Göçerlerin yayladaki zorlu yaşamı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde havaların ısınmasıyla Muş'taki yaylalara çıkan göçerlerin teknolojiden uzak, zorlu ancak bir o kadar renkli yaşamları dikkati çekiyor.

Haberler 21.07.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre il ve ilçelerden gelerek Mutaki serin yaylalara çkan göçerler, teknolojiden uzak her gün yüzlerce koyundan sadklar sütle elde ettikleri peyniri eeklere yükleyerek tüccarlara satyor.

Göçerlerin çocuklar ise annelerinin sütten kestii kuzular biberonla besliyor, yaylada kardelerinin beiklerini sallyor ve diledikleri gibi oyunlar oynuyor.

- Teknolojiden uzak hayatmzdan memnunuz

rnakn dil ilçesinden gelerek Muun enyayla bölgesinde konaklayan göçerlerden Mehmet Danker, yaklak 40 gündür süt saarak peynir üretimi yaptklarn söyledi.

Süt samnda çocuklarnn da kendilerine yardm ettiini anlatan Danker, Yaz tatilinde çocuklarmz da alarak yaylalara çkyoruz. çocuklar daha çok kuzular sevmek için bizimle geliyor. Teknolojiden uzak kalmamza ramen buradaki hayatmzdan memnunuz. Biz koyunlarmz saarken, çocuklarmz çamurun içinde dilekleri gibi oynuyor. dedi.

Mehmet Danker, kendisine ait 900 koyundan günde yaklak 140 kilogram süt sadklarn ifade etti.

- Serin olduu için memleketten buraya geldik

Göçerlerden Abdulbari Danker ise hayvanlarn rnaktan kamyonlarla enyaylaya getirdiklerini anlatt.

Kendilerine ait koyunlar günde 2 kez saladklarn, Bitlis, Siirt ve Mua günde yaklak 500 kilogram peynir gönderdiklerini ifade eden Danker, Yayla daha serin olduu için memleketten buraya geldik. çocuklar burada zamanlarnn çounu çamur ve suyla oynayarak geçiriyor. çamurdan köpek ve araba yapyorlar. Top oynuyorlar. Koyunlar sayor ve sütleri eee yükleyip getiriyorlar. diye konutu.

- Kuzular biberonla besliyoruz

Mehmet Dankerin kz Ruken Danker ise yaz tatillerinde yaylada hem ailesine yardm ettiini hem de çok güzel zaman geçirdiini dile getirdi.

Yaylada özellikle kuzular çok sevdiini belirten Danker, Yaylada hem küçük kardeime hem de kuzulara bakyorum. Anneleri kuzular braktnda onlar biz büyütüyoruz. Onlara sabah, ölen ve akam biberonla süt veriyoruz, ayrca ev ilerinde anneme yardm da ediyorum. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git