Gübre fiyatları ekim yaptırtmıyor

Gübre ve akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışlar “tarımın başkenti” Gaziantep’te çiftçileri olumsuz yönde etkiliyor.

Haberler 26.10.2021 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarmda gübreleme dönemi yaklarken gübre fiyatlarndaki artlar çiftçileri tedirgin ediyor. çiftçiler, tarla ve bahçelerinde kullanlacak olan gübrenin fiyatnn yüzde 100ün üzerinde artmasna tepki gösterdi.

Gübre ve akaryakt fiyatlarna üst üste gelen zamlar çiftçilerin tepkisine neden olmakla birlikte birçok çiftçiyi de üretimden uzaklatryor. Gübre ve akaryakt fiyatlarnn yüksek olmas üretimin azalmasna ve bu durumun gda fiyatlarna da yansyaca belirtiliyor.

çiftçiler yüzde 100ün üzerinde artan gübre fiyatlarnn tarmsal üretim için en büyük tehdit olduuna dikkat çekiyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle çiftçinin ihtiyaç duyulan gübreyi kullanamamas durumunda verimin ve üretimin azalmas nedeniyle gda fiyatlarnn da artacan belirten çiftçiler ve uzmanlar, çiftçinin yaad sorunun sofraya da yansyacan ifade ediyor.

çiftçinin mutlaka desteklenmesi veya yaplan zamlarda geri adm atlmas çarsnda bulunan ziraat odalarnn yetkilileri, gübre ve akaryakt fiyatlarndaki zamlarn üretimi azaltacana dikkat çektiler.

Gübre fiyatlarnn geçen yla göre yüzde 100ün üzerinde arttn ifade eden çiftçi ve Oda Bakan Cuma Yiit, girdi maliyetlerinin yüksek olmasndan dolay çiftçilerin üretim yapmakta artk zorlandna dikkat çekti. çiftçilerin üretim yaparken kullandklar ilaç, gübre, mazot ve tohum maliyetlerinin yüksek olduunu belirten Yiit, çiftçilere verilen mazot ve gübre desteinin üretimin eksiksiz gerçeklemesi için yetersiz kaldn ifade etti.

çFTç DE BR KARAMSARLIK VAR

Özellikle gübre fiyatlarnn geçen yla göre çok yükseldiini belirten Yiit, u anda ekim ay, çiftçilerde ekim için hazrlklara balad. çiftçinin maliyeti artt. Kuraklk da bizi endielendiriyor. nallah bir ya olur. Hem maliyetlerin artmasndan hem de yan olmamasndan dolay çiftçi u anda karasz ve ne yapacan bilmiyor. çiftçi de bir karamsarlk var. çiftçi u anda ciddi bir sknt yayor. Bir taraftan kuraklk bir taraftan da maliyetler çok yükseldi. Ekim yapan çiftçi gönülsüz yapyor. Fakat çiftçi hakl. çünkü maliyetler yüksek bir yandan da kuraklk korkusu var. Bu yl baya büyük bir sknt var. dedi.

KORKUMUZ ÜRETMN AZALMASIDIR

Artan maliyetler nedeniyle çiftçi saysnda yar yarya azalma olduunu belirten Yiit, Bu durum bizi endielendiriyor. Böyle devam ederse üretim azalr, bizimde korkumuz üretimin azalmasdr. Üretim azalrsa hem gda fiyatlar artar hem de çiftçi says azalr, sknt daha büyük olur. Üretimi artrmamz lazm. Maliyet artarsa gda fiyatlar da artar. Kurakln da bu durumda etkisi var. Kuraklk bu ekilde devam ederse sknt daha da büyük olur. Yer alt sularnda da azalma olur. ifadelerini kulland.

Artan maliyetlere kar yetkililerin bir an önce önlem almas gerektiini belirten Yiit, laç, gübre, elektrik ve dier girdi maliyetlerinde önlen alnmasn istiyoruz. Zaten bu durumu Tarm ve Orman Bakanl bata olmak üzere yetkililerimiz de biliyor. Ama biz önlem alnmasn istiyoruz. çünkü bu gidiat hiç iyi deil. eklinde konutu.

Ali çolak ise çiftçinin son zamlardan sonra gübre ve akaryakt alacak gücünün kalmadn belirtti. Artan maliyetler nedeniyle çiftçinin durumunun iç açc olmadn belirten çolak, devletin mazot ve gübre desteinin çiftçinin masrafnn yarsn bile karlamadn ifade etti.

çFTç HER ZAMAN BORçLANIYOR

Desteklerin yetersiz olduunu belirten çolak, çiftçi her zaman borçlanyor. Borçlanma da büyük bir tehlike oldu. çiftçi borçlandndan dolay tarlasn ve traktörünü satmak zorunda kalyor. Maliyetler artt ve çiftçi artk ekim yapmaktan korkuyor. çünkü gübre ve akaryakt fiyatlar ciddi oranda artt. Bu durum çiftçinin ekim yapmasn engelliyor. Tarmsal girdilerin her geçen gün artmas karsnda çiftçi üretim yapamaz duruma geldi. çiftçiye verilen gübre ve mazot destekleri destekten çok çiftçiye cep harçl niteliinde kalyor. Desteklerin acilen yükseltilip tarmsal girdilerin düürülmesi gerekiyor. diye konutu.

Son gübre zamlarndan sonra yetersiz olan gübre kullanmnn daha da düeceine iaret eden çolak, tarlalarn bo kalma tehlikesiyle kar karya olduklarn ve en büyük tehlikelerden birinin bu durum olduunu belirtti. Geçtiimiz yl çiftçilerin kuraklktan ciddi anlamda olumsuz etkilendiini ifade eden çolak, çiftçilerin çok zor durumda olduunu söyledi.

GRD MALYETLERNN ÖNCELKLE ACLEN DÜÜRÜLMES GEREKYOR

Tarmsal girdi maliyetlerinin acilen düürülmesi gerektiini belirten çolak, çiftçinin elinden çok ucuza alnan ürünlerin tüketicinin sofrasna kat kat yükselerek ulatna dikkat çekerek unlar söyledi: Girdi maliyetlerinin öncelikle acilen düürülmesi gerekiyor. çünkü maliyetler arttkça var olan çiftçi de artk üretim yapmaktan vazgeçecektir. Bu durum ise zaten tarmda skntl süreç yaayan ülkemizi ve ehrimizi daha da olumsuz etkileyecektir. Ayn zamanda gda fiyatlar da artacaktr. çiftçi çok zor durumda ve çaresizlik içerisinde kald.

Ana Sayfaya Git