Gram altın tüm zamanların zirvesinde

Gram altın, dolar kurundan bulduğu destekle bu hafta tarihinin en yüksek seviyesi olan 166,4 liraya çıktı.

Haberler 18.03.2018 - 23:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Altnn gram fiyat bu hafta, altnn ons fiyatndaki deer kayplarna karn dolar kurundaki yükselilerden bulduu destekle al arlkl bir seyir izledi. Haftaya 162 lira seviyesinden balayan gram altn, bu süreçte yükseli eilimini sürdürerek, 16 Mart Cuma günü 166,4 lira ile tüm zamanlarn en yüksek seviyesini gördü.

Yatrmcsna haftalk bazda yüzde 2,1 getiri salayan altnn gram fiyat, haftay 165,6 liradan tamamlad. Ayn dönemde altnn ons fiyat ise yaklak yüzde 0,70 deer kaybetti. Altnn ons fiyat, haftann son ilem gününü 1.314,20 dolar seviyesinden tamamlad.

Gram altn, ylbanda bu yana da yatrmcsna yüzde 4 kazandrd.

GCM Menkul Kymetler Aratrma Uzman Enver Erkan, AA muhabirine yapt açklamada, son zamanlarda dolar kurundaki deer kazançlarnn altnn gram fiyatnn yükselmesine neden olduunu kaydetti.

Erkan, gelecek hafta ABD Merkez Bankasnn (Fed) kararlarna ons altnn verecei tepkinin çok önemli olduuna dikkati çekerek unlar kaydetti:

Özellikle içeride altnn gram fiyatnn geri çekilmesini bekleyeceksek önce ons altnn geri çekilmesini görmemiz gerekir. çünkü kur taraf çok snrl aa yönlü potansiyel gösteriyor ve muhtemelen TLde deer kayb eilimi önümüzdeki dönemde de devam edecek. Altn ons fiyatna ilikin tahminlerin ise 1.380-1.400 dolar bandn gösterdiini görmekteyiz. Bu süreç içerisinde küresel altn fiyatlar da Fedin politikalarndan tutun da ABD Bakan Donald Trump kaynakl politik gerilimlere kadar birçok eyi fiyatlayabilir. Her iki deikende, kur ve ons altnda, gerileme anlaml miktarda deiiklik gerçeklemedii sürece gram altnda da yukar gitmek için daha istekli bir görünüm göreceiz.

Altn fiyatlarn etkileyebilecek birçok parametrenin olduunu, bunlarn banda ABD ekonomisine ilikin enflasyon gelimeleri ve Fedin para politikas olduunu belirten Erkan, bunlarn yan sra ticaret savalar, küresel faiz hareketleri, Kore kaynakl jeopolitik gelimeler, Trump yönetimine ilikin riskler, Fed dndaki büyük merkez bankalarnn aksiyonlar, küresel büyüme gibi balklarn da altn fiyatlar için önemli olduunu kaydetti.

Erkan, altnn gram fiyatnn 161-163 lira band üzerinde kald sürece 170 lira seviyelerini zorlayacan, daha geni bantta ise 182 lira seviyesinin gündeme gelebileceini dile getirdi.

- Gram altnn yükselmesinin temel nedeni dolar kurundaki yukar hareketler

ntegral Yatrm Aratrma Uzman Yardmcs Aylin Cevizci, gram altnn 166,4 liraya yükselmesinin en temel nedenin dolar kurunda yaanan yukar yönlü hareket olduunu kaydetti.

Dolar kurunun hafta banda uzun bir süredir hareket ettii 3,7300-3,8330 bandn yukar krdn belirten Cevizci, pazartesi açklanan ocak ay cari ilemler dengesi verisinin kurun bu hareketinde etkili olduunu söyledi.

Cevizci, dolar kurunda yaanan deer kazançlarnn devam etmesi durumunda altnn gram fiyatnn yukar yönlü eilimi koruyacan ifade ederek, Ons altn tarafndan bakacak olursak, bu konuda gelecek hafta Fedin piyasalara verecei mesaj ons altn fiyatlamas açsndan önemli olacak. Ama unu belirtelim ki TL kaynakl yaanan bu hareket dolar kaynakl da desteklenir ve 3,95 üzerine doru bir hareket balar ise ons altn bu noktada 1.313 altna geri çekilse dahi gram altnda 166 TL üzerindeki seyir devam edebilir. deerlendirmesinde bulundu.

Fedin 21 Marttaki faiz kararnn takip edileceini bildiren Cevizci, faiz artrmndan daha çok projeksiyonlar ve Fed Bakan Jeromo Powelln piyasalara verecei mesajlarn daha önemli olacan dile getirdi.

Cevizci, altnn gram fiyatnda yaanan bu yukar yönlü harekette, 160-162 TL araln alm yönünde deerlendiren yatrmclarn kar realize edebileceklerini belirterek unlar kaydetti:

Yukar yönlü hareketin haber kaynakl yaanmasndan ötürü negatif gelimelerin yava yava dinmesi yaanan bu pozitif hareketinde zayflamasna neden olabilir. Bu nedenle gram altnn bulunduu noktalar olan 165-167 TL bölgesinde alm yönlü bir karar almak yatrmclarn getiri orann az tutabilecei gibi daha yüksek bir getiri beklentisi olanlar da orta vadede bekletebilir. Bu nedenle alm araln 1-2 TL yukar çekerek, geri çekilmelerde, 163-164 bölgesine doru düüler hatta bu seviyelerinde altna sarkmalarda altnn gram fiyatnda alm için uygun olacan düünüyorum.

Ana Sayfaya Git