez. Son zamanlarda gördük, trlar dolusu dolar olan ülkeler gdalar olmaynca ne duruma dütüler. çok ükür ki Türkiyemiz var ve o ülkelerin yardmna kouyor. Teknolojiyi dünya seviyesinde hatta daha da ileri bir ekilde temin etmek öncelikli amacmzdr. Tabii bunun kadar önemli bir baka mesele de tarmsal girdileri üreticilerimiz için uygun hale getirmektir. Bu bakmdan Tarm Kredi Kooperatifleri ve itirakleri bizim için çok önemli. Hizmeti üreticinin ayana götürmelisiniz. Ayrca hizmette kaliteyi de artrmalsnz. Yani anlayacanz üreticinin hizmetkar olacaksnz. Böyle olduu takdirde çalmalarmz anlam kazanacaktr.

Fakbaba, gübrenin tarm sektörünün vazgeçilmez girdilerinden olduuna iaret ederek, Ülkemizde gübre tüketimi 6 milyon tonun üzerindedir ancak bu rakam hedeflerimiz için yeterli deil. Böyle hizmet noktalarnn saysn çoaltmalyz ancak böylelikle hedeflerimize ulaabiliriz. Gübreta, 1,9 milyon tonun üzerinde olan sat rakamlaryla sektöründe lider bir kuruluumuzdur. diye konutu.

Bakan Fakbaba, Gübretan anlurfada da çok önemli bir baar yakalayacana inandn belirterek, bu baarnn bölge tarmna da ayn oranda tesir edeceini söyledi.

TARIM SGORTACILII ÖNEMLDR

Tarmsal üretimde sigortann önemine deinen Fakbaba, Tarm, ura zor, emek ve zahmet isteyen bir alandr. Üretim aamasnda da pek çok riskler tamaktadr. Bu nedenle de sigortacln doal olarak gelitii bir alan olmutur. çok iyi biliyoruz ki tarm gibi önemli, stratejik bir sektörün aktörleri olan çiftçilerimiz bu riskleri tek bana omuzlayacak güçte deildir. te Tarm Kredi de burada devreye girmektedir. Sigortaclk alannda var olarak, üreticilerimizin olas zararlarna kar yanlarnda yer almaktadr. dedi.

Tarm Kredi Kooperatifleri Merkez Birlii Genel Müdürü Fahrettin Poyraz da çalmalar hakknda bilgi verdi.

Ana Sayfaya Git