Gözler bu zirvede!

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını bugün yapacak

Haberler 02.12.2019 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çi, iveren ve hükümet temsilcilerinden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bugün saat 14.00te ilk toplantsn yapacak.

Dorudan 7 milyona yakn çalan ilgilendiren asgari ücret görümeleri; Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnn ev sahipliinde balayacak. Bakan Zehra Zümrüt Selçukun bakanlnda toplanacak komisyonda, içi tarafn Türkiye çi Sendikalar Konfederasyonu (Türk-), iveren tarafn ise Türkiye veren Sendikalar Konfederasyonu (TSK) temsil edecek. Toplantda, içi ile iveren temsilcileri talep ve görülerini sunacak.

Türk-, Hak- ve DSKin gelir vergisi tarife basamaklar ve oranlarnn çalanlar lehine güncellenmesi talebiyle balayan birliktelii, asgari ücret konusunda da sürüyor. Komisyonda içi tarafn temsil eden Türk-, önceki yllardan farkl olarak asgari ücret konusunda Hak- ve DSK ile görü alveriinde bulundu.

Ayrtmz zaman bedelini beraber ödüyoruz. Yan yana gelmek mecburiyetindeyiz. deerlendirmesinde bulunan Türk- Genel Bakan Ergün Atalay, bir kiinin yaam maliyetinin 2 bin 578 lira olduuna dikkati çekerek, yeni asgari ücrette bu rakamn göz önünde bulundurulmas gerektiini söyledi.

veren tarafn temsil eden TSK yönetimi ise yeni asgari ücretin içiler kadar iverenler de düünülerek belirlenmesi gerektiinin altn çizerek, Yatrm, üretim, ihracat, istihdam zincirindeki halkalardan her birini eit derecede önemli görüyoruz. Biri krlrsa zincir kopar. çalmalarmz bu dengeleri dikkate alarak sürdürmeliyiz. Asgari ücrete yaplacak art belirlerken, içilerimiz kadar isizlerimizi de düünmek ortak sorumluluumuzdur. görülerini paylat.

Asgari ücreti, yasa gerei 5er içi, iveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kiiden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, iveren tarafn TSK, içi tarafn ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduu için Türk- temsil ediyor.

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnda gerçekletirilen ilk toplantnn ardndan komisyon, içi ve iverenin ev sahipliinde de ayr ayr toplanacak. Komisyon, son toplantsn yine Bakanlkta yapacak.

Bakanln belirledii üyelerden birinin bakanlk ettii komisyon, en az 10 üyenin katlmyla toplanp, oy çokluuyla karar veriyor. Oylarn eitlii halinde bakann bulunduu tarafn çounluu salad kabul ediliyor.

Asgari ücret, halen bekar bir içi için aylk brüt 2 bin 558 lira 40 kuru, vergiler ve kesintiler dütüünde net 2 bin 20 lira 90 kuru olarak uygulanyor. Apartman görevlileri için ise normal içilerden farkl olarak gelir ve damga vergileri kesilmediinden net 2 bin 174 lira 64 kuru olarak hesaplanyor.

Asgari ücretin iverene toplam maliyeti, bir içi için 3 bin 6 lira 12 kuru. Bunun 2 bin 558 lira 40 kuruunu brüt asgari ücret, 396 lira 55 kuruunu sosyal güvenlik primi, 51 lira 17 kuruunu iveren isizlik sigorta fonu oluturuyor.

Ana Sayfaya Git