Gübre fiyatlarına müdahale gerekli

TZOB Başkanı Bayraktar'dan "artan gübre fiyatlarına müdahale edilmesi" talebi

Haberler 28.01.2021 - 04:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Ziraat Odalar Birlii (TZOB) Genel Bakan emsi Bayraktar, Youn gübre kullanmnn balayaca önümüzdeki günleri düünerek, üretimin aksamamas için artan gübre fiyatlarna acilen müdahale edilmelidir. ifadesini kulland.

Bayraktar, girdi fiyatlar, üreticilerin kredi borçlar ile patateste ve soanda devam eden pazarlama sorunlarna ilikin açklama yapt.

Üreticilerin, sorunlarna çözüm beklediini belirten Bayraktar, yerli üretimin daha çok önem kazand yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn döneminde tarmsal üretimin sekteye uratlmamasnn gerektiini vurgulad.

Bayraktar, gübre fiyatlarnda bir ylda yüzde 70e varan art yaandna iaret ederek, u deerlendirmelerde bulundu:

Gübre sektörünün denetim ve kontrolünün yaplmas böyle dönemlerde önem kazanyor. Gübre tarmsal üretimdeki en önemli girdilerden biridir ve üretimi yüzde 50ye kadar artrabilmektedir. Youn gübre kullanmnn balayaca önümüzdeki günleri düünerek, üretimin aksamamas için artan gübre fiyatlarna acilen müdahale edilmelidir.

GÜBRE FYATI TIRMANITA

Özellikle baharda üst gübre olarak buday ve arpa bata olmak üzere birçok üründe kullanlan üre gübresi fiyatlarnn aaya çekilmesinin üzerinde önemle durulmaldr. Buday ve arpada kuraklktan dolay zaten üretim düüklüü beklenirken, bir de yeterli gübre kullanlmamas dolaysyla üretimin daha da azalmasna meydan verilmemelidir. çünkü yurt içinden çiftçiden 1650 liradan alnan budayn u andaki fiyat yurt dnda 2 bin 650 liraya yükselmitir. Bu nedenle en temel ürünümüz budayda yerli üretim fevkalade önem kazanmtr.

Bayraktar, yeterli gübrenin kullanlmamas halinde verimin ve üretimin azalacan belirterek, bunun da gda fiyatlarnn artmasna sebep olacan ve tüketiciyi madur edeceini aktard.

çok düük kalan gübre desteklerinin artrlmasn da talep eden Bayraktar, Gübre fiyatlar artnn, özellikle salgn sürecinde artrlmas gereken üretimimiz için büyük bir tehdit olduunun farkna varmalyz. deerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, yem fiyatlarndaki artn da üreticiyi etkilediine dikkati çekerek, tarmsal sulamadaki elektrik fiyatlar ile sulama ücretlerinin yüksekliinin de üreticiyi madur ettiini bildirdi.

Zirai mücadele ilaçlar fiyatlarnn da yükseldiine deinen Bayraktar, Yemde üreticilere destekleme yaplmal, elektrik fiyatlar ve sulama ücretleri makul seviyelere indirilmeli ve ilaç fiyatlarna uygulanan yüzde 18lik KDV üreticilerimize destek olarak verilmelidir. ifadesini kulland.

BORçLAR UZUN VADEYE YAYILMALI

Bayraktar, kuru soan ve patatesteki pazarlama sorunlarnn devam ettiinin altn çizerek, unlar kaydetti:

Depolarda bekleyen soanda çürümeler oldu. Nisanda taze soan çkmaya baladnda depolardaki soanlarn satnda sknt olacaktr. Üreticilerimizin maduriyetinin önlenmesi için, soan ihracatna ivme kazandrlmas, yeni alclarn ve pazarlarn bulunmas gerekmektedir. Patateste de üreticilerimizin beklentisi; tüketimin artmasn salayarak ürünün deerlendirilmesi, ihracatn tevik edilmesidir.

çiftçinin takibe düen kredi borçlarnn yaplandrlmasna yönelik taleplerini sürdürdüklerini aktaran Bayraktar, Hükümetimizden beklentimiz, acil olarak çiftçimizin bankalara ve Tarm Kredi Kooperatiflerine ödeyemedii için takibe düen borçlar faizsiz olarak uzun vadeye yaylmal ve üreticilerimiz rahatlatlmaldr. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git