Gözler enflasyonda

Ocak zammı için sadece SSK ve Bağ-Kur emeklileri değil, memur emeklilerinin gözü de enflasyon verilerinde. Öngörülen zam oranıyla ilgili beklentilerini dile getiren emekliler, hayat şartlarından dolayı kıt kanaat geçindiklerini belirttiler.

Haberler 01.01.2020 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hükümet tarafndan 2020 için yaplmas öngörülen emekli maa zammnn yetersiz olduunu belirten emekliler, emekli maalarna yaplacak zam orannn, gider kalemlerine getirilen zamlarla orantl olmas gerektiini belirttiler.

Türkiyede yaklak 15 milyon emeklinin gözü kula, ocak aynda açklanmas beklenen maa zammna çevrildi. Emeklilie hak kazanan tüm vatandalarn aldklar aylk emekli maalarna yl içinde biri ocak dieri de temmuz olmak üzere iki farkl dönemde zam alyor.

Memur ve emekli maa zammnn net olmas için 3 Ocak 2020 günü açklanacak Aralk 2019 TÜFE rakamlar bekleniyor. Bu yl emeklilerin maalarna yüzde 6.06 ile 6.65 arasnda zam gelmesi bekleniyor.

Emekliler ise; kira, gda, elektrik, doalgaz, su, ulam ücretlerine yaplan zam oranndan sonra emekli maalarna yaplacak zam orannn da bu giderlere yaplan zamlarla orantl olmasn istiyor.

Mardinli emekliler, 2020 için öngörülen zam oranyla ilgili beklentilerini dile getirdiler. Yaplmas öngörülen zam orannn çok düük olduunu belirten emekliler, hayat artlarndan dolay kt kanaat geçindiklerini belirttiler.

Geçinebilmemiz için 2 bin 500 TL olmas lazm

Emekli maann kendilerine yetmediini dile getiren Tahir çetin, Aylk aldmz bin 700dür, bu da bize yetmiyor. Giderlerimiz çok, her eye zam gelmi. Eer 2 bin ile 2 bin 500 arasnda bir rakam olursa çok iyi olur. En azndan geçilebileceiz. Yalandmz için ek i de yapamyoruz, gözümüz zam oranlarndadr. Bakalm inallah hayrl olur. dedi.

Maamz bize yetmiyor, biraz iyiletirme yaplsa çok iyi olur

Baka bir emekli Süleyman Öncel de ocak aynda maalara iyi bir zam beklediklerini söyledi. Fakir olduklarn ve tek geçim kaynaklarnn maalar olduunu söyleyen Öncel, unlar söyledi:

Aldmz ücret bize yetmiyor. Elektrik, su, imdi de doalgaz, faturalar derken bize yetmiyor. çalacak gücümüzde kalmad, ne yapacamz bilemiyoruz. Maalarmzda biraz iyiletirme olsa çok iyi olur. Ben bin TL alyorum, bu para kime neye yetecek. 8 çocuklu bir aileyiz, nasl geçinelim. nallah maalarmzda bir iyiletirme yaplr.

Kt kanaat geçiniyoruz

Ocak aynda yaplacak zammn kendilerini mutlu etmesini temenni etmesini dileyen Vahdettin Aydn da Ancak ne kadar zam yaplacan ben deil devlet biliyor. Biz ne kadar istesek de vermiyorlar. Ne kadar vereceklerini onlar biliyor ama unun altn çizeyim. Bir aileye bakyoruz, çocuklarmz var. Ev kiras, su ve elektrik, yakacak, telefon faturalar derken elimizde gerçekten bir ey kalmyor. Kt kanaat geçiniyoruz. 6 çocuum var, henüz bir ite çalmyorlar. Bazlar da okul okuyor ama daha atamalar yaplmam. nallah iyi zam yaplr da biz de rahatlarz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git