Gözler TCMB'ye çevrildi

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed), politika faizini beklentiler doğrultusunda sabit bırakmasına karşın yılın geri kalanında bir faiz artışına daha gidebileceğinin sinyalini vermesiyle negatif bir seyir izlenirken, bugün yurt içinde gözler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararına çevrildi.

Haberler 21.09.2023 - 08:55 Son Güncelleme : 21.09.2023 - 09:34

Fed, politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında bıraktı.

Karar sonrası açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell, uygun olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduklarını belirterek, enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefe doğru indiğinden emin olana kadar para politikalarını kısıtlayıcı seviyede tutma niyetinde olduklarını söyledi.

Bu toplantıda aldıkları politika faizini sabit tutma kararlarının para politikasında istedikleri duruşa ulaştıkları anlamına gelmediğini ifade eden Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin çoğunun bu yıl kalan 2 toplantıda faiz oranlarını bir kez daha artırmanın uygun olacağını öngördüğünü aktardı.

Powell, ekonomide yumuşak inişin öncelikli hedefleri olduğunu vurgulayarak, bunca zamandır bunu başarmaya çalıştıklarını kaydetti.

Dünkü toplantının ardından yayımlanan Fedin ekonomiye ilişkin projeksiyonları ve politika faizine ilişkin üyelerin beklentilerinin yer aldığı dot plot grafiğinde federal fon oranına ilişkin tahmin, bu yıl sonu için yüzde 5,6 olarak korunarak bir faiz artışının daha sinyalini verdi.

Fedin federal fon oranına ilişkin 2024 yılı için tahmini yüzde 4,6dan yüzde 5,1e, 2025 yılı için de yüzde 3,4ten yüzde 3,9a yükseltildi. Fedin 2026 yılına ilişkin faiz öngörüsü ise yüzde 2,9 oldu. Uzun dönem ortalama faiz beklentisi ise yüzde 2,5te tutuldu.

Bankanın enflasyon tahminleri ise bu yıl için yüzde 3,2den yüzde 3,3e yükseltildi, 2024 için yüzde 2,5 olarak korunurken, 2025 yılı için yüzde 2,1den yüzde 2,2ye çıkarıldı. Enflasyon tahmini 2026 için yüzde 2 oldu.

Analistler, Fedin beklenenden daha uzun süre faizleri yüksek seviyelerde tutacağına ilişkin sinyallerin projeksiyonda verildiğini söyledi.

Söz konusu gelişmelerin ardından Fedin hamlelerine en duyarlı göstergelerden biri olan 2 yıllık ABD hazine tahvili getirileri, Temmuz 2006dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

New York borsasında dün S P 500 endeksi yüzde 0,96, Nasdaq endeksi yüzde 1,53 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,22 değer kaybetti. ABDde endeks vadeli kontratlar, yeni güne de negatif bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün pozitif bir seyir izlenirken, bugün yatırımcılar, İngiltere Merkez Bankasının (BoE) faiz kararına odaklandı.

Analistler, dün İngilterede açıklanan verilere göre, enflasyonun beklenmedik bir şekilde yavaşlamasının ardından para piyasalarında, BoEnin faiz artıracağına yönelik beklentilerin azaldığını söyledi.

İngilterede enflasyon, ağustos ayında yıllık bazda hız keserek yüzde 6,7 düzeyinde gerçekleşti. Bir önceki ay Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 6,8 artış gösterirken, piyasaların beklentisi bu ay yüzde 7 artış olacağı yönündeydi.

İngilterede enflasyonun beklentilerin altında kalmasının ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda, BoEnin politika faizini bugün 25 baz puan artırma ihtimali yüzde 80den yüzde 40a geriledi.

Analistler, BoEnin politika faizini artırsa bile artık bu döngünün sonuna yaklaştığını düşündüklerini bildirdi.

Dün İngilterede FTSE 100 endeksi yüzde 0,93, Fransada CAC 40 endeksi yüzde 0,67, İtalyada MIB 30 endeksi 1,64 ve Almanyada DAX 40 endeksi yüzde 0,75 artış kaydetti. Avrupada endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise negatif bir seyirle başladı.

Powellın şahin tonlu yönlendirmelerinin ardından düşen risk iştahı, Asya piyasalarına da taşındı. Analistler, Fedin faizleri beklenenden daha uzun süre yüksek seviyelerde tutacağına yönelik endişelerin arttığını belirterek, küresel pay piyasalarında risk iştahının azaldığını ifade etti.

Dün doların diğer önemli para birimleri karşısında değer kazanırken, Japon yeni karşında yatay bir seyir izlediğine dikkati çeken analistler, Japonya Merkez Bankasının (BoJ) müdahaleye devam ettiğini söyledi.

Kapanışa yakın Japonyada Nikkei 225 endeksi yüzde 1,2, Güney Korede Kospi endeksi yüzde 1,6, Hong Kongda Hang Seng endeksi yüzde 1,3 ve çinde Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 azalış kaydetti.

Yurt içinde, dün satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbulda BIST 100 endeksi, yüzde 0,82 değer kaybıyla günü 7.719,82 puandan tamamlarken, bugün gözler TCMBnin faiz kararına çevrildi.

AA Finansın beklenti anketine katılan ekonomistler, TCMB politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 30a çıkarılacağını tahmin ediyor. Anket sonuçlarına göre, 250 ila 600 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 27,50 ile yüzde 31, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 35 ile 45 arasında yer aldı.

Dolar/TL, dün yatay bir seyir izleyerek günü 27,0278den kapatmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 27,0420 seviyesinden işlem görüyor.

Öte yandan, dün Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 5 şirketin sermaye artırımına onay verdi. Kurul, Kalekim Kimyevi Maddelerin 345 milyon liralık, Mercan Kimya Sanayi ve Ticaretin 127 milyon liralık ve çimsa çimentonun 810,5 milyon liralık bedelsiz sermaye artırımı başvurusunu onayladı.

İzmir Fırça Sanayi ve Ticaret AŞ ile Kuvva Gıda Ticaret ve Sanayi Yatırımları AŞnin tahsisli sermaye artırımı başvurusuna onay verildi. İzmir Fırçanın sermayesini tahsisli olarak 50 milyon TL satış bedeli karşılığı nominal tutarda artırması talebi ile Kuvva Gıdanın 287,1 milyon TL satış bedeli karşılığı nominal tutarda sermaye artırımı talebi onaylandı.

Analistler, bugün yurt içinde TCMBnin faiz kararının yanı sıra haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise İngilterede BoEnin faiz kararı ve ABDde ikinci el konut satışları başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.800 ve 7.900 seviyesinin direnç, 7.700 ve 7.600 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, eylül ayı tüketici güven endeksi

14.00 Türkiye, eylül ayı TCMB faiz kararı

14.00 İngiltere, eylül ayı BoE faiz kararı

14.30 Türkiye, ağustos ayı uluslararası rezervler ve döviz likiditesi

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları,

17.00 ABD, ağustos ayı CB öncü göstergeler endeksi

17.00 Avro Bölgesi, eylül ayı tüketici güven endeksi

Ana Sayfaya Git