Göçerlerin "yaz maratonu" başladı

Hayvanlarına daha verimli otlaklar bulabilmek için mevsim şartlarına göre yer değiştirmek durumunda kalan göçer aileler, havaların ısınmaya başlamasıyla Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki nispeten daha serin olan yaylalara doğru yola çıktı.

Haberler 25.04.2017 - 07:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

K aylarnda daha lk olan karaçada eteklerinde yaayan göçerler, havalarn snmasyla sezonu hayvanlar için daha serin olan Karacada bölgesi ile Dou Anadolu Bölgesinde kiraladklar yaylalarda geçirmeyi tercih ediyor.

Hayatlarn kl çadrlarda sürdüren göçerler, ilk olarak gittikleri anlurfa-Diyarbakr snrndaki Karacada bölgesinin yüksek kesimlerinde bir süre konakladktan sonra yaz aylarn genellikle Elaz, Bingöl ve Erzurum yaylarnda geçiriyor.

Sonbahar aylarnda anlurfann Boztepe Mahallesine gelerek yerleen baz göçerler de havalarn snmasyla uzun sürecek yaz mevsimi için göç hazrlklarna balad.

çadrlarn sökerek eyalaryla araçlara yükleyen besiciler, binlerce hayvanla yollara düüyor. Yolculuk boyunca koyunlar belli aralklarla saarak sütten dolay hastalanmalarn önlemeye çalan besiciler, günler süren yolculuun ardndan anlurfann Siverek ilçesi snrlarndaki Karacada Bölgesine ulayor.

Yemeklerini yolculuk srasnda eeklerin srtnda muhafaza eden çobanlar, dinlenmek için durduklar zamanlarda çay demleyip beslenme ihtiyaçlarn karlyor. Yayla ve meralarda hayvanlarn bandan ayrlamayan çobanlar, cep telefonlarn güne enerjisini kullanarak arj ediyor.

GÖçERLERN YOLUCLUU

Eek srtnda tadklar, küçük ebatl güne panelleriyle cep telefonlarn arj eden çobanlar, hem acil durumlarda yaknlarn arayabiliyor hem de telefondan internete girip müzik dinliyor.

Göçerlerden 75 yandaki Seydi Turan, yllardr bu ii yaptn ve tüm zorluklara ramen, hayvanlar çok sevdiini belirtti.

Kasm aynda bölgeye geldiklerini ve havalarn snmaya balamasyla hayvanlarnn daha iyi gelimesi için serin yerlere gitmeye hazrlandklarn anlatan Turan, imiz her geçen yl dahada zorlayor. çünkü çocuklar bu ii yapmak istemiyor. imdi çadrlar söktük Karacadaa gönderiyoruz, koyunlar ise yava yava oraya gelecek. Bir ay kadar orada konaklayacaz, sonrasnda ise Erzuruma gideceiz. Orada yazlar serin olduu için hayvanlarn sütü artyor, tavlanyor ve hastalanmyor. çok zorlanmyoruz artk altk, tanmak oyun gibi geliyor. dedi.

Ali Aktimur (72) da ilerinin zorluundan bahsederek, göçerlerin ülkenin hayvanclk ekonomisine önemli katk sunduunu ifade etti.

HAYATLARINI KAZANIYORLAR

Hayatlarn, koyunlara göre ayarladklarn dile getiren Aktimur, Mevsimlere göre yerimiz deiiyor, her dönem farkl bir zorluk yayoruz. Gittiimiz her yerde köylülere mera paras ödüyoruz. Havalarn snmasyla ilerimiz artyor, çünkü bu dönemde hayvanlar sürekli darda olmak zorunda, sam var, kuzularla ilgilenmemiz gerekiyor. imdi burada eyalarmz tadk, hayvanlarda yola çkt. Bir ay süren bir yolculuun ardndan sürüler Karlovaya ulaacak. Orada yaklak 4-5 ay en iyi ekilde geçirip, hem süt hem de kuzulardan iyi bir gelir elde etmek istiyoruz. diye konutu.

Mustafa Kele (46) ise çocuklarna bakabilmek için çobanlk yaptn ve yaklak 6 ay boyunca sürekli hayvanlarn banda merada bulunduunu söyledi.

Aylk 3 bin 500 TL ücret aldn anlatan Kele, Mart aynda ie baladm ve sonbahara kadar devam edeceim. Bu sürede neredeyse hep hayvanlarn banda olacam. Bu meslek çok zor ama elimden baka bir ey gelmiyor. Hayvanlar sevdiim için sklmyorum. eklinde konutu.

Karacada Göçerler Dernei Bakan Hamza Aan, anlurfada bine yakn ailenin hayvanlarna bakabilmek için göçebe hayat yaadn söyledi.

Göçerlerin yllardr yaylalara gidi dönülerde zorluk yaadn anlatan Aan, ülke ekonomisine katk salayan bu insanlarn biraz daha desteklenmesi gerektiini belirtti.

Aan, zor artlar altnda ve salksz ortamda çadrlarda yaayan göçerlerin çocuklarnn da eitimden mahrum kaldn aktararak, bu nedenle birçok kiinin sektörden uzaklatn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git