Göçerlerin zorlu yolculuğuna "Kovid-19" molası

Göçerler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığınca yayımlanan genelge doğrultusunda yolculuklarında 1 Mayıs'a kadar mola verdi.

Haberler 27.04.2020 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinde her yl nisan aynda havann snmasyla klaklardan çkardklar hayvanlarn yüksek kesimlere götürmek için günler süren yolculua balayan göçerler, bu yl Kovid-19 engeline takld.

Koronavirüsle mücadele kapsamnda çileri Bakanlnca yaymlanan genelgeyle mevzuatta belirlenen izinleri alan göçerlerin yolculuuna 1 Maystan sonra müsaade edilecei açkland.

Diyarbakr, anlurfa, Batman ve Mardindeki klaklardan çkardklar hayvanlarla yaz boyunca konaklayacaklar Dou Anadolu Bölgesindeki yaylalara gitmek için yola çkan göçerler, hem kendi hem de toplum sal için bulunduklar yerlerde hayvanlarn otlatarak bu sürecin geçmesini bekliyor.

anlurfadan Bingölün Karlova ilçesindeki yaylalara giderken güzergah olarak, hayvanlarnn su ihtiyacn karlamak için Murat Nehri havzasn seçen göçerler, Elazn Palu ilçesinde 1 Mays bekliyor.

GÖçERLERN KERVANI

Göçerlerden 34 yandaki Bayram Da, , Anadan doar domaz bu ie baladm. diyerek ailece göçer yaam sürdürdüklerini belirtti.

Geçmite bir süre bölgede yaanan terör olaylar nedeniyle yayla yolculuuna ara verdiklerini ifade eden Da, son yllarda huzur ve güven ortamnn salanmasyla bu ii sürdürdüklerini söyledi.

Da, Yayla hayatmz ve klak dönemimiz var. Belirli aylarda yollardayz. Gece dadayz, gündüz dadayz. Ev artlarmz yok, hayatmz bu ekilde devam ediyor. dedi.

Normalde her yl nisan aynn banda mevsimsel artlara göre yola çkyorduk. Bu zamanda yolda olmamz gerekiyordu fakat iller aras hastaln tanmamas için geçie yasak getirildi, bekliyoruz. diyen Da, tedbirlere uyulmas gerektiini ifade etti.

Hastala yakalanp tedavisi sürenlere salk, hayatn kaybedenlere de Allahdan rahmet dileyen Da, sürü sahiplerinin salgn nedeniyle bulunduklar bölgede beklemede olduunu bildirdi.

Da, kendilerinin de Palu bölgesinde mola verdiklerini, halkn kendilerine hogörüyle yaklatn anlatarak, belirlenen yerlerde hayvanlarn otlattklarn kaydetti.

NALLAH BR AN ÖNCE YAYLALARA DORU GDERZ

Göçerlerden 44 yandaki Kemal Özcan da koronavirüs salgn nedeniyle yola geç çktklarn dile getirerek salgnn bir an önce son bulmasn istediklerini belirtti.

nallah bir an önce yaylalara doru gideriz. Bekleyi bizim için biraz skntl. Gelip geçtiimiz bir güzergah olduu için bölgeyi tam olarak bilmiyoruz. ifadelerini kullanan Özcan, bu süreç geçtikten sonra yolculuklarna devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git