Girişimciliğe ekosistemi!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'yi kritik teknolojilerde ve yüksek katma değerli ürünlerde güçlü bir küresel oyuncu yapmak istediklerini belirterek, "Girişimcilik ve inovasyon ekosisteminin gücü, kalkınma hızını doğrudan etkiliyor." dedi.

Haberler 07.03.2020 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Giriimcilik Haftas dolaysyla derledii bilgilere göre, Türkiyenin 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisinde temel politika bileenlerinden biri olarak belirlenen giriimcilik konusunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanl ile bal kurulular, ekosistemdeki aktörleri çeitli mekanizmalarla tevik ediyor.

Geleneksel Giriimci Program ile kurulu ve performans destei olarak 60 bin liraya kadar katk veren KOSGEB, leri Giriimci Program ile de bunlarn yannda teknoloji düzeylerine göre desteklerle danmanlk hizmetleri için 370 bin liraya kadar finansman salyor.

Performans destei kapsamnda giriimcilerin genç, kadn, engelli, gazi veya birinci derecede ehit yakn olmas durumunda, her bir performans döneminde belirlenen tutarlara 5 bin lira ekleniyor.

Geleneksel Giriimci Destek Program kapsamnda, bugüne kadar 4 bin 735 iletmeye 28,9 milyon lira, leri Giriimci Destek Program kapsamnda ise 2 bin 996 iletmeye 155,2 milyon lira kaynak aktarld.

TÜBTAKTAN, FKR AAMASINDAN PAZARA KADAR DESTEK

TÜBTAK, 1512 Teknogiriim Sermayesi Destei Program (BGG) ile giriimcilerin, teknoloji ve yenilik odakl i fikirlerini, katma deer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teebbüslere dönütürebilmeleri için fikir aamasndan pazara kadar olan faaliyetlerini destekliyor.

Program kapsamnda giriimcilere eitim verilirken, sanayi deneyimi olan rehberlerle giriimciye teknik, ticari ve idari konularda katk da salanyor. Programda desteklenmeye hak kazanan giriimlere personel, teçhizat ve hizmet alm gibi giderleri için 200 bin liraya kadar hibe veriliyor.

BGG ile desteklenmeye hak kazanan giriimcilerin 1229 projesine, 2019 fiyatlaryla yaklak 200 milyon liralk kaynak aktarld.

Öte yandan AR-GE ve Tasarm Merkezi belgesine sahip firmalar, çeitli vergi indirimleri ve istisnalardan faydalanyor. Teknoparklarda yer alan firmalar, vergisel avantajlarn yan sra, mentorluk, i eletirmeleri, ticarileme ve ihracat destekleri gibi devlet desteklerinden yararlanyor.

Hazine ve Maliye Bakanl i birliiyle TÜBTAK TEYDEB bünyesinde hayata geçirilen Tech-InvesTR Giriim Sermayesi Destekleme Program kapsamnda kurulacak 5 giriim sermayesi fonunun, yatrmclardan getirecei kaynaklarla, ilk kapanta yaklak 630 milyon lira, son kapanta ise 1,1 milyar lira toplam fon büyüklüüne ulamas ve yaklak 150 teknoloji tabanl erken aama giriime yatrm yapmas öngörülüyor.

GRMCLK VE NOVASYON, KALKINMA HIZINI DORUDAN ETKLYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakan Varank, AA muhabirine, Türkiyeyi kritik teknolojilerde ve yüksek katma deerli ürünlerde güçlü bir küresel oyuncu yapmak istediklerini belirterek, giriimcilik ve inovasyon ekosisteminin gücünün, kalknma hzn dorudan etkilediini söyledi.

Türkiyenin teknoloji tabanl giriimcilikte büyük bir potansiyele sahip olduuna dikkati çeken Varank, Filiz giriimlerde yenilik yapma itah oldukça yüksek. Biz de bakanlk olarak sunduumuz desteklerle bu itah kalc hale getiriyoruz. Bu firmalarmzn baarlar ve gelitirdikleri yenilikçi ürünler, uluslararas basnn da sklkla dikkatini çekiyor. Ekosistemde yer alan tüm aktörlerin, sunduumuz tevikleri en iyi ekilde deerlendirmesini arzuluyoruz. diye konutu.

GRMCLK EKOSSTEMN DAHA DA GÜçLENDRECEZ

Mevcut durumda Türkiyede giriimciliin neredeyse tamamen kamu tarafndan desteklendiini dile getiren Varank, Ancak bu sürdürülebilir ve salkl bir yap deil. Özel sektörün de buradaki potansiyeli en iyi ekilde deerlendirip, risk almas lazm. Bu manada birlikte i yapma kültürünün, özel sektöre hakim olmasn istiyoruz. dedi.

Varank, gelecek dönemde giriimcilik ekosistemini daha etkin bir yapya kavuturmak için somut admlar atacaklarn vurgulayarak, unlar kaydetti:

Okullarda, i yerlerinde ve teknoparklarda açk inovasyon yaklamnn öretilmesine yönelik çalmalar yapacaz. Erken dönem giriimciler için vergisiz veya kolay vergili dönem gibi uygulamalar gelitirmek istiyoruz. Melek yatrmc says ve etkinliini artrarak, kitlesel fonlamann kullanmn yaygnlatracaz.

Ana Sayfaya Git