Göçerlere yayla yolunda 'güvenlik' engeli

MARDİN Ovası'nda kış mevsimini geçirdikten sonra baharla birlikte Hakkari ve Şırnak yaylalarına binlerce hayvanları ile çıkmak için yaya olarak yola çıkan göçerler, güvenlik gerekçesiyle Şırnak'ta durduruldu.

Haberler 12.05.2017 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnak ile Hakkarinin krsal kesiminde terörle mücadele kapsamnda balatlan operasyonlar devam ederken, güvenlik gerekçesiyle baz bölgelerin özel güvenlik bölgesi statüsüne alnmas ve getirilen yayla yasaklar hayvan üretiminin önemli bir parças olan göçerleri olumsuz etkiledi. K mevsimini Mardin, anlurfa, Silopi, dil ile Cizre ilçelerinin ovalarnda geçiren göçerler, baharn gelmesi ile rnak ve Hakkari bölgesindeki yaylalara çkmak için binlerce hayvanlar ile yaya olarak yola çkt. Hakkari ile rnaktaki Farain, Kato ve Herekol Dalarndaki yaylalara gitmek isteyen göçerlerin yolu güvenlik gerekçesiyle rnakta kesildi. Gittikleri bölgenin geçici güvenlik bölgesi olduu ve yayla yasaklar bulunduunu hatrlatan güvenlik güçleri, göçerlerden hayvanlarn karayolunda yaya deil, araçlar ile tamalarn istedi. Buna imkanlar olmadn söyleyen göçerler, rnak merkez, Yeniaslanbaar, Kaymakam çemesi ve Güneyçam köyü yollar etrafna kurduklar derme çatma çadrlarda beklemeye balad.

Yol kenarna kurduklar yaklak 30 çadrda yaayan göçerler, bölgede 40 bin hayvanlar bulunduunu belirtirken, Mehmet Emin enyüz, hayvanlarn karayolunda götürdükleri için kendilerine yüklü para cezas kesildiini söyledi. Nusaybinden Hakkariye gitmek istediklerini anlatan enyüz, unlar anlatt:

Hakkari yaylalarna gideceiz. Cizreye geldik. Cizrede Jandarma 4 bin hayvanmza yaklak 300 bin lira para cezas kesti. Cizreden rnaka geldik imdi de bizi çevirdiler. Yaylalara gitmemize izin vermiyorlar. Bölgemize karayolu ile gitmemize izin vermiyorlar. Aslen biz Siirtliyiz. Karayolundan Siirtte gitmemize izin vermiyorlar. Hayvanlar araçlara bindirmemizi söylüyorlar. Araç kiralayacak imkanmz yok, hem de araçlarn hazrlanmas 20 günü bulur. Bu vadilerde yaklak 100 hayvanmz telef oldu, hastaland, kestik. çok madur durumdayz. Maduriyetimiz çok büyük. Bunu kendi adma deil bütün göçer arkadalarmz adna söylüyorum.

YILDA 800 BN HAYVAN BU GÜZERGAHI KULLANIYOR

rnak, Hakkari ve Siirt yaylalarna gitmek için ylda yaklak 800 bin hayvann bu güzergahtan yaylaya götürüldüünü ifade eden göçer enyüz, bu yl bunun engellendiini dile anlatrken öyle dedi:

Sayn Cumhurbakanma, Babakanmza, çileri Bakanmza, Tarm Bakanmza seslenmek istiyorum; Bu hayvanlara sahip çksnlar. Bu koyunlar sadece bizim deil, bütün devletin, herkesin maldr. Fakir- fukarann maldr. Bu maldan herkes faydalanyor. Ben 12 çocuk babasym. 10-15 torunum, 6 çobanm var. Bu 6 çobann da en az 60 tane çocuu var. Hepimiz bu hayvanlardan faydalanyoruz. Bu hayvanlar yaylalara çkmazsa sonbahara kadar hayvanlardan yüzde 20si kalmaz. Hepsi scaktan ölür gider. Bu hayvanlarn hepsi yok olur. Biz üreticiyiz, tüccar deiliz. Bizim iimiz budur. çoluk- çocuumuzun rzkna sebep oluyorlar. Kimse çocuklarmzn rzkna engel olmasn. Baka bir çaremiz, yolumuz yok.

K mevsiminde Mardin, anlurfa ve Diyarbakra gidip oradaki bo meralarda hayvanlarn otlattklarn ve mera sahiplerine kira ödediklerini söyleyen Mehmet Emin enyüz konumasn öyle sürdürdü:

YAYLALAR SERBEST BIRAKILMALI

lkbaharda yollara düüyoruz. Rapor alamyoruz. Rapor alamadmz için zor durumda kalyoruz. Geldiimizde askeriye bizi nerede yakalarsa raporsuz olduumuz için ceza kesiyor. K Mardinde, ilkbahar rnakta, yaz Vanda, Hakkari, Erzurum, Arda, sonbahar baka bir ilde geçiriyoruz. Sürekli yaya gidip geliyoruz. imdi bizi engelliyor, zor durumda brakyorlar. Devlet bize yaylalar serbest brakmazsa, rapor ve sevk vermezse hayvancl brakmak zorunda kalrz. Cizrede askerler Bölgemizden çkn nereye gidiyorsanz gidin dedi. Senin bölgenden çkarsak biz hangi bölgeye gideceiz. Amerikaya m, sraile mi, Rusyaya m gideceim, nereye gideceim? Baka bir vatanmz yok. Biz Türkiye Cumhuriyeti vatanda, evladyz. Biz devletimizi, milletimizi bayramz seviyoruz.

GÖçERLER YAYLALARA çIKAMADII çN ET FYATLARI ARTIYOR

Et fiyatlarnn artmasn göçerlerin yaylalara çkmamasndan kaynaklandn anlatan göçer Mehmet Ali Kansu ise, bakanlarn et fiyatlarnn neden yükseldiini sorduunu ifade ederken, Hayvan rnak bölgesinde çevirirseniz durum bu olur. Sonra peynirin kilosu neden 20 lira oluyor diyorlar. Biz hayvanlarmz saamyoruz. 2 aydr dar çkmz. Bir gün bile hayvanmz samamz. Geçtiimiz her yer birilerinin tarm alan. imdi bile buradaki köyler gelip bizi buradan kovacak. Ne yapacamz ardk. Yetkililer neden bize bunu yapyor? Biz de geçimimizi böyle salyoruz. Devletimiz bize sahip çksn bizi böyle ortada brakmasn. Van ve Hakkari bölgelerindeki yaylalar yasaklam. Bu durum böyle gitmez diye konutu.

Ana Sayfaya Git