Gram altın 3 haftadır yükseliyor

Küresel piyasalarda, hem ekonomi hem de siyaset gündeminin yatırımcı risk algısında bozulmaya yol açması gram altının 282 lirayı aşarak yükselişini 3. haftaya taşıdı.

Haberler 26.08.2019 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Altnn gram fiyat, yatrmclarn güvenli liman olarak görülen varlklara yönelmesi ile yükseliini 3. haftaya tarken, analistler küresel çapta yaanan gelimelerin gram altna talebi uzun bir süre daha canl tutabileceini vurguluyor.

Son dönemde küresel çapta zayf gelen makroekonomik verilerin dünyann önde gelen ekonomilerine ilikin resesyon kayglarn artrmas, uzun vadeli tahvil faizlerindeki düü, Avrupada siyasi belirsizlikler, Brexit çkmaz, ticaret sava ve merkez bankalarnn para politikalarna dair gelimeler ekonomi gündemini belirleyen konular olarak öne çkyor.

ABD ile çin arasndaki ticaret savanda, taraflarn zaman zaman sertleen açklamalar güvenli liman olarak görülen varlklara talebin artmasn beraberinde getirirken, dier taraftan her geçen gün yükselen siyasi belirsizlik ve jeopolitik gelimeler de yatrmclarn risk algsn negatif etkiliyor.

Her ne kadar Avrupa Merkez Bankas (ECB) ve çinden ekonomiyi destekleyici yönde admlar atlacana dair güçlü sinyaller alnsa da ABD Merkez Bankasnn (Fed) gelecek dönem para politikasna yönelik yetkililer arasnda görü ayrl bulunmas ve net bir sinyal verilmemesi, piyasalarda belirsizlie yol açyor.

Öte yandan, Avrupadaki siyasi belirsizlie talyann da eklenmesi, Brexit konusunda da anlamasz ayrln öne çkmas, halihazrda ekonomik açdan skntl durumda bulunan bölgeye yönelik endieleri artryor.

Tüm bu gelimelerle uluslararas piyasalarda hareketine yön veren altnn ons fiyat, 13 Austosta 1.535 dolar seviyelerini test ederek Nisan 2013ten bu yana en yüksek seviyeyi görmütü. Geçen hafta ise altnn ons fiyat 1.492-1.530 dolar bandnda hareket etmesinin ardndan haftay yüzde 1e yakn deer kazanarak 1.525 dolarn üzerinde kapatt.

Altnn ons fiyatndaki güçlü seyrin arlkl etkisi ile ay bandan bu yana yükseli eiliminde bulunan altnn gram fiyat, geçen haftay ise dolar/TLdeki arttan da bulduu destekle yüzde 4ün üzerinde deer kazanarak 282,4 liradan tamamlad. Böylece altnn gram fiyat, yükseliini de 3. haftaya tam oldu.

Gram altndaki yükselie en önemli destek ons fiyatndan

Ahlatç Yatrm Menkul Deerler Aratrma Müdürü Bar Ürkün, konuya ilikin yapt açklamada, gram altnn son üç haftadr yükseliini destekleyen en önemli gelimenin, altnn ons fiyatndaki hzl art olduunu söyledi.

Ons altn fiyatnn temmuz sonunda 1.419 dolar seviyelerinde bulunduunu anmsatan Ürkün, fiyatlarn 1.535 dolar civarna yükselmesinde etkili olan nedenleri öyle sralad:

Küresel resesyon endielerinde ABD-çin arasnda artan ticaret gerilimi, çin para birimi yuann 7 seviyesi üzerine doru giderek zayflamas, Hong Kongda devam eden protestolar, Arjantinde ön seçim sonras oluan endieler, Avrupa ve Asyada olumsuz gelen veriler, hard Brexit endielerinin artmas, Almanyadaki ekonomik küçülme görüntüsü sonucu gelimi ülke merkez bankalarnn genileyici para politikalarna yeniden dönü beklentileri, faiz indirim beklentilerinin artmas.

Gram altna talep uzun bir süre daha canl kalabilir

Ürkün, çin ile ABD arasndaki ticaret sava kapsamnda taraflarn birbirine verecei tepkilerin ons altnda yükselii tetiklediini, bu durumun gram altnda yükselii beraberinde getirdiini ifade etti.

Gelecek süreçte, ticaret savalar kaynakl etkilerin daha fazla hissedilecei ve güvenli varlklara ilginin devam edecei bir dönem içerisinde olunabileceini anlatan Ürkün, unlar kaydetti:

Bu sonucun yarataca belirsizlik, ekonomilerde resesyon endielerini güçlendirerek piyasalarda faiz indirim beklentilerinin ve daha fazla parasal tevik uygulamalarnn artacana iaret edebilir. Ayrca Brexit belirsizlii ile Avrupa ekonomisindeki bozulmay da faiz beklentilerinin nedenleri arasna eklemek gerekiyor. Sonuç olarak ticaret savalar üzerinden balayan, zaman zaman kur savalarna dönüen bu gelimelerde olumlu bir sonuca iaret eden görüntü olmadkça güvenli varlklara olan talep artabilir ve böylece gram altnda da daha fazla yükseli yaanmasna neden olabilir. Sonuç olarak yaanan tüm gelimeler gram altna talebi uzun bir süre daha canl tutacak gibi görünüyor.

Gram altnda 280 lira seviyesinin önemli olduunu vurgulayan Ürkün, Bu seviye üzerinde kapanlarn devam halinde ksa vadede 286 lira ve 296 lira seviyeleri gündeme gelebilir. Bu seviyenin altnda tutunma durumunda ise kimi zaman yaanacak düzeltmelerde 272-268 lira seviyeleri tekrar yukar dönüler için takip edilmeli. diye konutu.

Ana Sayfaya Git