GSS prim düzenlemesi haftaya Genel Kurulda görüşülecek

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çalık, zorunlu olarak Genel Sağlık Sigortalı olan 2 milyon 700 bin kişinin aylık primini 54 liraya düşüren düzenlemenin önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulunda görüşüleceğini bildirdi.

Haberler 18.02.2017 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Bakan Yardmcs Öznur çalk, zorunlu olarak Genel Salk Sigortal olan 2 milyon 700 bin kiinin aylk primini 54 liraya düüren düzenlemenin önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulunda görüüleceini belirterek, böylece sosyal güvenlik emsiyesi altndaki vatandalarn orannn yüzde 97,5e yükseleceini bildirdi.

çalk, sosyal güvenlik emsiyesini genilettiklerini belirterek, Bu kapsamdaki 68 milyon vatandamz, devletten salk hizmeti alyor. Ama geriye kalan 10 milyon vatandamzn özellikle salk hizmeti alabilmesi için, geçmi dönemin iflas eden Fak-Fuk Fonundan, Yeil Kartndan bizar düen vatandamzn salk hizmetinden istifade edebilmeleri için Genel Salk Sigortas diye bir sistem oluturduk. dedi.

çalk ayrca primini ödeyemeyecek durumdaki 7 milyon vatandan genel salk sigortas primlerini devletin ödediini anmsatt.

Sistemde gelir testi sonucu 71 lira ile 426 lira arasnda Genel Salk Sigortas (GSS) prim borcu çktn hatrlatan çalk, vatandalarn prim borçlarn ödemekte zorlandnn görülmesi üzerine prim miktarn 54 liraya sabitlediklerini vurgulad.

Bununla ilgili yasa teklifini Meclise sunduklarn, gelecek hafta TBMM Genel Kurulunda görüüleceini bildiren çalk, Artk gelir testine ihtiyaç kalmayacak, Genel Salk Sigortasnda primleri ödenen 7 milyon vatandamzn dnda kalan 2 milyon 700 bin vatandamz için sadece tek rakam benimsenmi olacak, o da 54 lira. Sosyal devletin inas için çok önemli olan tüm vatandalarmzn sosyal güvenlik emsiyesi altnda olmasn salayacamz çok önemli bir icraattr. dedi.

Herkesin salk hizmetlerine ulamasn istediklerinin altn çizen çalk, Vatandalarmzn yüzde 97si sosyal güvenlik emsiyesi altna girmi olacak. Geriye kalan yüzde 2,5luk kesimin de kimisi adres deiiklii olan veya yurt dnda bulunan vatandalarmz. Aslnda yaplacak bu düzenlemeyle vatandalarmzn yüzde yüze yaknn sosyal güvenlik korumas altna alm, tümüne salk güvencesi salam bulunuyoruz. eklinde konutu.

Ahilik Sand, 5 puanlk tevik dolaysyla ek yük getirmiyor

çalk, ekonomik krizden etkilenerek i yerini kapatan esnaflara, kurulacak Ahilik Sand üzerinden 10 aya kadar isizlik maa verileceini belirterek, Ahilik, bizim medeniyetimizden gelen bir vazgeçilmezimizdir, Osmanldan itibaren en önemli kurumlarmzdandr. Esnafmza sahip çkmak adna Ahilik Sand oluturuyoruz. dedi.

Ahilik Sandna ilikin yasa teklifinin de gelecek hafta Meclis Genel Kuruluna geleceini kaydeden çalk, ahilik kurumunu modern sosyal sigortalar sistemine adapte ederek, yeniden canlandracaklarn ifade etti.

Ahilik Sandndan küçük esnaf, tüccarlar, odalara kaytl çalanlar, sanatkarlar, irket ortaklar, gelir vergisi mükellefleri ve iverenlerin yaralanabileceini bildiren çalk, muhtarlar, at yar jokey ve antrenörleri, istee bal sigortallar ile tarmda çalanlarn kapsam dnda tutulduunu belirtti.

Esnafa geçen yl getirilen 5 puanlk prim tevikinden dolay zaten asgari tutardan 89 lira ile 666 lira arasnda indirim salandn hatrlatan çalk, dolaysyla bu yeni düzenlemenin ilave bir mali yük getirmeyeceinin altn çizdi.

ki yl çalan esnafn 6, iki buçuk yl çalan esnafn 8, en az 3 yl çalan esnafn ise i yerini kapatmas halinde 10 ay boyunca isizlik maa alabileceini kaydeden çalk, en az isizlik maann 710 lira, en fazla isizlik maann ise bin 420 lira olacan söyledi.

Sigortasz içi çaltrandan tevik geri alnacak

Türkiyede son dönemde isizlikte görülen art önlemek üzere kapsaml bir istihdam paketi hazrladn da dile getiren çalk, verenin üzerindeki istihdam yükünü, sigorta primlerini devlet olarak biz ödeyerek kaldryoruz. Bu ekilde isiz vatandalarmza da i imkan salam olacaz. Cumhuriyet tarihini en güçlü prim ve vergi desteini getirdik. Hedefimiz 1,5 milyon istihdam yaratmak. dedi.

çalk, yeni prim teviki ile bir asgari ücretlinin iverene vergi ve prim maliyetini bu yl sonuna kadar sfrladklarn belirterek, iverenlerin sahte sigortal veya sigortasz içi çaltrlmas durumunda tevikin geri alnacan söyledi. SGKya borcu olan iverenlerin ise yaplandrma yapmlar ise taksitleri sürdüü ve yaplandrma bozulmad sürece bu yeni tevikten yararlanabileceklerini aktaran çalk, amaçlarnn ekonomiye can suyu vermek, isizlii bitirmek olduunu vurgulad.

verenler tarafndan bu konunun çok hzl bir ekilde kabul gördüünü dile getiren çalk, Özellikle 15 Temmuzdan sonra Türkiyeye yaplmak istenen ekonomik darbeye kar hükümetimizin yapm olduu çalmalar, çok ciddi manada vatandalarmz nezdinde de kabul görecek. deerlendirmesinde bulundu.

çalk öyle devam etti:

sizlikle de terörle de darbelerle de vesayetle de mücadele edeceiz. Ayn anda hem terör örgütleriyle mücadele ediyoruz, hem terör örgütlerinin ülkemiz üzerinde gezdirdikleri kara bulutlar ortadan kaldrmaya çalyoruz. Ekonominin güçlenmesi, istihdamn ve üretimin artmas için özel sektör dahil olmak üzere insanlarmza desteklerimizi veriyoruz. Esnafmzdan KOBlerimize, sanayicimizden iverenlerimize kadar ülke ekonomisine katkda bulunan her kesimi göz önünde bulundurarak bu çalmalar yapyoruz. çalk, bu düzenlemenin çok hzl bir ekilde çkartacaklarnn altn çizdi.

Ana Sayfaya Git