Girişimci Güçleniyor

Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında desteklediği projelerle bölgede tarım ve hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), girişimcilerin yeni yatırımlara yönelik hayal gücünü de geliştiriyor.

Haberler 07.09.2017 - 01:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vann Muradiye ilçesinde TKDKden yüzde 60 hibe destei alarak 2 milyon 814 bin lira yatrm bedeliyle 127 bin metrekare alana 120 ba süt inei kapasiteli çiftlik kuran Mehmet Sali Acar, imdi de bölgeye süt fabrikas kazandrmay hedefliyor.

lçede hayvancl gelitirmek ve elindeki imkanlar deerlendirmek amacyla hazrlad projeyi TKDKye sunan Acar, ald 1 milyon 689 bin lira hibe desteiyle 10 kiinin istihdam edildii çiftlik kurdu.

Tüm teknolojik imkanlarn kullanld çiftlikte günde ortalama 2 bin 700 litre süt üreten Acar, sütü soutmal tanklarda depolayarak iletmelere satyor.

Acar, 2015 ylnda TKDKye sunduu projenin kabul edilmesiyle yatrm yapmaya karar verdiini söyledi.

Proje hazrlama sürecinde karlat zorluklara ramen TKDKdeki görevlilerin özverisiyle yatrmn gerçekletiini belirten Acar, Kardeimle birlikte bu projeyi hayata geçirdik. Devletimiz bize yüzde 60 hibe verdi. Ancak yaadmz baz skntlar nedeniyle yeni yeni toparlanyoruz. Kayplarmz telafi etmeye ve bölgenin zorluklarna ramen mücadele etmeye devam ediyoruz. dedi.

Yem fiyatlarnn yüksek olmas nedeniyle ekonomik anlamda bekledikleri kazanc salayamadklarn aktaran Acar, bu konudaki desteklerin artrlmas durumunda daha kaliteli üretim yapabileceklerini vurgulad.

Acar, 120 büyükba hayvanla süt üretimine baladklarn, yeni doan buzalarn da büyümeye balamasyla kapasitelerinin arttn dile getirdi.

- Destek olmasa yatrm yapamazdk

Hayvanlarmza; çocuklarmz, gözümüz gibi bakyoruz. Onlarn salyla yakndan ilgileniyoruz diyen Acar, hayvanlardaki deiimleri günlük olarak takip ettiklerini ve lçe Tarm Müdürlüüyle koordineli ekilde gerekli kontrolleri yaptklarn kaydetti.

Devlet destei sayesinde kendi iini kurmann mutluluunu yaadn ifade eden Acar, öyle konutu:

Yaklak bir milyon 700 bin lira hibe aldk ve bu bizim için çok büyük bir destek. Bu destekler olmasa biz bu ii yapamazdk. Devletimizin böyle bir desteinin, bununla birlikte yatrmlarn bölgeye gelmesi çok önemli. Bu bölgede yaklak 3 milyon lira kaynak harcayarak 100 hayvana bakmak imkanszd. Bizim burada tek ikayetimiz elektrik konusunda. Sürekli elektriklerimiz kesiliyor ve bu konuda da yetkililerimizden destek bekliyoruz.

- Hayal gücümüz geliti

Acar, insanlarn ilk etapta Acaba oldu mu?, Proje baarl m? düüncesiyle süreci izlediini, baary gördüü anda da kendi projesini hazrlamaya baladn söyledi.

Projelere verilen destein bölgedeki giriimcileri cesaretlendirdiini vurgulayan Acar, unlar kaydetti:

Yatrm yapmaya karar verenler kendi öz sermayelerini de ortaya çkararak aldklar hibe destekleriyle tesis açmaya balyor. Bu da bölgemizin gelimesini ve üretim potansiyelinin artmasn salyor. Farkl projelerimiz var. Bölgemizde ilk kez bir süt fabrikas kurmay amaçlyoruz. Projemizi hazrladk. Babakanmzn açklad Cazibe Merkezleri Program vard. Biz oraya da müracaatmz yaptk. Buradan sonuç alamazsak TKDKye bavuracaz. u an Vann kuzey ilçelerinde böyle bir tesis yok. Destekler bizim hayal gücümüzü gelitiriyor.

TKDK Van l Koordinatörü brahim Baak ise u ana kadar kentte yatrm maliyeti 21 milyon 740 bin lira olan 11 süt üreten iletme projesini destekleyerek giriimcilere 13 milyon 295 bin lira hibe saladklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git