Girişimciye "dört koldan" destek geliyor

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'de girişimcilerin finansman sorununu çözmek ve gençleri de girişimciliğe teşvik etmek amacıyla devrim niteliğinde destekler vereceklerini belirterek, bu kapsamda 2017'de 2,5-3 milyar liralık yeni finansman kaynağı yaratacaklarını açıkladı.

Haberler 09.01.2017 - 08:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

imek, bu kapsamda Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) standart fonlarnn asgari yüzde 1 orannda giriim sermayesi fonlarna yatrm yapmasn zorunlu hale getirdiklerini bildirdi.

Giriimcilie verilen destekler hakknda deerlendirmelerde bulunan imek, 2016 ylnn birçok yeniliin hayata geçtii ve yabanc yatmclarn Türkiyeyi giriim sermayesi yatrmlarnda tercih ettikleri bir yl olduunu belirtti.

Geçen yl giriimcilik ve giriimciliin finansman balamnda parlak bir yl geçirdiklerini anlatan imek, Hazine Müstearlnn 2016da ilk kez giriim sermayesi fonlarn desteklemek için üst fonlara ortak olduunu ve kaynak aktardn anmsatt.

Bu çerçevede Hazinenin Avrupa Yatrm Fonu tarafndan kurulan üst fona 60 milyon avro taahhüt ettiine iaret eden imek, Ancak sistemin kurgusu ve ikili anlamalarmz gerei fonun en az 400 milyon avro yatrm hacmi olacaktr ki beklentilerimiz bu rakamn çok daha üstündedir. Bu üst fonun faaliyete geçmesi ile birlikte yabanc yatrmc ülkemize gelmez önyargs yklm ve 3 yabanc giriim sermayesi fonundan en az 300 milyon avro tutarnda yatrm taahhüdü alnmtr. ifadelerini kulland

imek, Türkiyedeki giriimcilik eko sisteminin gelimesi açsndan 2017 ylnda da projelerin hzlanarak devam edeceini bildirerek, mevcut araçlarla yetinmeyeceklerini, hem var olan uygulamalarn hacmini artracaklarn hem de yeni uygulamalar gündemlerine alacaklarn vurgulad.

-Fonlara dorudan kaynak aktaracaz

Gelecek dönemde Hazinenin üst fonlarn yan sra fonlara da dorudan kaynak aktarmasna imkan tanyacaklarn belirten imek, Bu deiiklik ile giriimcilik eko sistemine yönelik giriim sermayesi yatrmlarnn artmasn ve bu kültürün yatrmclarmzda olumasn, ayrca yatrmclarmzn tecrübelerinin ve kapasitelerinin gelitirilmesi bakmndan dorudan giriim sermayesi fonlarna kaynak taahhüt edilmesini amaçlyoruz. dedi.

imek, faizsiz finansmann önemli bir arac olan giriim sermayesi fonlarnn Türkiyede daha yaygn yatrm yapmalar ve sadece belirli çevrelerle snrl kalmamalar için çalma yapacaklarn kaydetti.

-Katlm bankalarn giriimcilere finansman salamaya tevik edeceiz

Katlm bankalarn giriimcilere finansman salamaya tevik edeceklerini aktaran imek, katlm bankalarnn kar zarar ortaklna dayal finansman araçlarna yönlendirilmesi ve bu tür yatrmlar ile giriimcilere kaliteli finansman salamalar amacyla yaplan çalmalarn da devam ettiini söyledi.

imek, dier taraftan bu yl Müstearln da katlm bankalarnn orta bulunaca bir fon kurulmasn öngördüklerini belirterek, bu sayede 250 milyon lirann üzerinde bir fon oluturarak giriimcilere alternatif finansman salayacaklarn bildirdi.

Türkiye Kalknma Bankasn da yeniden yaplandrarak öz kaynaa dayal finansman yapmasna imkan salayacaklarna dikkati çeken imek, u deerlendirmelerde bulundu:

Gelimi ülkelerin hemen hemen hepsi özellikle kinci Dünya Savandan sonra kalknma bankalar tekil etmilerdir. Bu kalknma bankalar kurulduklar dönemdeki misyonlarn tamamlayarak gelimekte olan ülkelerin ekonomilerine yön verici yeni politikalar ile tekrar yorumlanmlardr. Bu kapsamda, Türkiye Kalknma Bankasnn da yeniden yaplandrlmas zaruri bir hal almtr. Bu amaçla, bankann kredi salama fonksiyonuna ilave olarak öz kaynaa dayal finansman da salamas amacyla bir fon tekil etmesi tasarlanmaktadr. Bu fon ile ülkemizin orta gelir tuzana girmemesine yönelik politikalar destekleyecek giriim sermayesi salanacaktr. Ayrca, bölgesel yatrmlar ve çekirdek aama finansman da salanacaktr. Yaklak 1 milyar lira olmas planlanan fon ile oldukça etkili bir balangç yapacamz düünüyorum.

- BES standart fonlar da yatrm yapacak

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) standart fonlarnn da asgari yüzde 1 orannda giriim sermayesi fonlarna yatrm yapmasn zorunlu hale getirdiklerini belirten imek, sektör tarafndan da son derece olumlu karlanan bu devrim niteliindeki deiiklikle giriimcilik eko sisteminin faaliyetlerinin yüksek bir ivmeyle artmasn beklediklerini söyledi.

imek, Tüm bu projeler ile 2017 ylnda giriimcilerimiz için 2,5-3 milyar lira tutarnda yeni finansman kayna yaratacaz. dedi.

Babakan Yardmcs imek, söz konusu rakamn Türkiyedeki giriimcilerinin finansman sorununu büyük ölçüde ortadan kaldraca gibi gençleri de giriimcilie tevik edecek önemli bir etken olacan sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git