Gizli zam'a inceleme!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), haksız kar artışıyla akaryakıt fiyatlarına gizli zam yapan dağıtım şirketleri hakkında inceleme başlattı.

Haberler 04.03.2021 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

EPDKden yaplan açklamaya göre, akaryakt sektöründe 14 Mays 2018 tarihli ve 2018/11818 sayl Bakanlar Kurulu kararyla eel mobil sisteme geçildi. Sistem dorultusunda, 17 Mays 2018 tarihine ait rafineri çk fiyatlar esas alnrken rafineri çk fiyatlarndaki deiime göre özel tüketim vergisinde (ÖTV) düü ya da art söz konusu oluyor.

Rafineri fiyatlarndaki artlar benzinde 15 Aralk 2020, motorinde ise 27 Kasm 2020 tarihinden itibaren ÖTVden karlanyor. Böylece, pompa sat fiyatlarnda ilgili tarihlerden beri herhangi bir art olmamas gerekiyor.

Buna ramen EPDK, eel mobil sisteminin devrede olduu bu dönemde baz akaryakt datm irketlerinin benzin ve motorin pompa sat fiyatlarnda dövizdeki düüe ramen makul olmayan artlar olduunu tespit etti.

Bütün büyük hacimli akaryakt datm irketlerinden gerekli bilgi ve belgeler talep edilirken, EPDK ilk aamada haksz kar art salad tespit edilen irketler hakknda inceleme balatt.

KAR OYUNLARINA KALKIAN BAKA RKETLER VARSA EN KISA ZAMANDA TESPT EDECEZ

Açklamada deerlendirmelerine yer verilen EPDK Bakan Mustafa Ylmaz, akaryakt fiyatlarnn serbest piyasada belirlendiini belirterek, Petrol fiyatlar, dövizdeki hareketlilik, vergiler gibi etmenler söz konusu. Ancak fiyatlarn serbest piyasada belirlenmesi, bir denetim mekanizmas olmad anlamna gelmiyor. Eel mobil sistemi frsat bilinerek tüketicilerin madur edilmesine, sektörün zehirlenmesine göz yummayz. EPDK olarak kar oyunlarna izin vermeyiz. ifadelerini kulland.

Ylmaz, unlar kaydetti:

Büyük hacimli bütün datm irketlerinden gerekli bilgileri istedik ve ilk tespitler dorultusunda baz datm irketleri hakknda hemen inceleme balattk. Elbette burada incelememizin muhatab olanlar tüketicilerimizi madur eden, sektörümüze zarar veren irketler olacak. Hem tüketicilerimizi hem de sektörümüzü korumak için kanunla belirlenmi yetkilerimizi kullanmakta bir an olsun tereddüt etmeyiz. Kar oyunlarna kalkan, gizli zam yapan baka irketler varsa en ksa zamanda onlar da tespit edip gereken admlar atacaz.

Ana Sayfaya Git